• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tarihi Kayseri Kapalıçarşı

2018-02-22 12:49:04

Osmanlılar zamanında yapılan kapalıçarşılar arasında İstanbul Kapalıçarşı'dan sonra en büyüğü olarak kabul edilen Kayseri Kapalıçarşısı, tarihinde birkaç defa yangınlarla büyük zarar görmüştür.

 

1987-1991 yılları arasında bütünüyle ele alınarak "Eski Osmanlı Mimarisi" tarzında yeniden yaptırılmıştır. Kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim eşyası satan dükkanlara kadar içinde birçok dükkan bulunan Kapalıçarşı, bugün tüm renkliliğiyle Kayseri ticaretindeki önemini hala korumaktadır.

 

Kayseri’nin merkezinde bulunan Kapalıçarşı oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Osmanlılar zamanında şehrin eski surlarının içi tamamen dükkanlarla doluydu. Hatta kale kapılarının civarlarında da çok miktarda dükkan bulunmaktaydı. 1907 tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi’nde Kayseri Kapalı Çarşısı hakkında ''İki binden fazla dükkan ve mağazayı içine alan muntazam kagir bir çarşı'' ifadeleri geçmektedir.

 

Çarşı kuzey-güney ve doğu-batı yönünde ve aynı zamanda birbirine dik olarak düzenlenen sokaklardan oluşur. Ana binaya ilaveten 1844 yılında Urgancılar Çarşısı’na paralel olarak Hacı Efendi Çarşısı yaptırılmıştır.

 

Güpgüpzade Hacı Efendi tarafından yaptırılan Hacı Efendi Çarşısı’nda toplam 302 adet dükkan bulunmaktadır. 1849 yılında Kapalıçarşı’da çıkan büyük bir yangın, çarşının büyük bir kısmının yanmasına sebep olmuştur. 1859 yılında da Kapalıçarşı’ya halk tarafından ilave çarşılar yapıldığı bilinmektedir.

 

14 Eylül 1870 tarihinde Kayseri Kapalıçarşısı'nda büyük bir yangın çıkmıştır. Çarşı ahşap olduğundan, yangının tahribi çok fazla olmuş ve neredeyse çarşının tamamı yok olmuştur. Hacı Efendi ve Cıngıllıoğlu çarşıları bu yangında zarar görmemiştir.

 

Daha sonra Kapalıçarşı Maraşlı Osman Paşa'nın çabalarıyla, yangından önceki şekline sadık kalınarak, dükkan sahipleri hesabına belediye tarafından taş malzeme kullanılarak 1804 adet dükkandan oluşacak şekilde yeniden yaptırılmıştır.

 

1935-1936 yıllarında Kapalıçarşı'nın bir kısmının üzeri açılmıştır. 1987-1991 yılları arasında ise Kayseri Kapalıçarşısı bütünüyle ele alınarak eski Osmanlı mimarisi tarzında yeniden yaptırılmıştır.

 

Kapalıçarşı'nın Hacı Efendi kapısı üstündeki kitabesinde şu ifadeler yer alır:

 

"Dünyanın safa süren insanları, güzel kazanan kişileridir. İyi geçinmek alışverişle olur. Allah korkusunu bilmeli, satıp sermaye bıriktirmeli. Zevk ve sevinç sahipleri helal kazananlardır. Bir tek cevher isteyen bile bu çarşıya müşteri olarak gelsin. Alemde varlık, ticaret kapısından gelir."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23