• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eşsiz güzelliğiyle Gökgöl Mağarası - 1

2018-03-26 14:26:32

Türkiye’nin en uzun 10. mağarası olan Gökgöl Mağarası, Zonguldak’ın en uzun 2. mağarasıdır. Toplam uzunluğu 3350 metre olan mağara, Zonguldak - Ankara karayolu üzerinde yer alır ve şehir merkezine 3 km mesafededir.

 

Mağara girişi karayolunun hemen yanında yer aldığından ulaşım oldukça kolaydır. Gökgöl Mağarası içerisindeki ilk araştırmalar 1976 yılında jeolog Temuçin Aygen ile İngiliz mağara araştırmacıları Chris Bauer ve Harvey Lomas tarafından yapılmıştır.

 

İlerleyen süreçte mağaranın haritası hazırlanmış ve yapılan çalışmalar neticesinde 2001 yılında turizme açılmıştır. Turizme açıldığı günden bugüne yaklaşık 300.000 ziyaretçi ağırlayan Gökgöl mağarası, yıl içinde sıcaklık ve nem oranının fazla değişmemesi nedeni ile mikroklima özelliğine sahiptir.

 

Bu nedenle özellikle solunum yolu (astım) hastalarının tedavisinde de mağaradan yararlanılmaktadır. Aktif bir mağara olan Gökgöl birbirine bağlı katlardan oluşmuş, yatay gelişmiş bir mağaradır. Mağaranın içi damla taş birikimi yönünden son derece zengindir.

 

Mağaranın girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölümleri Fosil giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu gibi adlarla nitelendirilmiştir. Salon isimlerinden de anlaşılacağı üzere mağara içerisinde her türden oluşum mevcuttur.

 

Sarkıtlar, dikitler, sarkıt ve dikitlerin birleşmesinden meydana gelen sütunların yanı sıra bayrak damla taşları ve dere üzerinde yer alan yoğun makarna sarkıtları görülmeye değerdir.

 

875 metrelik yürüyüş yoluna sahip olan mağara içerisinde yağışlı dönemlerde debisi artan bir yer altı deresi akmaktadır. Yer altı deresi girişe yakın bir yerde doğal sifon ile Erçek deresine dökülür.

 

Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kış mevsiminde ise biraz daha sıcak olmaktadır. Mikroklima özelliğinden dolayı mağara sağlık turizmi bakımından da büyük öneme sahiptir. Gökgöl Mağarası’nda çok belirgin bir hava hareketi yoktur. Ancak mağarada tavanın alçaldığı kesimlerde belirgin rüzgar hissedilir.

 

Birbirine bağlı birkaç yan koldan meydana gelen Gökgöl Mağarası’nın hemen her tarafı benzer meteorolojik özelliklere sahiptir. Her metresinde ayrı bir oluşum bulunan mağara 2016 yılında tamamlanan restorasyonu ile ısı yayarak oluşumlara zarar veren genel aydınlatmalardan kurtarılmış, bunlar yerine ısı yaymayan led aydınlatmalar ile obje aydınlatması yapılarak oluşumların görsel güzellikleri ortaya çıkarılmıştır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23