• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Şanlıdağ
Abdullah Şanlıdağ
TÜM YAZILARI

Venezuela krizi

04 Şubat 2019
A


Abdullah Şanlıdağ İletişim: [email protected]

Gündemde Venezuela var. Bu ülke nerede, nasıl yönetilir, ABD emperyalistinin buradaki kaygısı nedir, krizin arkasında kimler var? Türkiye’ye çok uzak mesafede yer olan bu ülke, küresel güçlerin kıskacında mı?

Venezuela, Güney Amerika’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya ve batısında Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela açıklarında Küçük Antiller adaları olan Aruba, Kurasao, Bonaire (son ikisi Hollanda Antilleri’ne bağlı) ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri bulunur. 19. yüzyılın tümü ile 20. yüzyıl başları siyasal çalkantılar, diktatörlükler ve devrimlerle doludur. Başkanlık Tipi Cumhuriyet ile yönetilir. Başkenti Karakas olup; idari bölümler; 23 eyaletten oluşuyor. 

Yaşanan siyasi kriz ve iç karışıklıklar sebebiyle Venezuela’da iki farklı parlamento var: Bunların bir kısmı Maduro’yu destekleyen Kurucu Meclis, diğeri ise ABD tarafından desteklenen Ulusal Meclis. Anlayacağınız Büyük Şeytan ABD bu ülkeye de çomak sokmuş, karıştırıyor. Başkan Maduro’ya yönelik son darbe girişiminin ardından kendisine karşı protesto gösterileri devam ederken, muhalefet ve ulusal meclis lideri Guaido kendisini geçici devlet başkanı ilan etti. Trump Venezuela muhalefet lideri Guaido’yu ülkenin geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıklayınca, Maduro da Venezuela’nın ABD ile diplomatik ve politik ilişkilerini sonlandırdığını ilan etti. Kriz sürüyor, nerede ve ne şekilde son bulur, bunu zaman gösterecek.  ABD’nin ardından Kanada, Kolombiya, Brezilya, Peru, Arjantin, Şili, Paraguay ve Guatemala da muhalefet liderini geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. Bizimle birlikte  Meksika, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya gibi ülkeler ise Maduro’ya destek veriyorlar..

Maduro “ABD ile diplomatik ilişkileri kesiyoruz” açıklamasını yaptı. Venezuela’nın çöküşü herkesi şaşırttı. Ekonomisi neredeyse % 50 küçüldü. 

Bir zamanlar bölgenin en zenginlerinden biri olan Venezuela toplumu kötü beslenmenin, salgın hastalıkların ve şiddet suçlarının artışıyla toplumsal bir cinnet hali yaşıyor. Tabii bölgede Amerika’nın emperyal hesapları unutulmamalıdır. Ülkeden 3 milyon insanın kaçışının arka planında elbette istikrarsızlık, terörize olaylar ve  şiddetli sivil huzursuzluk vardır. Bu mülteci dalgalanmasını beraberinde getirdi. Maduro’nun 2019’da yemin edip ikinci kez göreve başlaması, uluslararası toplumda Maduro hükümetine yönelik güven tazelemedi. Bu duruma küresel aktörler, askeri müdahale, iç savaş veya bölgesel çatışmanın eklenmesi geniş bir jeopolitik fırtınayı beraberinde getirebilir. Kurucu Meclis sanki ABD ve AB destekli muhalefet yasama meclisi (Ulusal Meclis) karşısında gücünü gösteremiyor. Fakat her şeye rağmen Maduro Mayıs 2018’de yapılan genel seçimleri yeniden kazanarak önümüzdeki altı seneyi de garantilemiş oldu. Bundan sonrasında Maduro hükümetine yönelik bireysel ve ekonomik yaptırımlar gelebilir. Dünyanın en büyük petrol kaynağına sahip Venezuela’da yeraltı kaynaklarını millileştirme politikası iflas etti. Kendi sosyal ve askeri harcamaları için Çin ve Rusya’ya petrol ihraç eden Venezuela’nın petrolünün yarısını hâlâ ABD satın alıyor. Petrol üretimi 3.4 milyon varilden 1.4 milyon varile düştü. 

Kabul etmek gerekir ki Türkiye-Venezuela ilişkileri Maduro ile Erdoğan’ın şahsi gayretleriyle ilerliyor. Rusya başta olmak üzere Çin, Türkiye, Hindistan, Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerinin Venezuela ile ilişkilerini geliştirmesinden rahatsız olan ABD, bölgeyi tehdit ediyor. Rejim eğer halk desteğini kaybederse otoriterleşebilir. Velhasıl şimdi Venezuela uluslararası alanda  çok zor durumdadır. Sonuç olarak ABD Venezüela’nın petrol endüstrisini hedef alıyor. Dolayısıyla ülkenin ekonomik ve politik istikrarına yıkıcı darbe vurabilir. Bilgi ve güç kimin elindeyse, geleceği o belirliyor. Dileriz Maduro, halk desteğini arkasına alarak, Amerikan emperyalizmine mağlup olmaz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23