• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

FETÖ’cüler için etkin pişmanlık rehberi

29 Kasım 2016
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Son günlerde etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyenlerin sayısı artıyor. Göreceksiniz bu sayı daha da artacak.

Önce şunu hatırlatayım, siyaset, yerel yönetim, STK, şirket gibi kurumlarda, bürokraside bazı isimler seslerini kısmış bekliyorlar ya, sıra onlara da gelecek.. Zaten bir kısmı biliniyor. Siyasi denge hesapları ile ilgili olarak onlara dokunulmuyor. Onlar da yerlerinden kımıldamıyor, hatta kraldan çok kralcılık yapıyorlar. Çünkü biliyorlar ki, renk verseler hemen biletleri kesilecek. “Hain” damgası yiyecekler..

Bir kısmı hâlâ aktif. Gelenleri, gidenleri var. Kendileri ortalığı toplamaya çalışıyor. Etrafları kuşatılmış vaziyette izleniyorlar.. 

Aramalarda ele geçirilip hâlâ incelenmeyen dosyalar var. Sanıkların itirafları var, her gün yüzlerce ihbar geliyor. Ve tabi etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyenlerin verdikleri bilgiler var.. Yargılama başladıktan sonra, kişiler kendilerini savunurken çapraz sorguda anlatacakları çok şey var. 

Bunların arşivlerine girildi.. By-Lock kayıtları inceleniyor. İki kripto arasındaki konuşmada sizin de adınız geçiyor olabilir. Daha sıra o ipuçlarının izini sürmeye gelmedi. O ipucu sizi ele verebilir..

Göreceksiniz bugün dokunulmayanlara da dokunulacak. Sıra onlara da gelecek..

Bakın, yakanızı yargıdan kurtarmak istiyorsanız “etkin pişmanlık”tan yararlanın. Bildiklerinizi anlatın bu iş bitsin.. Verdiğiniz bilgiye göre ya ceza indirimine gidilir ya da tamamen serbest kalırsınız.

Bakın, sizden önce biri, sizin verdiğiniz bilgileri vermişse size ceza indirimi filan olmaz. Biri anlattı diye siz aynı şeyi söyleyerek kurtulamazsınız. Sizin özel kaleminiz, çaycınız konuşur, siz orta yerde kalırsınız.

Bakın, yüksek paralar vererek, sizi kurtaracaklarını söyleyenlere kanmayın. Sonra eski suçunuza yeni bir suç daha eklenir. Sizinle birlikte, o avukat da, savcı da, hakim de, aracı da, polis de içeri girer..

Bir de, etkin pişmanlıktan yararlanmak için, üstünüzdekini, altınızdakini, yanınızdakileri de söyleyeceksiniz.. Üzerinizde örgüte ait ne varsa devlete teslim edeceksiniz. Para, gayrimenkul, bilgi, belge, emanet, ne varsa onları da..

Şu da önemli: Sadece size sorulan sorulara cevap vermeniz yetmez. Konuştunuz, serbest bırakıldınız, yarın tekrar içeri alabilirler.. Açıklamadığınız, bilgi vermediğiniz bir konuda yeni bir soruşturma daha açılır, yine sanık olursunuz. Onun için size sorulmasa da, bu konuda bütün bildiklerinizi anlatın. Hatırlamadığınız konuları, daha sonra hatırladığınızda ek dilekçe ile sanık sandalyesine oturmadan siz beyan edin ki, yeniden içeri alınmayasınız..

Eğer açıkladığınız bilgiler ve verdiğiniz belgeler sebebi ile sıkıntıya girmekten korkuyorsanız, o zaman “gizlilik” talebinde bulunabilirsiniz. Hatta “Gizli tanık” olmak isteyebilirsiniz.. O bilgi sadece sizde varsa ve o bilgi ortaya çıkınca sizin verdiğiniz ortaya çıkacaksa, bu da sizi endişelendiriyorsa, devlet bu konuda sizin için tedbir alabilir ve güvence oluşturabilir..

