• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Kanun ve sporla engelleri aşmak (2)

09 Haziran 2019
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

Yasa, kanun veya yönetmelik. Her biri vatandaşın ‘menfaatine’ olacak şekilde üzerinde titizlikle çalışılan yazılı metinler. Uygulanırlığı ölçüde değeri artar. Aksi takdirde, hiçbir mana ifade etmez. Her yazılı metinlerin bir özelliği de, muhatabına yararı dokunması. Bir uzvu eksik veya işlevini yerine getirilmeyen ve engelli olarak tanımlanan engelli vatandaşlar içinse, bu tür yazılı metinlerin daha da önem taşır. Yetkili mercilerce hukuk kuralları çerçevesine dayandırılarak hazırlanan çalışmalar, kişisel tercihten öteye geçip, uygulanır hale getirildiği takdirde, önem kazanacaktır. Hareket ve egzersiz, diğer bir ifadeyle sportif faaliyetler bu tür çalışmaların neresinde kalmaktadır?..

Ülkemizde sporun işleyiş süreci, resmi veya özel, kurum veya kuruluşlar tarafından hazırlanan yönerge/yönetmelik/kanunlarla boyut kazanır ve uygulanır engelli bireylerin hareket, egzersiz ve spor faaliyetleri de bu kapsamda önemli bir yere sahip. Merkezi veya yerel yönetimlerde buna yönelik çalışmalar, gerek sosyal gerekse sağlık açısından önemli kazanımları içerir. Buna en bariz örnek kamu veya belediyelerin kendi bölgelerinde açmış oldukları, sosyal belediyecilikte önemli bir yere sahip olan Engelli Yaşam Merkezi, Otizm Merkezi, Hidroterapi Havuzları. Uygulama tamamen kişilerin/yönetimlerin tercihine bırakılmış durumda. Örneğin ülkemizde kaç tane Büyükşehir, İl ve Belediyesi veya Belde Belediyesi var? Bedensel ve ruhsal açıdan engelli bireylere yönelik bu tür merkezlerin aktif olması sayısı yeterli gözükmemektedir (toplasanız tahmini yüzde on bile değil). Engelli bireylerin tedavi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla çalışmaların önemi, sözle değil kanun/yasa/yönetmelik gibi yazı hale getirilerek, yaptırım uygulanması gerekmektedir…

Hayata geçirilmesi gereken projelerle ilgili, yönetim şekli kanunlara dayalı olan kurumlara yönelik, ilgili kararnameler çıkarmak. Her parti, partisine bağlı yerel yönetimlere, engelli vatandaşın yararlanabileceği merkezlerin açılması için yaptırım uygulatması gerekmekte. Örneğin 10 yılı aşkın bir süredir Bağcılar Belediyesine ait Engelli Sarayı gibi bir yapı, bir başka ilçede neden olmaz! Bir diğer örnek Üsküdar Belediyesinin Engelli Yaşam Merkezi bir başka ilçede olmamasının geçerli nedeni ne olabilir ki? Veya İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Bakırköy/Florya sahilinde yer alan Engelliler Yaz Kampı Merkezi diğer yerel yönetimlerde olmama nedeni ne olabilir ki? Olamaması, gerçeği algılamamaya/görmemezlikten gelmekten başka bir manaya gelmiyor. Bunun önüne geçilmesi hususunda alınacak yazılı (kanun, yönetmelik v.s.) kararlarla devreye sokulmalı… 

Yerel yönetimlerin engelli vatandaşların katılımcı olmaları için yapılan çalışmaların yanında, onların katılımcı oldukları sportif faaliyetlerin sevk ve idaresi (her ne kadar özerk yapıya sahip olunsa da) devlete ait Spor Federasyonları tarafından gerçekleşmektedir. Engelli sporunun öncüleri Bedensel, Özel (Zihinsel), İşitme ve Görme Engelliler Federasyonu çatısı altında yürütülmektedir. Her bir branşın, aşamalı olarak diğer Spor Federasyonların çatısı altında yer almasında, yarar sağlayacaktır. Engelli sporuyla ilgili önemli ataklar yapan Tekvando ve Karate Spor Federasyonların bu husustaki başarılı çalışmaları görmekteyiz. Engelli Futbolunun, Türkiye Futbol Federasyonu çatısı altında faaliyet gösterdikten sonra elde edilen başarılar, bu sürece ne somut örnek. Hal böyle iken vakit, ne hayal ne de maceraya atılma vakti! Örnekleri görmek/algılamak, yapılması gerekenleri kanun veya yönetmeliğe dayandırılsın, olsun bitsin!..

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23