• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Ahmed Yasin’in şehadetinin yıldönümü

23 Mart 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Dün, yani 22 Mart Filistin davasının önemli liderlerinden ve mücadelesiyle örneklik ortaya koymuş olan Şeyh Ahmed Yasin’in şehadetinin 13. yıl dönümüydü. 

Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas)’ın kurucularından ve manevi lideri olan Ahmed Yasin 1937 yılında Filistin’in Askalan şehrinin el-Cevra köyünde dünyaya geldi. Üç yaşında iken babası vefat etti. Ondan sonra annesinin ve kardeşlerinin himayesinde büyüdü. 1948’de yahudilerin Filistin’in büyük bir bölümünü işgal etmelerinin yol açtığı felaket üzerine ailesi Gazze şehrine göç etti.

1952’de Gazze şehrindeki İmam Şafii Okulu’nda ilköğrenimini, sonra er-Rihal Ortaokulu’nda orta öğrenimini, 1958’de de Filistin Lisesi’nde lise öğrenimini tamamladı. 

1952 yazında bir yüzme faaliyeti esnasında kafasının üstüne düştü ve boyun kemiği kırıldı. Bu yüzden bütün vücudu felç oldu.

Liseyi bitirdikten sonra bazı ilim adamlarından özel dersler aldı. Bunun yanı sıra kendi özel çalışmalarıyla da kendini çok iyi yetiştirdi. Çevresinde zeki ve kültürlü biri olarak tanınırdı. Özel öğrenimini tamamladıktan sonra öğretmen olarak göreve başladı.

Meslek hayatına atılmasından sonra sadece okullarda öğrencilere öğretmenlik yapmakla yetinmedi. Aynı zamanda Filistin halkını zulüm ve işgal karşısında bilinçlendirmek için onlara öğretici ve öncü oldu. 

Bütün vücudunun felçli olmasından kaynaklanan bedensel engelliliği onun Filistin halkının özgürlük mücadelesine öncülük etmesine engel teşkil etmedi. İnsanları bilgilendirmek için değişik faaliyetlerde bulundu. Onun bu gayretliliği aynı zamanda başkaları için örnek teşkil ediyordu. Başkaları onun engelli olmasına rağmen yürüttüğü faaliyetlerine bakarak kendilerini sorguluyor ve eksiklerini tamamlamak için gayretlerini artırıyorlardı. 

1967’de Filistin’in tamamının Siyonist işgalcilerin eline geçmesi üzerine insanlar vatanlarını işgalden kurtarma mücadelelerinde kendilerine önderlik edecek birilerini aramaya başladılar. Ahmed Yasin okullardaki öğretmenliğinin yanı sıra halka da direniş öğretmenliği yaptı.

Halka öncülük etmek için yürüttüğü faaliyetleri belli bir merkezden organize etmek amacıyla da Gazze İslâm Merkezi’ni kurdu. Bu merkezi kurmasından sonra çevresinde iyice tanındı ve Filistin’in her tarafında adı duyulmaya başladı. Bu durum işgal yönetimini son derece rahatsız etti ve Ahmed Yasin’i defalarca polis merkezine çağırdı.

İşgal güçleri 1984’te Gazze İslâm Merkezi’ne baskın düzenleyerek Ahmed Yasin’i ve yardımcılarından birçok kişiyi tutukladılar. Yürütülen soruşturma sonunda Ahmed Yasin, 13 yıl hapse mahkum edildi. Ancak on bir ay sonra bir esir değişiminde serbest bırakıldı. 

1985’te gerçekleştirilen bu takastan sonra Ahmed Yasin yine Filistinli kitlelerin siyonist işgalcilere karşı sürdürdükleri mücadelelerine öncülük etmeye başladı. 

Daha sonra intifadadaki etkinliğinden dolayı yeniden gözaltına alındı. Yargılanması esnasında işgal rejimini tanımadığını ve bu rejimin mahkemesinin kendisini yargılayamayacağını söyleyerek mahkemeye ifade vermedi. Serbest bırakılması için işgali tanıması yönünde yapılan tüm teklifleri geri çevirdi. 

Daha sonra İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın Amman’da Hamas’ın Siyasi Birimi başkanı Halid Meşal’e suikast girişiminde bulunan ajanlarının İsrail’e teslim edilmesine karşılık Ürdün’le siyonist işgal rejimi arasında yapılan bir pazarlıkta serbest bırakıldı. Ancak bu pazarlık Ahmed Yasin’in tamamen bilgisi dışında gerçekleşti. Ürdün’de bir süre tedavi gördükten sonra Gazze’ye döndü. 22 Mart 2004 tarihinde de sabah namazından çıktığı sırada işgalcilerin attığı füzelerle şehit edildi. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23