• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Pardus

16 Eylül 2018
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Celalettin Cingoz, geçen bayramda şöyle bir mesaj göndermişti arkadaşlarına sosyal mediadan: Eğer gidecek bir memleketiniz, köyünüz varsa, eğer oraya gittiğinizde kapıyı çaldığınızda kapıyı açan anneniz ise, o sırada, içerden babanız “kim geldi hanım?” diye sesleniyorsa, siz dünyanın en mutlu insanısınız. Yatın kalkın binlerce şükredin halinize. Öpün ellerini, öpün yanaklarını, sarılın doya doya. Çekin kokularını içinize.. Onların dualarını almanın ne büyük bir nimet olduğunu düşünün. Bir daha bulamayabilirsiniz bu fırsatı. Sonra ne yapsanız boş. Geri getiremezsiniz onları. Burnunuzun direkleri sızlar. Babamı kaybedeli 25 yıl oldu. Benim şimdiki yaşımda idi vefat ettiğinde. Dağ gibi görünürdü gözüme. Ben de demek ki dağ gibi görünüyorum çocuklarıma. Ama kendimi yetim ve zavallı hissediyorum. Hissettirmiyorum ama öyle. Keşke babam yaşasa idi.. Keşke benden bir şeyler isteseydi de hemen koşarak götürseydim. En basitinden su. İçmesini izleseydim çaktırmadan. Babası ve annesi hayatta olup kendini mutsuz hissedenler, yapmayın etmeyin.. Hadi bir bayram daha geldi. Fırsat geldi..

Geçen gün yeni bir mesaj daha gönderdi. O bir Üsküdarlı. Üsküdar Belediyesi olarak yerli işletim sistemi, yerli yazılım PARDUS programına geçtik. PARDUS TÜBİTAK destekli bir yazılım olup, WİNDOWS işletim sistemine bağımlılıktan kurtulmamız için önemli bir adım. Her işletme sahibi ve ülkemizdeki bütün bilgisayar kullanıcılarının tedricen bu programa geçmeleri hayırlı olacaktır diye düşünüyoruz. Başlangıçta birtakım alışkanlıklar bizi zorlayabilir ancak tez zamanda Milli yazılım PARDUS bu açığı kapatacaktır. Konu ile ilgili bilgisayarcılardan destek alınabilir.

Hep geç kalıyoruz. Atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Anne babamızın kıymetini bilmekte de, milli değerlerimizin kıymetini bilmekte de. Bazılarının değerini onlar ölünce anlıyoruz. Ama nafile.

PARDUS konusunda defalarca yazdım ama olmadı, olmuyor işte. Okullar, öğretmenler Microsoft kullanınca sonuç bu. Okullarda PARDUS öğretilmiyor. Tabii bunun sürekli güncellenmesi, hatta laptop, notPAD ve hatta cep telefonlarında da kullanılabilmesi, en azından onlarla uyumu olması gerekiyor.

Hatırlarsanız Bill Gates 6 Şubat 2005’de Ankara’ya 4 saat için bir ziyarette bulunmuştu. Burada önemli bir toplantı yapıldı. Basın bu toplantıyı şöyle duyurdu: Toplantıya Binali Yıldırım, Ali Coşkun, Hüseyin Çelik, Abdüllatif Şener, başbakan danışmanları Reha Denemeç, Nabi Avcı, Egemen Bağış, iş dünyasından Güler Sabancı, Ali Koç, Ferit Şahenk, Ahmet Nazif Zorlu, Cahit Paksoy, Münci İnci, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan’ın da bulunduğu 20 kadar kişi katıldı. Yemekte en çok söz alanlar Sabancı, Koç, Şahenk, Binali Yıldırım ve Hüseyin Çelik’ti. Güler Sabancı, gruplarına ait üniversitelerden söz ederken Bill Gates etkilendi. Başbakan bunun üzerine Koç Grubu’nun da üniversiteleri olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin iki önemli grubu arasındaki dengeyi kolladığının sinyalini verdi.” Bill Gates’in Konferansını 300’e yakın bürokrat, politikacı, asker, işadamı ve gazeteci izlemişti.

Bu görüşmeden Bill Gates, “çok memnun kalmıştı” Türk eğitimine, öğretmenine destek olmak için milyonlarca dolarlık yazılımı hediye etmişti. Aslında PARDUS o gün bu yarışı kaybetmişti.

