• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

KOZ, THE GÜLEN, ASYA FİN..

05 Şubat 2015
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Ve beklenen oldu, Asya Finans’ın yönetimi, TMSF’ye devredildi..

Tam da Gülen’in New York Times’e bir makale yazdığı, Gülen’in pasaportunun iptal edildiği, Mali Cumhurbaşkanı ile ülkedeki Paralel Yapı’nın tasfiyesi konusunun görüşüldüğü bir zamanda yaşanan olaylar dikkat çekici.

Bankanın % 63’ü TMSF’ye devredildi.. Gerekçe ortaklık yapısı şeffaf değil.

Şimdilik bankanın ortaklık yapısı üzerinde bir operasyon sürdürülüyor. TMSF yöneticileri bankaya tayin edildi. Öyle zannediyorum ki, önümüzdeki günlerde mevduat sahipleri incelenecek.. Çünkü, bankanın paralel yapının finans merkezi olduğu iddiası var.. Örgüte yardım ve yataklık iddiası söz konusu.. Hayali kişiler üzerinden hesaplar açıldığı, usulsüz krediler kullandırıldığı iddiaları var.. Yani banka, sermaye yapısı, kredi ve mevduat hesapları, yurt içi ve yurt dışı transfer hesapları ayrı ayrı değerlendirilecek..

Her ihtimale karşı, belli kuruluşların hesaplarının belli kişiler ya da hayali kişiler üzerinden 100.000 liraya kadar hesaplar şeklinde tutulduğu iddiaları da var. Şimdi onlar da  incelenecek..

Olaylar sağanak şekilde geliyor. Gülen’in sınırdışı edilmesi yanında sağlığı, örgüt içinde kavgalı tartışmaların yaşandığı  karşılıklı suçlamalarla örgütün farklı kamplara ayrıldığı, Gülen’in sağlığının çok kötü olduğuna ilişkin bir yığın iddia sözkonusu.. Gülen’in yakında Kanada’ya gideceği daha sonra Güney Afrika’ya ya da Avustralya’ya gidebileceği de söyleniyor.

Tam da böyle bir zamanda K.O.Z filmi vizyona giriyor. Paralel yapıyı anlatan KOZ filmi ile eş zamanlı olarak Ulusalcı kanat da THE GULEN’i ABD’de vizyona sokuyor. Öte yandan; cemaat bu hamleye karşı “Fetullah Gülen belgeseli” diye bir filmi ön alarak vizyona soktu bile. 3 bölümlük belgesel Ümit Yolcusu, Sevgi Okulları, Diyalog ve Hoşgörü bölümlerinden oluşuyor.

Seçime doğru bu tartışmalar daha da derinleşecek. Tabi önce paralel yapının seçimlerde ne yapacağına bir bakmak gerek. Sanırım önümüzdeki günlerde yaşanacak olaylar, bu işin bundan sonraki seyrinin nasıl olacağına dair bize çok önemli ipuçları verecek.

Bu işin polis ve yargı ayağından sonra sıra banka ayağına geldi. Bunun tabii sonucu olarak, örgütün firma ve iş adamlarına, diğer bankalardaki hesaplarına gelecektir sıra. Ve bu süreçte örgütün medya ayağının üzerine gidilecektir. Özellikle de seçim öncesi, hatta seçim süreci başlamadan bu dosya açılacaktır diye düşünüyorum..

Kaldı ki, paralel yapının medyası ilginç bir yapıya sahip. Hem sermaye yapısı ilginç, hem de tiraj yapısı. Geçen haftaya kadar 1 milyonun üzerinden tiraj gösteriyorlardı.. Gazetenin bayi satışı gösterilen tirajın % 10’u bile değil. Geri kalanı abone.. Bu abonelerin kim tarafından nasıl yapıldığı bilinmiyor. Bir çok apartmanın girişine yığılmış sahipsiz gazetelerin finansmanının nasıl sağlandığı ciddi bir merak konusu..

Eskiden tirajları 1 milyonu geçince Gülen’in, Humeyni gibi Türkiye’ye döneceğini düşünüyorlardı. Ama artık herhalde bu işten umutlarını kestiler ki, tekrar 900.000’lere geri döndüler.. Tirajın seçime doğru tekrar yükseltilmesi mümkün ama Bank Asya operasyonundan sonra kuruluşların mali tabloları ve para hareketleri açısından daha dikkatli davranmaları sözkonusu.

Sanırım Türkiye’de atılan her adım, yurt dışındaki kişi ve kuruluşlar, orada ilişki kurdukları STK’lar , firmalar ve bankalar için de yol gösterici olacaktır.

Bank Asya’ya el konulması kararının ardından paralel yapının öfkeli açıklamaları devam edecek mi ya da nereye kadar, hangi dozda devam edecek göreceğiz. Cemaat gelinen noktada bazı konularda bir karar vermesi gerek.. Bu süreçte, cemaat çevresindeki sempatizanlar ya da cemaat şirketlerinde görev alanlar da pozisyonlarını yeniden gözden geçirme gereği görecekler.. Para kanallarının izlenmeye alınması ile aslında paralel yapının kılcal damarlarına girilecek..

183 imtiyazlı ortaktan 53 isim kimliğini açıklamış. 132 kişinin kim olduğu, bu paranın gerçek sahibi bunların olup olmadığı da ortaya çıkacak. 2 Ocak’tan beri BBDK’nın beklediği cevabın gelmemesi üzerine banka TMSF’ye devredildi. Aslında bankaya el konulması sürpriz değildi..

Şimdi merak edilen, tarafların bu olayın ardından atacakları adımlar ve bunun dışındaki yeni adımın ne yönde olacağı. Yaşanan şokun sıcaklığı geçtikten sonra, Pensilvanya ve içerideki uzantılarının, sosyal medyadaki itibar cellatlarının bu yeni durum karşısındaki tepkilerinin ne yönde ve hangi şiddette gerçekleşeceğini hep birlikte göreceğiz.. 

Selam ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23