• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Yıldız
Abdullah Yıldız
TÜM YAZILARI

Katar-Karadavî, Kadir Gecesi, Bayram Namazı ve İmam-Hatipler

21 Haziran 2017
A


Abdullah Yıldız İletişim: [email protected]

Ne kadar çok gündemimiz var; değişendeğişmeyen, hiç değişmemesi gereken gündemlerimiz…

Hâlâ gündemde olan ve İslâm dünyasına yönelik daha büyük şer planların “işaret fişeği” olarak okunması gereken Katar krizine dair Eyüp Buluşmaları Platformu olarak bir bildiri yayımladık:

Katar’ın ve el-Karadavi’nin Yanındayız

“Onlar bir plân/tuzak kurdular. Allah da bir plân kurdu. Allah plân kuranların en hayırlısıdır”(Âl-i İmran 54)

“ABD başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti, işaret fişeği kabul edilip Katar’ı ablukaya alma ve ardından peş peşe gelen hamleler, emperyalist güçlerin İslam Dünyasını karıştırmaya devam edeceklerini bir kez daha gösterdi. 

İslam düşmanları, Müslümanların bir araya gelmemesi, toparlanmaması, vakarlı bir şekilde ayağa kalkmaması, mezhep ve meşrep çatışmaları ile sarsılması için tuzaklar kuruyorlar. Katar gündemiyle görülen ve yaşanan olaylar, yeni bir döneme girdiğimizin emarelerini fazlasıyla taşıyor.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği başkanı Yusuf el-Karadavi gibi hatırı sayılır İslam âlimlerine ve tarihlerinde hiçbir aşırılık ve hikmetsizlik görülmemiş Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) ve İslami Direniş Hareketi (HAMAS) gibi İslam dünyasının yüz akı olan hareketlere reva görülenler; haksızlıktır, akılsızlıktır, izansızlıktır. Bu iki güzide hareketi terörist olarak suçlayıp onlara yakın duran herkesi düşman saymak; ümmeti düşünen ve emperyalizme karşı duran herkesi yok etmek istemekle eş anlamlıdır. Yusuf el-Karadavi vb. âlim ve mütefekkirler bu ümmetin yüz akıdır, vicdanıdır! Onlara düşmanlık, İslam’ın kültür mirasına ve ümmet anlayışına düşmanlıktır; emperyalistlerin isteği dışında İslam düşünüş ve yaşayış biçimine düşmanlıktır.

Yusuf el-Karadavi vb. âlimlere uygulanan haksız ve hukuksuz eylemin tüm İslam âlimlerine yapılmış olduğunu kabul eden bizler, Katar Devletinin ve Dünya Müslüman Âlimler Birliği başkanı Yusuf el-Karadavi’nin şahsında emperyalizme karşı duran tüm âlim ve mütefekkirlerin yanında olduğumuzu beyan ediyor ve onlara yapılan bu akıl dışı uygulamaya son verilmesini istiyoruz.”

Kadir Gecesinde Kur’ân’ın Kadrini Bilelim

“Bin aydan hayırlı” olduğu Kadir suresinde beyan buyurulan Kadir Gecesi’nin kadrini ne kadar bilmekteyiz? Çoğumuz, İmam Gazali’nin “Kur’ân’ın mânâsını anlamaya mani perdeler”in ilki olarak saydığı “bütün gayretini mahâric-i hurûfa sarf edip mânâyı düşünmeme” (İhyâ, 1/804) hâlinde ve M. Âkif’in “Lafzı muhkem yalnız anlaşılan Kur’ân’ın; çünkü kaydında değil hiçbirimiz mânânın” (Safahat) dediği konumda iken ve onu anlamaya çalışanların çoğu da, Seyyid Abdüllatif’in “Kur’ân, ona inandığını söyleyen insanların elinde neredeyse bir oyuncak…; her biri ayrı telden çalan farklı grupların kendi iddialarını doğrulayıcı bir araç konumuna düşürüldü.” (Kur’ân’ın Zihni İnşası) eleştirisini hak ediyorken, Rabbim yarınki Kadir Gecesi’ni, Kur’ân’ın kadir ve kıymetini gerçek anlamda bilmenin ve “Kur’ân’ı kendimize değil, kendimizi Kur’ân’a uydurmanın” milâdı eylesin.

Ramazan Bayram Namazında Sultanahmet’teyiz

Namaz Gönüllüleri Platformu olarak, Diyanet İşleri Başkanlığımızla işbirliği içinde beş yıl önce başlattığımız ve her sene Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Görmez’in kıldırdığı Sultanahmet’te Bayram Namazına bu sene de bütün İstanbulluları bekliyoruz. Efendimizin bütün Müslümanları Musallâ’da toplayarak eda ettiği coşkulu bayram namazlarına, bugünün dünyasında her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.

“Mev’ûde”lerin Hesabı ve İmam-Hatipler 

Son günlerde sokak ortalarında, köşe başlarında, kuytularda yürek yakan hallerine ekranlardan tanık olduğumuz, adeta “yaşayan ölüler” haline gelmiş civan gibi gençlerimizin hesabının Kıyamet Günü bize de sorulacağının farkında mıyız? “Diri diri gömülen çocuğun (mev’ûde) hangi günahtan dolayı öldürüldüğü sorulduğu zaman” (Tekvîr/8-9)… Evet, o zaman ‘biz elimizden geleni yaptık’ diye bir mazeret ileri sürebilecek miyiz? Onlara ulaşmayı, kalplerine dokunabilmeyi başaramıyor isek de önleyici tedbirleri hep birlikte alamaz mıyız? Derim ki; bu önleyici tedbirlerin başında, okullarımızda manevi eğitime sahip çıkmak, özellikle de İmam-Hatiplerimizin sayısını ve kalitesini -fen ve sosyal bilimler, hafızlık, proje uygulamaları ile- artırmak gelir.

Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı bütün müminlere hayırlar ve bereketler getirsin. Âmin.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23