Av. B. Doğan bu konuyu şöyle tanımlıyor: “Etkin pişmanlık, kişinin işlediği suçtan dolayı özgür iradesiyle sonradan pişman olması, suç teşkil eden fiilin meydana getirdiği olumsuzlukları gidermesi ve ceza adaletine olumlu davranışlarıyla katkı sunması halinde atıfet hükümlerinin uygulanmasını sağlayan bir ceza hukuku kurumudur.” 

Birinci yöntem, yargılanan kişinin, soruşturma veya kovuşturma aşamalarında suç ortaklarını, suça yardım edenleri, azmettirenleri savcılığa veya mahkemeye bildirerek suçun ortaya çıkmasını ve suç faillerinin cezalandırılmasını temin etmesiyle etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ceza indirimi almasıdır.

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanacak kişi, suça azmettiren, suç teşkil eden fiili doğrudan işleyen veya yardım eden kişilerden biri olabilir. Önemli olan verilen bilgiyle suçun aydınlatılması, suçun işlenmesine katılanların cezalandırılmasının temini veya varsa mağdurun uğradığı zararın giderilmesidir.

Bakın, bu ceza indirimi kamu davaları ile ilgilidir. Yoksa birine zarar vermişseniz, o kişi yarın çıkar sizin aleyhinize hukuk davası açarsa, onu da ayrıca tazmin etmeniz gerekir.. Onun için kamunun vicdanında kendinize yer açın. Apaçık olanları anlatın. İnsan hata yapar. Tövbekâr da olur. Yeter ki, samimi olalım. Yoksa milleti kandırmak için inkâr ve saptırmaya sapmayalım.

Bu FETÖ’cüler tek bir suç tipiyle suçlanmıyorlar.. Doğrudan ve dolaylı olarak her suç tipi ile ilişkililer.. Soru da çalıyorlar, kişilere zarar da veriyorlar, kamu kaynaklarını da istismar ediyorlar. FETÖ’cüler hangi suçları işlediklerinin farkında değiller.. Sadece Darbeye Teşebbüs Suçu ve Etkin Pişmanlık (TCK 312)’den suçlanmayacaklar. Şu fiiller onların suçlandıkları dava dosyasında yer alırsa şaşırmamaları gerek. Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu ve Etkin Pişmanlık (TCK 110), Bilişim Suçları ve Etkin Pişmanlık (TCK 245/5), Yağma Suçu (Gasp Suçu) ve Etkin Pişmanlık (TCK 168/1-3), Dolandırıcılık Suçu Etkin Pişmanlık (TCK 168/1-2), Hırsızlık Suçu Nedeniyle Etkin Pişmanlık (TCK 168/1-2), Güveni Kötüye Kullanma Suçu Nedeniyle Etkin Pişmanlık (TCK 168/1-2), İrtikap Suçu ve Etkin Pişmanlık, Zimmet Suçu ve Etkin Pişmanlık (TCK 248), Mala Zarar Verme Suçu Etkin Pişmanlık (TCK 168/1-2), Malvarlığı Değerlerine Karşı Bazı Suçların Akrabalar Arasında İşlenmesi, Rüşvet Suçu ve Etkin Pişmanlık (TCK 254), İftira Suçu ve Etkin Pişmanlık (TCK 269), Hakaret Suçu ve Etkin Pişmanlık Ceza İndirimi (TCK 299).

Sonuçta, zararın neresinden dönerseniz orası kârdır.. Zaten bu, adaletin gerçekleşmesi için bir şart. Bu bir erdem gereğidir.. Kendileri kurtulmak ve suçluların cezalandırılmaları için, bir zulmün aleti ve aracı olmak değil, adaletin tesisi için bir şeyler yapması gerek. Yakınları ve dost çevrelerin, avukatların bu konuda yakınlarını ikna etmeleri gerek.. Yanlışta ısrar dinleri ve dünyalarını mahvetmektedir. Karar sizin.. Selam ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23