• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Ve Bize Dendi ki!

13 Eylül 2016
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Bugün size ayet ve hadislerden ve “pendname”lerden özet bilgiler sunacağım.

Allah (cc) kitabında buyurdu: Bakara-7: Allah onların kalblerini ve kulaklarını mühürlemiştir, gözlerinde de perde vardır ve büyük azab onlar içindir. 8: İnsanlardan, inanmadıkları halde, «Allah›a ve ahiret gününe inandık» diyenler vardır. 11: Onlara yeryüzünde bozgunculuk yapmayın dendiğinde biz ancak ıslah edicileriz diyecekler. İyi bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. 42: Hakkı batılla karıştırıp da bile bile hakkı gizlemeyin. 44: (Ey bilginler!) Sizler Kitab’ı (Tevrat’ı) okuduğunuz (gerçekleri bildiğiniz) halde, insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz? 120: Sen dinlerine uymadıkça, ne Yahudiler ve ne de Hıristiyanlar asla senden razı olmazlar. De ki: “Allah’ın yolu asıl doğru yoldur.” Sana gelen ilimden sonra, eğer onların arzu ve keyiflerine uyacak olursan, bilmiş ol ki, Allah’tan sana ne bir dost, ne bir yardımcı vardır.

Resulümüz (sav) buyurdu: Ahir zamanda bir takım insanlar zuhur edecek, onlar dünyaları için dinlerini satacaklar. İnsanları aldatmak için kuzu postuna bürünecekler. Dilleri şekerden tatlı olarak, ama kalpleri Kurt kalbi olacak” , ”Karanlık gece gibi üzerimize fitne, zulüm ve katliam yağdığı günlerden önce salih amel işlemeye koşun. Acele edin. O fitne günleri geldiğinde  insanlardan bazıları  mümin olarak başladığı günün akşamında mürted olur. Mümin olarak akşamlayan mürted olarak sabahlar. Onlar dinlerini dünya menfaati karşılığı satanlardır. (Tirmizi). Resulullah buyurdu: Ümmetim hakkında en çok korktuğum kimse ilmi sadece dilinde olan itikadı bozuk, ilmi ile amel etmeyen münafıklardır. (Ahmet bin Hanbel)

Ali imran-100: Ey iman edenler! Eğer o Hristiyan ve Yahudilere itaat ederseniz, sizi îmânınızdan sonra kâfîrliğe döndürürler. 134: Onlar (muttakîler), bollukta ve darlıkta (Allah rızası için) infâk ederler (verirler) ve onlar öfkelerini yutanlardır (tutanlardır) ve insanları affedenlerdir. Ve Allah, muhsinleri sever. 135: Ve onlar (takva sahipleri), bir kötülük yaptıkları veya nefislerine zulmettikleri zaman Allah’ı zikrederler, hemen günahları için mağfiret dilerler. Ve Allah’tan başka kim günahları mağfiret eder. Ve onlar, yaptıkları şeylerde (hatalarda), bilerek ısrar etmezler.

Enfal-46: Allah’a ve Resûlüne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.

Maide-51: Ey inananlar! Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin velileridirler. Sizden kim onları veli edinirse, kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğunu doğruya iletmez. 81: Eğer onlar, Allah›a, Peygamber›e ve ona indirilen Kur’ân’a inanmış olsalardı, kâfirleri veli edinmezlerdi. Fakat onların çoğu yoldan çıkmış kimselerdir. 105: Ey inananlar, kendinize dikkat edin. Siz doğru yolda olduğunuz takdirde doğru yoldan sapanlar size zarar veremezler. Hepinizin dönüşü Allah’adır. Yaptıklarınızı size O haber verecektir.

Resulullah ümmetine öğüt veriyor: “Ya Muaz, sana şunları tavsiye ederim. Her halde ve her işinde Allah’tan kork! Doğru sözlü ol, söz verdiğinde sözünde dur. Emanete riayet et, asla hıyanet etme. Komşunu gözet, yetime merhametli ol, tatlı ve yumuşak sözlü ol, herkese selam ver. Güzel ameller işle. Dünyaya ait amellerin kısa olsun. Kur’an’a göre yaşamak için fıkıh öğren. Ahireti sev, onun hesabından korkup ahirete hazırlan. Mütevazı ol, kibirli olma. Hikmet sahiplerini kötüleme. Doğru söyleyeni yalanlama. Günahkâr kimseye, günah işlemesi konusunda yardım etme.

