• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

G20

09 Kasım 2015
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

2015 G20 Antalya zirvesi, onuncu kez, 2015 yılında dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecektir. Daha önce bu organizasyona Avustralya’nın Brisbane kenti ev sahipliği yaptı. Antalya’dan sonra organizasyona Çin’in Hangzhou kenti ev sahipliği yapacak.

20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor. G20 ülkeleri Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve AB Komisyonu bulunuyor. G20’ye üye 19 ülkenin milli geliri dünyada ilk 31’de yer alıyor. Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük ama G20’de yer almıyor.. Bazı AB ülkeleri, G20’de AB Komisyonu tarafından temsil ediliyor. 

G20 çekirdek olarak 1975’de Fransa’nın Rambouillet şehrinde, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya’nın, Devlet/Hükümet Başkanları düzeyinde katıldığı bir toplantının ardından toplanmaya başladı.. 1976’da San Juan, Porto Riko’da Kanada’nın da katılımıyla G7 ortaya çıkmıştır. 1977-1991 yılları arasında bu üye sayısı sabit kalmış, 1991’den sonra SSCB’nin yerine kurulan Rusya Federasyonu, G7 üyeleriyle, Zirve Sonrası Diyalog adı altında bir araya gelmiş, 1994 yılındaki Napoli Zirvesi’nden sonra ise, Siyasi 8 adı altında toplandı ve bugünlere gelindi.

Türkiye bu toplantılara bugüne kadar hep başbakan düzeyinde katıldı. İlk kez ev sahibi ülke olarak Cumhurbaşkanı düzeyinde bir katılım olacak.. Paralel yapı, Yahudi lobisi, malum media eğer seçimlerde başarılı olsalardı, terörü de kullanarak, güvenlik sebebi ile aslında bu toplantının olmaması için ellerinden geleni arkalarına koymadılar.. Ama başarılı olamadılar. Ekonomik kriz olsun da Türkiye’nin kredi notu düşsün, G20 listesinden çıksın diye gecelerini gündüzlerine kattılar. Ama umdukları gibi olmadı. Toplantıya ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un da arasında bulunduğu üst düzey bir katılım bekleniyor. Liderler; zirvenin ilk gününün akşamındaki çalışma yemeğinde Erdoğan’ın teklifi ile “terör” ve “mülteci” konusu ele alınacak. Rutin gündem yanında ikili görüşmeler de yapılacak. Bu görüşmelerde Paralel devlet yapılanmasının da ele alınması ve konuk devlet başkanlarına kapsamlı raporlar sunulması bekleniyor.

Rutin gündemde, küresel ekonomik ve mali istikrarın sağlanması, küresel ekonomik sistemin günümüz gerçeklerine göre şekillendirilmesi, yükselen ekonomilerin artan ağırlıklarının sisteme yansıtılması, çevre ve kalkınma konuları bulunuyor.

Bu arada G20 Dönem Başkanı ülkenin Zirve’ye kendi belirleyeceği bir ülkeyi davet etme hakkı bulunuyor. Türkiye bu hakkını Azerbaycan’dan yana kullandı. G20 ülkeleri dışında, davet edilecek olan ülkeler şöyle; İspanya (Daimi davetli), Singapur (Küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle), Malezya (ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla), Zimbabwe (Afrika Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla), Senegal (NEPAD Dönem Başkanı sıfatıyla) katılacak.

Sonuçta dünyanın gündeminde Türkiye olacak. Terör ve Suriye konusu konuşulacak.

Türkiye konuklar için heyecan verici bir ülke. Ortada büyük bir seçim başarısı var. Tam da o günlerde YSK seçimlerin kesin sonucunu açıklayacak. Bu toplantı bitecek bir gün sonra TBMM toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek, ardından meclis tatile girecek, başkanlık için aday başvurusu olacak ve bundan sonra da hükümet için görevlendirme yapılacak. Ay sonuna kadar hükümet kurulabilirse, aralık başında bütçe müzakereleri başlayacak. İnşallah muhalefet, sadece muhalefet yapmak için muhalefet yapıp, TBMM başkanlığı için oyalama takdikleri ile zaman kaybına sebeb olmaz. Tabii seçmenin verdiği dersten ibret aldı iseler. Hemen meclis komisyonlarını oluşturup, çalışmaya başlamaları gerek. Yoksa AK Parti’ye zarar verme pahasına Türkiye’yi kilitlemeye kalkarlarsa, seçmen onlara gereken dersi verir. O zaman bugünlerini de ararlar.. Yeni bir seçimi  beklemeden kongre öncesi partili üyeleri, parti tabelalarını söküp, genel merkezlerinin önüne yığarlar. Kongrelerinde kendi delegeleri hakettikleri dersi verir onlara. Çünkü millet gerçeği gördü. Oynanan oyunun farkına vardı. Bakın bugün seçim olsa, AK Parti %50’yi aşar anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşır. HDP barajı aşamaz. MHP de baraja takılabilir.

AK Parti, parlamentodaki sandalye sayısının dağılımına rağmen, anayasa değişikliği ve buna bağlı olarak başkanlık sistemine geçilmesi konusunda psikolojik üstünlüğe ve kamuoyu desteğine sahip. Zaten böyle giderse, muhalefet partileri, ilk kongrelerinde birbirlerine düşecekler. Teşkilatları ve grubları dağılabilir. Böyle bir şey benim için sürpriz olmaz.. Paralel büyü bozuldu, uluslararası desteklerini de kaybettiler. Yerli ve yabancı sponsorları nezdinde inanılırlıklarını ve ciddiyetlerini kaybettiler.

Sakin bir hafta geçirdik. Kış kapıda.. Doğuda kar yağışı beklenirken, terör örgütlerinin dağ kadrolarına ve lojistik merkezlerine yönelik operasyonlar devam ediyor. Güney batıda ise, sıcak bir gündem bizi bekliyor.. Selâm ve dua ile..

NOT: Bu akşam 21.00’de Akit Tv’de bu gündemi konuşuyoruz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23