• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

İhvan’la Sisi arasında uzlaşma iddiası

09 Şubat 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Sisi, Müslüman Kardeşler cemaatinin halktan aldığı desteğe karşı darbe yapmış biridir. Müslüman Kardeşler’in zaferinden rahatsız olan küresel ve bölgesel güçler önce bu hareketten cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi’nin başarısını engellemek için Baltacı fitnesini çıkardılar. Bu fitneyi yaklaşık bir yıl süreyle organize ve finanse ettiler. Ancak bu fitneyle amaçlarını gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını görünce Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah Sisi’yi devreye sokarak onun askerî darbe gerçekleştirmesini sağladılar. Gayri meşru yöntemle yönetimin gasp edilmesi ve Batı dünyasının her ortamda savunuculuğunu yaptığı düşünülen demokrasiye de aykırı olmasına rağmen bu darbeye bütün güçleriyle destek verdiler. 

Sisi darbeyi gerçekleştirmesinden sonra meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi hapse attığı gibi onun mensup olduğu teşkilatın birçok ileri gelenini de gözaltına aldı ve birçokları hakkında idam ya da müebbet hapis cezası verdirdi. 

Sisi darbeden sonra tam bir diktatörlük rejimini hâkim kıldı. Öyle ki Müslüman Kardeşler’le hiçbir ilgileri olmayan insanlar bile Sisi’nin oluşturduğu korkunç tehdit havasından  çekiniyorlar. Para sahipleri Sisi’nin ilişkilerinin iyi olmadığı bir ülkede herhangi bir yatırım yapmaktan hata bu ülkenin zenginleriyle ilişki içine girmekten bile korkuyorlar. Bu korku Sisi zulmünün, Hüsnü Mübarek dönemindeki zulüm uygulamalarını bile geçtiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir. 

Son günlerde medya organlarında Sisi cuntası ile Müslüman Kardeşler cemaati arasında bir yakınlaşma olduğuna dair haberler yayınlandı. İddiaya göre Müslüman Kardeşler siyaset alanından çekilecek Sisi de bu cemaatten hapiste olanları serbest bırakacaktı. İddialar ne Sisi yönetiminin bir açıklamasına ne de Müslüman Kardeşler’den birilerinin verdiği bilgilere dayanıyordu. Sadece medyanın tahminleri gibi bir görünüm arz ediyordu. 

Ama bu iddiaların üzerinden fazla zaman geçmeden Müslüman Kardeşler açıklama yaparak böyle bir yakınlaşmanın söz konusu olmadığını duyurdu. Açıklamada Müslüman Kardeşler’in Mısır’ın meşru cumhurbaşkanı olarak Muhammed Mursi’yi görmeye devam ettiği ve Sisi’nin de anlaşma yapacağı kişinin Mursi olduğu vurgulanıyordu. 

Zaten Sisi cuntasının da şu aşamada Müslüman Kardeşler’le herhangi bir yakınlaşma içine girmesi ihtimali pek bulunmamaktadır. Sisi bu sıralarda cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Bu ortamda sadece kendisine oy verme taahhüdünde bulunacaklarını tahmin ettiği oluşumlarla yakınlaşma ve ittifak içine girebilir. Çünkü kendini seçtireceği kesin olsa da oy verme oranının çok düşük olacağından korkuyor. Müslüman Kardeşler’in de böyle bir ittifak içine girmelerinin mümkün olamayacağını tahmin eder. Dolayısıyla sadece siyaset alanından çekilme karşılığında onlarla anlaşma yapması pek muhtemel değildir. Zaten bu hareket böyle bir şeyi de kabul etmez ve bu konuda tavrını değiştirmez. 

O yüzden söz konusu haberler sadece spekülasyondan ibaretti. Ama böyle bir spekülasyon yapılmasına acaba neden ihtiyaç duyuldu? Müslüman Kardeşler’in karşı karşıya olduğu durumun neden olduğu sıkıntı ve zorluktan dolayı kendisine karşı savaş açmış bir diktatörle anlaşmaya hazır olduğu intibaı mı verilmek istendi? Eğer işin içinde böyle bir amaç vardıysa bunu sadece medya organlarının düşünmesi ve planlaması pek muhtemel değildir. Bu belki yine dikta rejimi veya onun arkasında duran bölgesel güçler tarafından düşünülmüş olabilir. Çünkü böyle bir intibanın verilmesiyle zihinlerde söz konusu hareket hakkında kötü kanaat oluşturulması mümkün olabilmektedir. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23