• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdullah Yıldız
Abdullah Yıldız
TÜM YAZILARI

Süleymaniye’de Bayram Sabahı

12 Haziran 2018
A


Abdullah Yıldız İletişim: [email protected]

“Merhaba ey Şehr-i Ramazan, merhaba!” ilahileri ile başladığımız bir mübarek Ramazan ayını daha geride bırakıyoruz. Şimdi ise “Elveda ey Şehr-i Ramazan, elveda!” ilahileri söylüyoruz…

Bir yandan Ramazan Bayramı hazırlıkları devam ederken, diğer yandan da Ramazan ayında kazandığımız manevi duyarlık ve güzelliği diğer on bir aya yaymanın, bütün bir hayatı “Ramazanlaştırmanın” planlarını yapmalıyız. Nasıl ki, Ramazan ayına “pat diye” girmeyip, Recep ve Şaban ayında ibadet tempomuzu yavaş yavaş artırarak hazırlanmış isek, Ramazan Bayramı coşkusunu millet ve ümmet olarak hep birlikte idrak ettikten sonra, Peygamberimizin (s.a) tavsiye buyurduğu Şevval orucunu da tutarak, Ramazan ayının feyiz ve bereketini süreklileştirmeye gayret etmeliyiz:

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki bütün yıl oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyam 204; Tirmizi, Savm 53; Ebu Davud, Savm 58.)

Ayrıca, Ramazan-ı Şerif’te bol bol okuduğumuz Kur’ân-ı Kerim’i hemen raflara kaldırmamalı, yine Efendimizin (s.a) tavsiye buyurup ashabına da öğrettiği gibi, Kur’ân’dan günde en az on ayet (yaklaşık iki sayfa) okuyup anlayarak ve yaşayarak, kalan on bir ayda da vahiyle ilişkimizi sürekli kılmalıyız.

Keza, Ramazan-ı Şerif’te zekât, fitre, infak, ikram, sadaka ve yardımlarla cömertleşen ellerimizi büsbütün kapatmamalı, dünyada yardımseverliği ile tanınan bir milletin evlatları olarak, yakınımızda veya uzağımızda bizden destek bekleyen mazlum ve muhtaç kardeşlerimizi unutmamalıyız.

Özellikle Teravih namazlarında cemaatle kadın-erkek, genç-yaşlı cıvıl cıvıl şenlendirdiğimiz Allah’ın eviolan camilerimizi mahzun ve metruk bırakmamalı, o kutlu mekânları tıpkı Peygamberimiz (s.a) ve kutlu ashabının (Allah onlardan razı olsun) yaptıkları gibi “hayatın merkezi” haline getirmeliyiz. Yılda bir ay coşkuyla kıldığımız sünnet olan teravih namazından çok daha fazla -her Müslümanın üzerine farz olan- vakit namazlarımızı önemsemeli ve özellikle camide cemaatle kılmalıyız. Zira Efendimiz (sa) “Kulun Kıyamet günü hesaba çekileceği ilk amelin namaz olacağını” ihtar buyurdu (Tirmizî, Mevâkît 188).

Böylece senenin bütün gün ve gecelerini “Ramazanlaştırmalı”, mübarek Şehr-i Ramazan’ın feyiz ve bereketini bütün bir ömre yaymalıyız

İşte o zaman Ramazan Bayramı’nı gerçek anlamıyla idrak etmiş oluruz; Alvarlı Efe’nin dediği gibi:

“Hüzn ü keder def ola / Dilden hicap ref ola / Cümle günah af ola / Bayram o bayram ola.”

Hz. Ali (r.a), “Bayram nedir?” sorusuna; “Günahsız geçen her gün bayramdır.” cevabını vermiş. 

Öyleyse, -hâşâ- ‘Ramazan-ı Şerif bitti, günahlara kaldığımız yerden devam edelim’ gibi bir saçma anlayışa asla müsaade edemeyeceğimiz gibi, ‘bir yıl sonraki Ramazan ayına kadar ibadetlere ara verelim’ türü bir “Ramazan Müslümanlığı”na da prim veremeyiz. 

Diğer taraftan, İslâm âleminin her köşesinde kan ve gözyaşı içinde bayrama girildiğini görerek, “Bayram gelmiş neyime / Kan damlar yüreğime” duyarlığı içinde ama elbette bayramı bayram gibi, millet ve ümmet olarak birlik, kardeşlik, dayanışma, sevgi, merhamet ve coşku içinde idrak etmeliyiz.

Son olarak; Namaz Gönüllüleri Platformu olarak, Diyanet İşleri Başkanlığımız ile işbirliği halinde beş seneden beri her bayramda Efendimizin (s.a) “Musalla” sünnetini ihyâ etmek adına Sultanahmet Camii’nde coşkulu kalabalıklar halinde eda ettiğimiz Bayram namazını bu sene -Sultanahmet’teki tadilat nedeniyle- Süleymaniye Camii’nde eda edeceğimizi duyuruyor, sizleri Yahya Kemal Beyatlı’nın “Süleymaniye’de Bayram Sabahı” diye mısralaştırdığı bayram coşkusuna katılmaya davet ediyoruz:

Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede 

Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye’de (…)

Tanrının mâbedi her bir tarafından doluyor, 

Bu saatlerde Süleymâniye târih oluyor. (…)

Ulu mâbed! Seni ancak bu sabah anlıyorum; 

Ben de bir vârisin olmakla bugün mağrûrum; (…)

Dili bir, gönlü bir, îmânî bir insan yığını 

Görüyor varlığının bir yere toplandığını;

Büyük Allah’ı anarken bir ağızdan herkes 

Nice bin dalgalı Tekbîr oluyor tek bir ses. (…)

Ramazan Bayramınız mübarek ola; bayramınız gerçekten “bayram” ola.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23