• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Gündemden notlar -2

29 Temmuz 2017
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Bugün de İslâm dünyasındaki farklı gelişmeler hakkında kısa notlar yazmaya devam ediyoruz.

* Allah’ın izniyle Filistinlilerin ve özellikle de Kudüs ahalisinin kararlı direnişi işgal rejimini Mescidi Aksa konusunda yine geri adım atmaya zorladı. Fakat ilginçtir olayların sıcaklığında ve işgalcilerin Mescidi Aksa’yı her yönden asker ve polis kuşatmasına aldıkları, kimseyi içeri sokmadıkları günlerde susmayı tercih eden Arap Birliği teşkilatı geçtiğimiz Perşembe günü Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirdiği Dışişleri bakanları toplantısında siyonist işgal rejiminden Mescidi Aksa’ya yönelik taşkınlıklarını durdurmasını talep etti. Aslında bazı yorumcuların söylediklerinden de anlaşıldığı kadarıyla Arap Birliği teşkilatı böyle bir açıklama yaparak işgal rejiminin geri adım atmak zorunda kalmasının kendisinin müdahalede bulunmasının bir sonucu olduğu intibaı vermeye çalıştı. Fakat bunda da geç kaldığı için amacını gerçekleştiremedi. Çünkü Arap Birliği’nin açıklaması, Kudüs halkının işgalci siyonistleri geri adım atmaya zorlamasından sonra geldi. Bununla birlikte bazı yorumcular Arap Birliği’nin Filistin halkının işgal rejimi karşısındaki zaferini çalmak amacıyla böyle bir açıklama yaptığını dile getirdiler. Fakat işgal rejiminin eski Savaş Bakanı Moşe Yaalon’un Arap ülkelerinin liderlerinin kendileriyle birlikte olduğunu söylemesi Arap Birliği teşkilatının taleplerindeki samimiyetsizliği açığa çıkarıyordu. 

* İşgal rejimi Filistin’in 1948’de işgal edilmiş bölgesindeki İslâmî Hareket’in lideri Raid Salah’ı Mescidi Aksa’yla ilgili hadiselerin alevlendirilmesinden sorumlu tuttu. Gerçi Filistin halkının bu kutsal mabede sahip çıkma gayreti bir ortak tavrın ve mücadelenin sonucudur. Ancak Raid Salah da zaten Aksa’nın bekçisi olarak tanımlanmaktan şeref duyan biridir. Dolayısıyla Mescidi Aksa’ya sahip çıkılması için yürütülen mücadeleye bir katkısı olmasından da onur duyacaktır. 

* Ürdün yönetimi, siyonist işgal rejiminin Amman’daki sefaretinde iki Ürdünlüyü katleden güvenlik görevlisinin Tel Aviv’e dönmesine izin vermesinden sonra şimdi güya İsrail’in onu yargılaması için ısrar ediyor. Ürdün’ün bu adam yargılanmadan büyükelçi dâhil işgal rejimi sefaretinde görevli elemanların Amman’a dönmelerine izin vermeyeceği haberlerde dile getirildi. Bu yöndeki tavır ve açıklamalar halktan gelen tepkileri yatıştırma ve Ürdün yönetiminin işgal rejimi karşısındaki acziyetinin üstünü örtme amaçlı içi boş bir taktikten başka bir şey değildir. Siyonist rejimin güvenlik görevlisini yargılaması kolay. Yargılar ve beraat ettirir. Asıl önemli olan onu Ürdün yargısının yargılayabilmesi ve suçunu tam olarak ortaya çıkarabilmesi, cezasını da çektirebilmesiydi. 

* Moritanya anayasada değişiklik için 5 Ağustos tarihinde yapacağı referandum için çalışmalarını sürdürüyor. Fakat bu arada bazı kesimler referanduma itiraz ederek protesto gösterileri düzenliyorlar. Moritanya polisi protesto gösterileri düzenleyenlere yine şiddet uyguladı ve bazılarını gözaltına aldı. Biz Moritanya’daki anayasa değişikliğinin neler içerdiğini ve üzerindeki ihtilafları Yeni Akit’in 31 Mart 2017 tarihli sayısında yayınlanan “Moritanya’da anayasa tartışmaları” başlıklı yazımızda ele almıştık. 

* Mısır’daki cunta rejimi bu sıralarda ülkedeki Uygur Müslümanları sıkıştırıyor. Bazı Uygurlar gözaltına alındı ve sorgulanıyor. Bazıları da ülkeyi terk etmeye zorlandı. Bu zulüm uygulaması Sisi cuntasıyla Çin arasındaki işbirliğinin ve perde arkasındaki anlaşmanın bir sonucu olabilir. 

* Bu sıralarda Yemen’deki çocuk ölümlerinin yüzde sekseninin kolera ve açlıktan kaynaklandığı raporlarda dile getirildi. Yemen’de devam eden iç savaş yüzünden maalesef açlık ve kolera felaketiyle ciddi bir anlamda mücadele edilemedi. 

* Pakistan Anayasa Mahkemesi başbakan Nevaz Eş-Şerif’in birtakım yolsuzluklara karışmasından dolayı görevden alınmasına hükmetti. Nevaz Eş-Şerif hakkındaki iddiaları yalanlıyordu. 

* ABD yönetimi Körfez krizinin devam etmesinin kendilerini rahatsız ettiğini açıkladı. Öte yandan Fransa’da yapılan bir toplantıda da ablukacı ülkelerin Katar’a bazı taleplerini kabul ettirmeden geri adım atmak istemedikleri ifade edildi. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23