• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Media raporu

16 Temmuz 2016
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Nice saldırısı ile ilgili yorumum yazımın sonunda.. Olay henüz sıcak ve zaten olayın oluş şekli manşetlerde, ekranlarda.. Ben bugün media konusunu yazacağım.

52 adet, günlük ulusal gazete var.. Toplam tiraj 3.441.778. İlk 5’te Hürriyet, Sabah, Sözcü, Posta ve Habertürk var. En fazla tiraj 332.849 ile Hürriyet’te. Diğerleri 200.000 ile başlıyor..

Daha doğrusu 200.000 ile başlayan 4 gazete var. 10 gazete 100.000 bandında. 6 gazete ise 50.000 bandında. Geri kalanı 50.000 tirajının altında. 31 tanesi 50.000 bandının altında. Bu gruptaki 10 gazete ise 10.000’in altında..

4 gazete ve 1 TL fiyatlarla Özgür Düşünce, Meydan, Yarına Bakış ve Yeni Hayat adıyla 4 gazete çıkarıyorlar. Bir de Taraf var. 30-50.000 bandında bir tirajları var. Bu da toplamda  200.000’lik bir tiraj demek. Bir kısmı örgüt üyeliğinden abone, bir kısmı da cemaat kontenjanından abone. Gerçek bir tiraj değil yani. Bugün’ün yerine Özgür Düşünce, Zaman’ın yerine Yarına Bakış, Yeni Hayat çıkartıldı. Meydan daha önce yedeğe alınmıştır, Taraf da sol liberal görünümlü cemaatin yayın organı idi. Yani bugün cemaate hizmet veren 5 gazete var.

Toplam tirajı 1.200.00 seviyesinde olan 17 gazete iktidara destek veriyor. Bunlar Sabah, Türkiye, Takvim, Akşam, Yeni Akit, Yeni Şafak, Star, İstiklal, Diriliş Postası, Karar, Yeni Birlik, Milat, Yeni Asır, Yeni Söz, Yeni Yüzyıl.

Holding Mediası, Hürriyet, Posta, Vatan, Milliyet, Habertürk 900.000 civarında.

Muhalefetteki 14 gazetenin tirajı 500.000 civarında. Bunun yarısı Sözcü’ye ait. Diğerleri: Korkusuz (Bulvar), Yeni Mesaj (BTP), Cumhuriyet (CHP), Yeni Çağ (Milliyetçi), Birgün (ÖDP), Günboyu (Milliyetçi), Dokuzsütun (Milliyetçi), Yurt (CHP), Evrensel (EMEP), Özgür Gündem (HDP), Ortadoğu (Milliyetçi), Hürses (DSP), Milli Gazete (SP)     

İktidara destek veren 17 gazetenin tirajı 1.200.000. Muhalefettekilere gelince, Paralel yapı 5 gazete 200.000, Muhalefet karması 14 gazete 500.000. Toplamda 19 gazete 700.000

Holding Mediası ise 5 gazete ve toplam tirajı 900.000. Spor ve diğer 500.000.

Şimdi bir internet mediası var. Bir de sosyal media.. İnternet mediası, konvansiyonel medianın yedeğinde ilerliyor, ama yakında konvansiyonel media internet mediasının yedeğinde yürüyecek. Sosyal media ise kendi başına bir canavara dönüştü.. Paralel yapı ve geziciler bu alanda çok güçlü.. PKK da öyle.. İktidar yanlıları da bunlarla başetmeye çalışıyor.. 

İktidar yanlısı konvansiyonel media daha çok kurumsal satış alanında güçlü, başta paralel media olmak üzere, sol media ve holding mediası promosyon alanında güçlü.

