• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Fırat’ın doğusuna dikkat

19 Kasım 2018
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

Türkiye, sınırlarında devam eden terör örgütlerini bitirmek için mücadelesini sürdürüyor. İçeride FETÖ, dışarıda ABD’ye ve küresel güçlere bağlı PKK, YPG, IŞİD, PYD, KCK gibi terör örgütlerinin nefes borusu kesilmedikçe bu işin üstesinden gelinmesi oldukça zordur. Tabi terörden nemalanan, onlara silah satan ülkelerin terörün bitmesini istediklerini söylemek imkânsız. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının ardından Fırat’ın doğusuna yönelen Türkiye, bu bölgedeki yapıyı çökertmek zorundadır. Bu sebeple Başkan Erdoğan her fırsatta “Fırat’ın doğusuna da bir gece ansızın girebiliriz” sözlerini sıkça tekrarlıyor. Bu sözlerin psikolojik etkisi elbette oluyor ama ABD desteğiyle, Suriye’nin kuzeyinde 60 bin kişilik ordu kuruldu. Bu sayı daha da artırılacağa benziyor. Peki, ABD Fırat’ın doğusuna neden bu kadar önem veriyor? Kuzey Irak’tan Akdeniz’e kadar bir Kürt koridoru (bunun adı düpedüz terör koridorudur) oluşturmayı planlayan ABD, bir taraftan bölücü örgütle kol kola iken, bir taraftan da örgütün lider kadrosunun yakalanması için para ödülü koyuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı 3 üst düzey PKK’lı için ‘adalet için ödül’ programı kapsamında, kendilerinin yer bilgilerini paylaşanlara ödül verileceğini açıkladı. Açıklamada, terörist başı Murat Karayılan’ın başına 5 milyon dolar, Cemil Bayık için 4 milyon dolar, Duran Kalkan için ise 3 milyon dolar ödül verileceği duyuruldu. Peki, Öcalan›ın yakalanmasının ardından Murat Karayılan ve Cemil Bayık›la birlikte örgüt yapılanmalarının kontrolünü ele geçiren Fehman Hüseyin isimli, Dr. Bahoz Erdal kod adlı terörist konusunda ne diyeceğiz? Her ne kadar IŞİD tarafından öldürüldüğü söylense de resmi makamlarca henüz teyit edilmeyen; Suriye’nin PKK temsilcisi Bohaz neden kapsam dışı tutulmakta? Neyse.. Biz konumuza devam edelim. 

Suriye’nin kuzeyindeki terör koridorunun ağırlık merkezi Fırat’ın doğusudur. Harekatın ağırlık merkezi ise; Kurmay Albay Ünal Atabay’ın da belirttiği gibi “YPG/PKK silahlı gücün imhasını hedefleyen konsept olmalı. Terör örgütünün ABD destekli kazandığı silah kapasitesi ve küresel güçlerin oluşturduğu alt yapısı itibarıyla tehdidin ulaştığı boyut birlikte düşünüldüğünde, ağırlık merkezi coğrafi bir alanın kontrolü yerine, silahlı gücün imhasını hedefleyen bir konsept olmalı. Velhasıl YPG/PKK asıl tehdit olup, Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü operasyonlarda kaçan tüm teröristler Fırat’ın doğusuna sızmışlardır. Burada ABD tarafından her türlü destekle korunmakta olan terör örgütlerinin can damarını ve onlara can suyu olan kaynakları temizlemeden kalıcı bir barış ve yaşanılabilir bir ülkeyi tesis etmenin imkânı yok gibi.

Şunu unutmayalım. ABD’nin YPG ile ilişkileri geçici ve taktiksel değildir. ADB hem Suriye’nin Kürtleri ve hem Türkiye ile durumu idare etmeye çalışıyor gibi görünse de uzun vadede Türkiye’ye çelme atmayı hedefliyor. ABD katiline asla güvenilmemeli. ABD ile henüz masada çözümleyemediğimiz ve asla taviz veremeyeceğimiz meseleler beklemede duruyor. Türk-ABD ilişkilerinde Suriye meselesinden İran konusuna, S-400’lerden Halk Bankası ve FETÖ’ ye kadar uzanan bir sürü sorun var. En önemlisi de YPG’yi PKK’dan ayrıştırarak bu terör örgütünü bize meşruymuş gibi göstermeye çalışması ve YPG’nin kabulü noktasında bizi zorlaması. Ancak Başkan Erdoğan bu zokaları yutacak bir adam değil. Abdulhamid merhum nasıl kurtlarla dans etti ve başarılı olduysa, nihai anlamda Erdoğan’ın da başaracağına inanıyoruz. 

Yazımızın son satırları Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın olsun. Kalın diyor ki: Bir politika tercihi yapıldı bunu devam ettirmek için zorlanıyorlar. ‘YPG’yi, PYD’yi PKK’dan ayırıyoruz’ diyerek kandıramazlar. Geç kalınmış bir karar. YPG ve PYD’yi perdelemek içinse yakında ortaya çıkar. ‘Münbiç yol haritası bütün yönleriyle planlandığı şekilde uygulanacak. PYD-YPG unsurları Fırat’ın doğusuna geçecek. Orta devriyeler başladı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23