• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Siz sandıkları taşıyacaksınız da!

06 Ekim 2015
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

YSK, riskli bölgelerdeki ilçe seçim kurullarının seçim güvenliği için verdikleri kararı oy çokluğu ile iptal etti. Mevcut şartlarda seçim, seçmen ve sandık güvenliği için yeni bir çözüm üretilmesi gerek. Bir düzenlemeyi iptal ediyorsanız, o düzenlemeye duyulan ihtiyacın bir başka şekilde karşılanması gerek. Çözümsüzlük çözüm diye sunulamaz.

Milli iradenin tam olarak sandığa yansımasını istiyorsanız sandığa da, oy pusulalarına sahip çıkmanız gerek. Yoksa PKK ve HDP çevrede adamlarını yerleştirecek.. İlk çıkan odaya girip, pusulayı mühürleyip, boş zarfı sandığa atıyor. Bu konuda valilere de, kaymakamlara da, emniyete de, tabii ki, parti teşkilatlarına büyük görevler düşüyor. Seçmenin de kendi iradesine ve reyine sahip çıkması gerek. YSK bu yönde karar verdi diye, küsüp vazgeçmek, işin peşini bırakmak yok..  Mesela kabine girmeden, açıkta, odanın köşesinde kimse görmeden de kişi oyunu kullanabilir.. Böylece en azından biraz sonra açıklayacağım birtakım kötü uygulamaların önüne geçilebilir..

Bu arada yeni başvurular olabilir, yeni kararlar alınabilir..

Kötü niyetli uygulamalara bir örnek olarak; tehdit ve baskı altındaki kişi cebindeki oy pusulasını dışarıdaki PKK ajanına teslim ediyor.. Sonra örgüt dışından biri oy kullanmaya geldiğinde onu ajana götürüyorlar. Ajan ona  mühürlü oy pusulasını  veriyor. Alan kişi bu pusulayı zarfa koyup, sandığa atacak, boş pusulayı cebine koyup, çıktıktan sonra, PKK ajanına geri verecek. O da o pusulayı mühürleyip, bir sonraki kişiye verecek. Bu döngü bu şekilde devam edip gidecek.

Burada bu oyuna karşı alınacak en önemli tedbir, sandık bölgesinin sıkı bir şekilde yakından takip edilmesi.

Baskı ve tehdit altında oy kullanmak durumunda kalanların ise, bu durumda yapacakları iki şey var, ya bu kişileri ihbar edecek, ya da kullanmak zorunda kaldıkları oyu geçersiz kılmak için kendine verilen HDP damgalı oy pusulasında bir başka partiye daha mühür basarak, oyun iptal edilmesini sağlamak. Pusulaya çarpı atmak, bir köşesini yırtmak da aynı sonucu doğuracaktır.

Paralel yapının hackerleri de boş durmayacak. Seçimi tartışmalı hale getirmek için her yolu deneyecekler.. AK Parti’nin bilgisayar ortamında seçim sonuçlarını değiştireceğine ilişkin geçen seçim de yaygara koparmışlardı. Yine aynı yolu deneyecekler.

Sandık güvenliğinin seçim süresince sandık kurulunca sağlanması gerek. Seçmen güvenliği polis, istihbarat ve parti görevlilerinin işi. Sandık güvenliği ise partiler, emniyet ve jandarmanın işi..

Sandık kurulları sonuçlar açıklanana kadar sıcak fiziki takip yapmaları gerek. Sayım  ve seçim sonuç pusulaları   dikkatle yapılmalı, ıslak imzalı kopyalar ve cep telefonları ile alınacak digital kopyalar önemli.. Mümkünse bu digital kopyalar sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerle birlikte alınmalı.

Sandık kurullarının kullanılmayan oylara da sahip çıkması, kayıt altına alarak muhafaza etmesi gerek. Sonuç ne olursa olsun sükunetle ve aynı hassasiyetle sonuna kadar herkesin görevini yapması gerekiyor. Olay çıkarmak, seçimi sabote etmek isteyenlere karşı uyanık ve dikkatli olmak gerek. Kimse hiçbir şart altında sandık başından ayrılmamalı. Zorunlu ayrılışlarda yerine vekil bırakmalı. Şüpheli durumlar cep telefonu ile kayıt altına alınmalı.

YSK’nın bu kararının bir mantığı var, ama sorunu çözmüyor, derde deva değil. Hukuk işlevsel olacaksa bir sorunu çözmesi, maddi ve manevi tatmin sağlaması gerek.. Verilen kararda  mevcut durumda hangi kamu yararı var?.. Bu karar varolan hukuksuzluğa çözüm getirmiyor.. Devletin, anayasa ve yasaların varlık ve meşruiyet temellerinin başında kamu yararı ilkesi vardır. Eğer bir karar verme durumunda kaldığınızda, doğru yanlış ayırımını net olarak yapamıyorsanız, daha az kötü, daha fazla iyi olanı seçersiniz.. Bir şeyi ortadan kaldırıyorsanız, yerine daha iyisini koymanız gerek.. Hayat, daha doğrusu siyaset çözümsüzlüğü kabul etmez. Hukuk da.. Çözümsüzlüğü çözüm diye sunarak görevinizi yapmış olamazsınız.

Kesinlikle milli iradenin tecellisinin önüne engel koyanlar, baskı kuranlar tesbit edilerek, süratle ve caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmaları gerekir. Bunun için de sandık çevresinde emniyet ve istihbarat faaliyeti ile parti temsilcilerinin son derece dikkatli olmaları gerekir.. Aynı şekilde paralel yapının bürokrasi içindeki uzantılarının bu konuda görevlerini yapıp, yapmadıklarını takip ederek, suça ve suçluya yardım ve yataklık ettiklerinin tesbit edilmesi durumunda aynı şekilde sür’atle görevden uzaklaştırılarak tecziye edilmeleri gerekir.. Yani partililerin öyle oylarını kullanıp hemen evlerine gitmek yok.

Selâm ve dua ile..

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23