Tarih: 21 Nisan 2009. Yeni Bill Gates Ankara’da! Microsoft‘un CEO‘su Steve Ballmer ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım AjansıAnkara‘da düzenlenen basın toplantısında bir araya gelerek, Microsoft İnovasyon Merkezi’nin açılışına katıldılar. Basın haberi şöyle duyurdu: “Bir günlük kısa bir ziyaret için Türkiye‘ye gelen BallmerCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yanı sıra önde gelen kuruluşların yöneticileri ile de görüşmeler yapıyor. Ankara’da Bilkent Üniversitesi Cyberpark bünyesinde faaliyet gösteren Microsoft İnovasyon Merkezi yenilikçi Ar-Ge yazılım projelerine ev sahipliği yapıyor. Microsoft bu merkezde finansman, ileri teknoloji, uzmanlar ve danışmanlar sağlayarak; iş ortaklarının hem kendi, hem de kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmesine yardımcı olacak. Böylece yazılım ekonomisi ve Ar – Ge gelişirken, Türkiye’de yenilikçi kültür güçlenecek ve ekonomi için ciddi değer oluşturulacak.“

“Türkiye’yi yazılım merkezi yapmak için çalışacağız” diyorlardı ama bu sadece yazılım işçiliğinden öte bir anlam taşımadı.

Mesela, eşi ile birlikte kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla dünyanın dört bir yanında birtakım çalışmalar yapan Gates, Türkiye’nin kendi tabletini üretip kendi yazılımı kendi hazırlayacağını öğrenince “öğrencilerin eline tablet tutuşturarak yapılan eğitimin diğerlerinden daha iyi olmayacağını ifade etti. Gates, Milli Eğitim Bakanlığı›nın Fatih Projesi gibi içinde tablet bilgisayar bulunan eğitimi ‘korkunç’ sözleriyle“ yorumlayacaktır. Bu konuda verdiği röportajında Microsoft’un tanıttığı ‘Surface’ benzeri tabletler ile ilgili olarak Gates, «Öğrencilere bir cihaz dağıtılarak yapılan denemeler gerçekten çok başarısız oldu» dedi. Ama başka bir Media organında aynı konuda şöyle haberler yapılıyordu: Bill Gates için 10 bin tableti bedava dağıtması bir soruna sebeb olmadı, tersine öğretmenlere verilen destekle eğitime ciddi bir katkıda bulunuldu. Bu işler tamamen hedef kitle ve pazar stratejisi ile ilgili konular!?

 Yazılım devi Microsoft’un patronu Bill Gates’in Türkiye›ye gelerek Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin arkasında yatan tek gerçek vardı, 500 milyon dolarlık olduğu düşünülen eğitim ihaleleri. Onun için PARDUS bilinmeyen(!) bir el tarafından engellendi!

Bunlar bir zamanlar 100 dolara basit bilgisayarları tüm dünyaya dağıtıp insanları onlara alıştırmak sonra da sağmak istiyorlardı, ama sonra vazgeçtiler. Şimdi de bu çevreler mesela Raspbery Pi ya da Banana Pi, Ordiano’yu ağızlarına almıyorlar.

Biliyorsunuz, PARDUS Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux temelli bir işletim sistemi. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlandı. Pardus, ilk sürümden 2011.2 sürümüne kadar herhangi bir başka Linux yazılımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir. 

PARDUS işletim sisteminin en yenisi olan Pardus 17.2 sürümü Mart 2018’de, Pardus 17.03 serisi 3 Temmuz 2018’de yayınlandı. Yeni sürüm ile birlikte birçok iyileştirme gelmekte ve bu sürüm Libreoffice 6.0.1 kelime işlemcisinin en güncel versiyonunu barındırıyor. Linux Çekirdeği 4.9.0, beraberinde Firefox 52.2, VLC Media Player 2.2.6, Thunderbird 45.8.0, OpenJDK 8 Java RE yazılımın desteklediği diğer programlar.

Bu yazılımların yanı sıra TLP (otomatik olarak bu ayarları yapan, GNU/Linux için geliştirilmiş bir güç yönetimi) gibi yazılımların Pardus’a entegrasyonu sayesinde dizüstü bilgisayarlarda güç yönetiminin pil ömrü şimdi daha uzun. 

Şimdi bazı şeyleri yeniden düşünmenin tam zamanı. 

Ben yine, bir kere daha yazayım: Kendi Milli Bilgi Merkezimizi, Süper Bilgisayarımızı, Yazılım ve HW arşivi kurulmasını, Test merkezini ve bilgi güvenliği konusundaki yerli yazılımı, kendi arama motorumuzu, sosyal mediamızı, intranetimizi, anakart üretimini kim engelliyor? Bunlar olmadan e- devlete geçerek aslında büyük bir risk almıyor muyuz?

Selâm ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23