• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Amaç Libya’yı Haftar’a Teslim Etmek

20 Şubat 2015
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Daha önce kirli oyunlarına gerekçe oluşturmak için Sina’da onlarca Mısırlı askerin hayatına mal olan eylemlerin senaryolarını da hazırlamış olabileceğinden şüphelenilen cunta lideri Sisi’nin Libya’yla ilgili oyunlarında özellikle bu ülkedeki paralel yönetimin lideri Halife Haftar’la işbirliği yaptığı, aynı zamanda komployu onun iktidarının önünü açmak amacıyla değerlendirdiği çok açıktır. 

Sisi’nin hava saldırılarında hedef belirlemede Halife Haftar’la işbirliği yaptığı bizzat Haftar’a yakın kaynaklar tarafından itiraf edildi. 

Fakat seçilen hedefler iddia edildiği gibi IŞİD’e ait askeri noktalar ve üsler değildi. Haftar fitnesini istemeyen ve ona destek vermeyen sivil halkın yaşadığı bölgelerdi. Çünkü zaten IŞİD’in Libya kanadı, henüz yeterince ifşa edilememiş ve stratejik oyunlar için arka kapısı açık tutulan, kıptileri kaçırıp onları vahşice katlettikten sonra dünyaya “İslâm devleti budur”  diye tanıtım faaliyeti yapan maskeli elemanlarının da arka kapısından girdiği tahmin edilen karanlık bir örgüt. Dolayısıyla ona ait hedeflerin vurulması belki de Sisi’nin ve onunla işbirliği içindeki ihanetçi Haftar’ın işine gelmeyecektir. 

Sisi cuntasının iddiasına göre Beyza şehrinde IŞİD’e ait hedefler vuruldu. Ama el-Cezire’nin yayınladığı görüntüler onun yalanlarını hemen açığa çıkardı. Çünkü vurulan noktalar iddia edildiği gibi Beyza’da değil Mısır sınırına yakın Derne şehrindeydi. 

Derne’nin hedef alınmasının ise Libya IŞİD’iyle ilgisi yok. Burası, Sisi’nin ve uluslararası emperyalizmin kirli oyunları için Haftar gözetiminde kurdurdukları paralel hükümetin merkezi Tobruk şehrinin önünü kapatıyor. Tobruk’un paralel hükümetin merkezi olarak seçilmesinin sebebi Mısır sınırında olması. Burada Mısır cuntası tarafından korunuyor. Derne’nin hedef alınmasıyla da Tobruk hükümetinin desteklediği ve fitneci Haftar’a bağlı güçlerin önünün açılması, böylece hâkimiyet alanını genişletmesi için şartların oluşturulması amaçlandı. Böyle bir saldırıyla aynı zamanda Haftar’ın önünü kesen direnişçilere de gözdağı verilmiş oluyordu. Onlara bir bakıma “Haftar’ın önünden çekilin yoksa sizi çoluğunuzla çocuğunuzda, kadınlarınızla gözünüzün yaşına bakmadan öldürürüz” mesajı veriliyordu. 

Sisi cuntasının medya organları saldırıların Beyza’ya yapıldığı iddialarında ısrar ederek el-Cezire’nin yayınladığı ve öldürülmüş çocukları gösteren videoların aslında Suriye’den çekilmiş olduğunu ileri sürdüler. Bunun üzerine El-Cezire, görüntülerin Derne’deki el-Heriş hastanesinden çekildiğini bizzat yaralıları, onlarla ilgilenen hastane görevlilerini ve öldürülen kişilerin yakınlarını konuşturarak, çekim yapılan yerin neresi olduğunu belgeleyen görüntüler ekleyerek ispat etti. 

Bu görüntüler Sisi’nin yalanını çok açık bir şekilde ortaya koyuyordu. Çünkü Beyza ile Derne arasında önemli mesafe var ve Beyza’yı hedef alan saldırılarda yaralananların, özellikle de cesetlerin Derne’ye naklinin bir anlamı yoktu. Eğer yaralıların başka bir yere nakli söz konusu olsaydı Derne’ye değil onunla hemen hemen aynı mesafede olan ve daha gelişmiş hastanelerin bulunduğu Bingazi tercih edilirdi. Ayrıca ölenlerin üçünün çocuk, birçoğunun kadın, ölenlerin ve yaralananların tümünün sivil olması da IŞİD hedeflerinin değil sivil hedeflerin vurulduğunu gözler önüne seriyordu. 

Bütün bu görüntüler Sisi’nin Libya’da aynen koalisyon güçlerinin Suriye’de başvurdukları taktiği uyguladığını gösteriyordu. Suriye’de de IŞİD hedef gösterilirken çoğu zaman Baas zulmüne darbe vuran direniş güçleri hedef alındı. Ondan dolayı IŞİD’in hakimiyet alanında söze gelir bir daralma olmazken, Baas rejiminin ve ona destek veren güçlerin yeni saldırılar, katliamlar gerçekleştirmesinin önü açıldı. 

Cunta lideri Sisi bir yandan da BM Güvenlik Konseyi’ni harekete geçirerek Tobruk’taki fitneci Haftar’a bağlı paralel hükümete yardım yapılması, ona silah yasağının kaldırılması hatta ona destek için bir uluslararası operasyon düzenlenmesi taleplerinde bulundu. 

Bütün bu gelişmeler 21 kıptînin kurban seçildiği kirli oyunda nelerin amaçlandığı hakkında fikir veriyor. Muhtemelen Sisi’nin böyle bir oyun planlamasında iştahını kabartan da Yemen’de Husi fitnesi üzerinden planlanan darbenin başarılı olmasıdır. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23