• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Seçim sonuçları

01 Nisan 2019
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

31 Mart yerel seçimlerini geride bıraktık. Bu bir yerel seçimdi, lakin muhalefet; iktidarın “beka” meselesi söylemini samimi bulmayarak Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemini sorgulamayı amaçlayan bir çalışma yürüttü. Partiler, daha evvel olduğu gibi ittifak yaptılar. 31 Mart yerel seçimleri de son seçimler gibi Cumhur ve Millet ittifakı arasında geçti. Her ne kadar 12 parti seçime girdiyse de; sahnede Ak Parti, MHP, CHP ve İyi Parti vardı. Diğerlerinin esamisi bile okunmadı. Terör partisi HDP ise, Millet ittifakının değirmenine su taşıdı. CHP, İyi Parti, terör örgütünün siyasi ayağı HDP’li birçok meclis üyesini belediyelere taşıdılar.

Bu seçimde gerçekten hem iktidar cenahında hem de muhalefet kanadında çok ilginç gelişmeler yaşandı. Ak Parti’nin 2002 yılındaki dava ve İslamcı söylemi, yerini Türkçü-milliyetçi söylemlere bıraktı. Sahiplenilen milliyetçilik ve Türkçülüğün ırkçı olduğunu söylemek istemiyorum. Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde ve yapılan tüm cenklerde Türk’ün gücü, cesareti ve vatanına, dinine bağlılığı tartışılamaz. Bu anlamda İsmet Özel’in Türkçülüğü sahiplenmesini desteklerim, tabi Ak Parti’nin de. Dolayısıyla Ak Parti’nin; 17 yıl aradan sonra bu söylemi sahiplenmesi ve sahip olduğu iktidarı şer güçlere kaptırmamak için ittifak yaptığı söylenebilir. Zaten sınırlarımızdaki terör operasyonları, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan terör devleti, “beka” sorununun olduğunun en büyük delilidir.

Cumhur ittifakı karşısında “HDP, CHP, PKK, İ(Yİ)P, FETÖ, SP, DP, ABD ve AB birlik olup saldırdılar. Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı Suriye’nin kuzeyinde tehdit oluşturmaya kalkanlar PKK ve PYD üzerinden gidiyorlar. CHP lideri Kılıçdaroğlu PYD’yi terör örgütü olarak görmediği gibi, “PYD Türkiye’ye mi saldıracak! Saflığına yatıyor. Dört bir tarafımız terör örgütleri tarafından kuşatıldığı halde içerdeki terör destekçilerinin; seçimlerde “ne bekası kardeşim, beka sorunu diye bir şey yoktur” argümanını dillendirmeleri, hem kendilerine alan açmayı ve hem de Erdoğan’ı itibarsızlaştırmayı hedefliyordu. 

Bu şartlarda seçime gidildi. Ak Parti’nin dışında alanda başka bir parti varlık gösteremedi. Cumhurbaşkanı, partili Cumhurbaşkanı olmanın hakkını verdi. Hem il il gezerek meydanlara inmesi, hem de sosyal medya başta olmak üzere televizyonlarda yayınlanan Ak Parti reklamlarının, etkisi çok büyük oldu. Muhalefetle kıyasladığımızda Ak Parti kararsız seçmenlerinin fazla olduğu bir seçim yaşadığımızı söyleyebiliriz. Muhtar adaylarının, vatandaşı seçim sandıklarına götürebilmek için büyük mücadele ettiklerini gördüm. Seçime son bir hafta kala Ak Parti’nin seçmenleri yeniden adreslerine döndüler. Piyasadaki pahalılık ve adaylar konusunda rahatsızlıklarını dile getiren tabandaki seçmen, başlangıçta “Ak Parti’ye oy vermeyip bu sefer ders vereceğim” diyordu. Fakat dikkat buyurun; Ak Parti’ye oy vermeyeceğim” diyen küskün ve kararsız seçmen, diğer partilere oy vereceğini de hiçbir zaman dillendirmedi. Döndü, dolaştı, kulak verdi, izledi, sandığa gitti, yine Ak Parti’ye verdi oyunu. Çünkü pahalılığı, parti içindeki olumsuzlukları eleştiren küskün ve kararsız seçmen Ak Parti’ye ders vermeyi düşünürken muhalefetin de nerde durduğunu, kimlerle dans ettiğini, ne tür hesaplar içerisine girdiklerini görüyordu. Seçmen şunu da gördü: 

Ders vermeye kalkışır muhalefetin elini güçlendirirsem, bunun sonucunda Erdoğan zarar görebilir”. Tamam Ak Parti’de bazı olumsuz şeyler yaşanıyorsa da, Türkiye’nin yönetimi CHP zihniyetindeki insanların eline geçerse maceraya sürüklenebiliriz” anlayışı ağır bastı. Üstelik muhalefetin daha iyi yöneteceğinden de emin değilim” diyerek” verdi reyini, Ak Parti’ye… 

Bu satırlar kaleme alınırken sandıklar daha yeni açılmıştı. 

Halkta çok büyük bir heyecan olmasa da yine de seçim coşkusu sokaklardan hissedildi. Katılım da çok iyiydi. Nihai sonuç mu? Genel anlamda Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemini sorgulatacak bir tablonun ortaya çıkacağını zannetmiyorum. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23