• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Fadi Muhammed el-Batş

26 Nisan 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

M

alezya’da Kuala Lumpur Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Filistinli ilim adamı Dr. Fadi Muhammed el-Batş, 21 Nisan Cumartesi günü sabah namazına gittiği sırada iki motosikletli saldırganın saldırısına hedef olarak hayatını kaybetti. 

Evli ve üç çocuk babası ve henüz 35 yaşında olan Fadi el-Batş Gazze’nin Cibaliya mülteci kampında dünyaya gelmişti. Meşhur el-Batş ailesine mensuptu. Siyonist işgal rejiminin 2014 yılında Gazze’ye yönelik savaşında, 12 Temmuz 2014 tarihinde bir yeri teravih namazının kılındığı sırada hedef alması sonucu bu aileden 18 kişi şehit olmuştu. Burada tabii, küçük bir aşirete benzeyen el-Batş ailesi diye bilinen geniş aile kastedilmektedir. 

Fadi el-Batş, Gazze’deki İslâm Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği bölümünü bitirdi. Daha sonra yine aynı bölümde yüksek lisansa devam etti ve 2009 yılında yüksek lisansını tamamladı. Ardından Malezya’ya giderek orada Malaya Üniversitesi’nde yine elektrik mühendisliği alanında, “Güç Elektroniği Teknolojisini Kullanarak Güç Aktarım Ağlarının Verimliliğini Artırma” başlıklı teziyle 2015 yılında doktorasını tamamladı. Kuala Lumpur Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği bölümünde de güç elektroniği üzerine öğretim görevlisi olarak çalışıyordu. 

Elektrik ve elektronik alanında 18 önemli araştırma hazırladı. Bunlardan bazıları bilimsel dergilerde yayınlanırken bazıları da muhtelif bilimsel sempozyumlarda takdim edildi. Japonya’da, İngiltere’de, Finlandiya’da, İspanya’da ve Suudi Arabistan’da düzenlenen muhtelif uluslararası bilimsel sempozyumlara katıldı. Malezya içinde de birçok bilimsel sempozyuma iştirak etti. Bu sempozyumlarda kendisinin hazırladığı bilimsel çalışmaları takdim etti. 

Malezya içinde birçok bilimsel ödüle lâyık görüldü. 2016 yılında Yayasan Khazanah devlet bursunu kazanan ilk Arap oldu. Bu burs ise özellikle seçkin bilimsel çalışmalara ve çok başarılı yüksek lisans yahut doktora çalışmalarına veriliyor. El-Batş bu bursu kazanmasından sonra yaptığı açıklamasında: “Biz dünyaya Filistinlinin sürekli yeni buluşlar peşinde olduğu ve herhangi bir noktada durmak istemediği mesajını vermek istiyoruz” demişti. 

21 Nisan sabahı evinin yakınındaki camiye sabah namazını kılmak için gittiği sırada maskeli ve motosikletli iki kişinin saldırısına hedef oldu. Başına ve bedenine isabet eden mermiler olay yerinde hayatını kaybetmesine neden oldu. 

Ailesi olaydan sonra yaptığı açıklamada cinayetten siyonist işgal rejiminin dış istihbarat ve aynı zamanda cinayet şebekesi olarak çalışan Mossad’ı sorumlu tuttu. Aile Malezya hükümetine yaptığı çağrıda saldırının üzerine gitmesini ve saldırıyı gerçekleştirenlerin bağlantılarını ortaya çıkarmasını istedi. 

Siyonistlere ait gazetelerde, Fadi el-Batş’ın Hamas’ın insansız hava araçlarının geliştirilmesine katkıda bulunduğu iddia edildi. Bu iddia aynı zamanda cinayetin Mossad tarafından işlendiğinin izhar edilmesi anlamına geliyordu. Çünkü böyle bir iddia onun Mossad tarafından cezalandırıldığının ifade edilmesi anlamına geliyordu. Fakat işgal rejiminin resmi ağzı cinayetle irtibatını itiraf etmedi. İşgal devletinin Saldırı Bakanı Avigdor Liberman, bu tür cinayetler işlendiği zaman hemen İsrail’in suçlu gösterildiğini ancak kendilerinin olayla bir ilgilerinin olmadığını iddia etti. Fakat bu, siyonist işgalcilerin bilinen tutumudur. Gayri resmî ağızları durumundaki medya vasıtasıyla cinayetin arkasında Mossad’ın olabileceğini hissettirerek bu örgütün İsrail’i rahatsız eden çalışmalara müsaade etmediği mesajı vermeye çalışırlar. Ama resmî ağızlarıyla da kendilerinin ilgilerinin olmadığını söylerler. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23