Televizyonlar, Radyolar, Dergi ve Ajanslar ayrı bir kategori olarak değerlendirilmesi gerek.. Rado-Tv alanında bölgesel ve yerel Tv’ler de ulusal basından bağımsız olarak, toplamda ciddi bir etkiye sahip. Media bu süreçte inandırıcılığı, ciddiyeti ve gerçekten yana taraf olması konusunda ciddi anlamla bir itibar kaybına uğradı.. Zaten tiraj ve ratinglerindeki düşüş de bunun açık bir göstergesi.. Tabii bir de dergi okuru var. Onların türüne göre özgül ağırlığı göreceli olarak daha fazla. Ama tirajları, ciddiyetlerine bağlı olarak çok düşük.. Arama motorları üzerinden olguya dayalı okumalar da giderek ağırlık kazanan bir başka media alanı. Ama bu alanda neye ne ölçüde inanacağınız, güveneceğiniz ciddi bir sorun.

Bir de asimetrik okuma yapan bir kitle var. Yeni, gelişmiş tercüme programları ile yabancı medianın yerlilerle eşit şartlarda rekabet edip edemeyeceğini göreceğiz..

Artık yerel media diye bir şey yok. Bölgesel ve ulusal da kalmayacak yakında, media global hale gelecek.. Böyle bir gelecek için ne kadar hazırız? 25. Kare, subliminal mesajlar, farklı frekanslarla beyni etkileme teknikleri, ipnoz yöntemleri ile insanların düşünce dünyasının kontrol altına alınması yeni medianın en önemli risklerini oluşturuyor.. Hackerler, siber saldırılar, değiştirilen gerçekler, gerçeğin yerini alacak yalanlar, sanal kişilikler hepsi üst üste gelecek.. Siber kahinler, bilgi guruları, Avatar kişilikler, derin web hepsi yavaş yavaş zihin dünyamızı işgal ediyor.. Bir istila ile karşı karşıyayız aslında. Kültür emperyalizmi bugün bu sanal kapıdan geçerek geliyor. Ulaşım, iletişim artık hava, kara, deniz, demiryolu yok. Uzak da artık bir yolculuk alanı. Hepsinden ucuz ve kolay, şimdiden içine daldığımız siber yolculuk hayatımızın bir parçası artık.. Bilgi, mal, emek, para ve insanın serbestçe dolaştığı, global bir köye dönüşen dünyaya doğru gidiyoruz. Bu yeni dünyanın anahtarı ise Media..

Bugünlük Media raporu bu kadar. Selâm ve dua ile..  

NOT: Nice de, “Bastil günü”ne DAEŞ kamyonla saldırdı. Fransız devriminin yıldönümü kutlanıyordu. 100’e yakın ölü, yüzden fazla yaralı var.. Charlie Hebdo saldırısından sonra başlatılan olağanüstü hal uygulaması kaldırılmaya hazırlanılıyordu, devamına karar verildi.. Saldırgan Tunus kökenli bir Fransız vatandaşı..  

İstanbul ve Ankara’da da Fransız diplomatik merkezlerinde güvenlik tedbirleri artırılmıştı.

Diğer batılı ülkeler, bu gerçekler karşısında teröre destek vermekten vazgeçmesi gerek.. PYD BM’ye akredite edilecekmiş.. Siz PKK’lılara AP’de sergi açtırın, koruyun onları, Fehriye’yi gizlemeye devam.. Gülen’i vermeyin, adamlarına ikamet verin.. Bosna, Afganistan, Irak, Sudan, Somali, Ruanda hangisini sayayım, buraları karıştıranlar kimlerdi. Onlar insan değil mi idi! Tony Blair’in itiraflarından ibaret de değil gerçek.. İsrail’in terörüne, Sisi’ye destek verin, kendi cehenneminize odun taşımaya devam (mı)! Terör döner sizi de vurur.. Bizim yıllardır yaşamak zorunda olduğumuz güçlükler sizin için de bir felakete dönüşmemesi için artık yeter.. Karga besleyenler gözlerini sakınsınlar. Keskin sirke küpüne zarar verir. Zalimlere yardım etmeyin, sonra Allah onu onların başına bela eder. Sonra tutuşturduğunuz o ateş size de dokunur. Kazdığınız çukura düşersiniz. Sahi DAEŞ’i kim, niçin örgütlemişti! Üzgünüz, terörü evet lanetliyoruz. Peki ya sonra.. Allah’ın laneti zalimlere ve onlara arka çıkan, destek verenlerin üzerine olsun. (Amin)

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23