• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

IŞİD üzerinden çevrilen dümenler

19 Haziran 2015
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Bugün Irak’ta özellikle Tel Abyad bölgesinde, küresel ve bölgesel güçlerin ittifakının şeytanî oyunlarının arka planına ve gelişme sürecine baktığımızda daha yakın zamanda IŞİD’in Irak içlerine çekilmesinin de bir oyun olduğu gerçeğini daha iyi anlıyoruz. Suriye’de izlediği tutum yüzünden kendi içinde ortaya çıkan itirazlardan ve ihtilaflardan dolayı dağılma sürecine giren ve elemanları gittikçe azalan IŞİD’in birden Irak’a yönelmesi ve önemli bir merkez durumundaki Musul’un da içinde bulunduğu geniş bir alanda hâkimiyet kurması yeniden güçlenmesini sağladı. Yeni katılımlarla eleman sayısını kısa sürede birkaç katına çıkardı. Ama bu gelişme aynı zamanda bölgesel ve küresel güçlerin bölgeye müdahale için koalisyon oluşturmalarına da gerekçe sayıldı. 

Biz o zaman bunun IŞİD’in kendi başarısı olmadığını, ileriye dönük hesapların şartlarının oluşturulduğunu, Bağdat’a bağlı askerî güçlerin silahlarını bırakıp kaçmalarının da IŞİD’i arka kapıdan silahlandırma oyunu olduğunu dile getirmiştik. 

Bağdat yönetimi bu örgütü arka kapıdan silahlandırmak amacıyla teslim ettiği silahların daha fazlasını ve daha gelişmişlerini küresel güçlerden aldı. Bu da onun silahları karşılıksız teslim etmediğini, pazarlığı kuvvetli ihtimalle baştan yaptığını gösteriyordu. 

Fakat asıl önemli olan bu gelişmenin, etnik temelli kantonlar oluşturma planını hayata geçirmede kullanılacak grupların silahlandırılmasında değerlendirilmesiydi. İşte bugün Tel Abyad ve çevresinde gerçekleştirilen etnik tasfiyenin ve bu tasfiyede kullanılan milis güçlere kurdurulan kantonun hakimiyet alanının genişletilmesi oyunlarının altyapısı da o zamandan oluşturuldu. 

Bu oyunlarda küresel emperyalizmin, Irak’ı artık bir arka bahçesi olarak gören Tahran’ın ve kavmiyetçi temele dayalı fitne uygulamalarının tetikçiliğini şeref sayan ihanet çetelerinin hesaplarının birleşmesi düşündürücüdür. Bugün Irak’taki bu kirli ve karanlık hesaplar için küresel güçlerle ve özellikle de onların başını çeken ABD ile işbirliği yapmakta herhangi bir sakınca görmeyenlerin, Suriye’deki zulme başkaldırının arkasında ABD’nin olduğu iftirasıyla uzun süre medya savaşı verdiklerini de unutmuş değiliz elbette. Fakat bunu hatırlamakla kalmamalı, bugün nerede durduklarını ve ne gibi kirli oyunların infazcılığını yaptıklarını da çok iyi görmeliyiz. 

Küresel emperyalizmin ve bölgesel güçlerin ortak hesaplarıyla yürütülen kantonlaştırma faaliyetinde görünüşte hedefe IŞİD’in yerleştirildiğini ileri sürenlerin özellikle sivilleri hedef almalarının sonucunun tam anlamıyla bir etnik tasfiye ve etnik temelli kantonlaştırma planının hayata geçirilmesi için devreye sokulan örgütlere yer açma amaçlı olduğu ortada. 

Dün Irak içlerine doğru ilerlerken rüzgârından korkulan IŞİD’in bugün kirli ittifakın etnik kantonlaştırma planlarının hayata geçirilmesi için yer açma saldırıları karşısında söze gelir bir direniş göstermeden sahadan çekilmesi de “buraları birilerine teslim etmek için emaneten mi teslim almıştınız?” sorusunu sormamızı haklı kılıyor. Çünkü bunun tarihte birçok örneği var. Bağdat’ın Moğollar tarafından ele geçirilmesi de buna benzer bir oyunla olmuştu. Haçlı saldırıları karşısında zorlanan Selçuklular’a aşağıdan darbe vurarak Filistin’i ele geçiren Fatimiler’in sadece iki yıl sonra buraları söze gelir bir direniş göstermeden Haçlılara teslim etmeleri de ciddi şüpheleri içinde barındırıyordu. Çünkü gerçekte Haçlılar, Filistin’i savaşla değil Fatimiler’den teslim alarak ele geçirmişlerdi. Aynı oyun İttihat ve Terakki yönetiminin gönderdiği 100 bin kişilik ordunun, “İngilizlerin uçakları var bizim onların hava saldırılarına karşı direnme gücümüz yok” gerekçesini kullanarak Filistin’i İngiliz işgal güçlerine teslim etmesinde de karşımıza çıkıyor. 

Bugün Irak’ta yaşanan olayların gelişme süreci ve arka planı hakkında aylık Ribat dergisinin Eylül 2014 sayısında yayınlanan “Irak ve Şam’ın Haritası Yeniden mi Çiziliyor?” ve yine Ribat’ın Ekim 2014 sayısında yayınlanan “Emperyalizmin IŞİD Tuzağı” başlıklı yazılarımızda ayrıntılı bilgi vermeye çalışmıştık. Okuduğunuz zaman bugün yaşananların o gün yazdıklarımızı doğruladığını göreceksiniz. Bu yazılarımıza kişisel web sitemizden (www.vahdet.info.tr) de ulaşabilirsiniz. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23