Adil devlet reisine asi olma, yeryüzünde bozgunculuk yapma. Her nerede olursan ol, bir şey yaparken din gününü hatırla ve Allah’tan kork. Her günahını tevbe ile karşıla, gizli günahlardan gizli tevbe, aşikâr günahların için aşikâr tevbe et.”

Hikmet sahipleri çocuklarına, talebelerine öğüt verirler ve derler ki: Ey oğul, bilmediğin şeyin peşine düşme. Haksızlıklar karşısında susanlardan olma. Din büyüklerini İlah ve Rab edinme. Dikkat et, Şeytan seni Allah’la aldatmasın. Nefsine uyma, zaman zaman onu hesaba çek. İstişare et, şura yap. İhtilaf ettiğiniz bir konuda karar vermek zorundaysanız hakeme gidin. Hiçbir konuda adaletten ayrılma. Merhametli ol. Cömert ol, sabırlı ol. Namazını dosdoğru kıl, orucunu tut. İmkân bulursan Hacc et, yeryüzünü dolaş. Zekâtını ver. Dualarını ihmal etme. Kitap “Dualarınız olmasaydı, ne işe yarardınız ki” der. Oku ve tefekkür et ki şahidlik görevini eksiksiz yapasın.. Akrabalarını, komşularını, yolda kalanları, yoksulları, yurtlarından çıkartılanları, dulları ve yetimleri gör ve gözet. Doğru sözlü ol. Cahiller ve fasıklarla boşa vakit geçirme ve onlardan uzak dur. Münafıklar, söz verip sözünde durmayanlara karşı ihtiyad et. Aynı Allah’a, resulüne, kitaba iman eden, ehli kıble olan Müslümanları kardeş bil. Geç kalma, acele de etme. Yalandan, iftiradan, boş sözden sakın. Faydasız işlerin peşinden koşma. Zamanını ve paranı israf etme. Allah dostlarını dost bil. Dostlarına karşı vefalı ol. Yeryüzünde kibirlenerek dolaşma. Merhametin gazabından, sevgin nefretinden büyük olsun. Bir topluluğa olan düşmanlığın bile seni onlar hakkında adaletsizliğe sevketmesin.. Yalan, iftira, hased, dedikodu, gıybet, koğuculuk, kıskançlık ve boş sözden, faydasız ilimden sakın. Miskinleri ve muhtaçları hakir görme ve aşağılama.. Mecbur kalmadıkça ve mutlak anlamda emin olmadığın bir konuda Allah’ın adını kullanarak yemin etme.. İnsanların ayıplarını, gizlisini araştırıp, ahvali şahsiyesine ait ayıplarını yüzlerine vurma, batılı tasvir etme, insanları günahları ile tesmiye etme ve onları alay konusu yapma.. İnsanları kınama konusunda dikkat et. Allah insanları kınadıkları ve ihtirasla istedikleri şeylerle imtihan eder. Aşk ve öfkeden uzak dur. İkisi de adalet duygusunu köreltir ve gözü kör eder. İnsanlar arasında hükmettiğinde adaletle hükmet, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana, zalimlere karşı ol. İşi ehline ver. Tercihte bulunurken ehliyet ve liyakat her şeyden önce olsun. İnsanlara söz söylerken onların anlayışlarına göre, güzel söz ve hikmetle söyle. İmam-ı Azam gibi düşün babaannen gibi konuş. Bütün insanlığın hayrına olmayan bir teklif senin teklifin olmasın.

Hani imtihan oluyoruz ya, bu imtihandan başarı ile çıkmak istiyorsak dikkat etmemiz gereken noktalar, bu ve buna benzer şeyler.. Bu dünyadaki bütün bu hercümerç işte bu imtihan içindir.

İmtihan oluyoruz. Dünya hayatının tek gerçeği bu.. Bu imtihanın cevap anahtarı ise o evlerinizdeki Kur’an-ı Kerim. Unutmayın “İnmemiştir hele Kur’an, şunu hakkıyla bilin / Ne mezar başında okunmak, ne de fal bakmak için”. Selam ve dua ile.. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23