• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Kahtani kaçmış olabilir mi?

12 Ocak 2019
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Suudi Arabistanlı gazeteci yazar Cemal Kaşıkçı’nın kendi ülkesinin İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nun binasında çok korkunç ve vahşi bir yöntemle öldürülmesinin yüzüncü günü münasebetiyle bazı etkinlikler düzenlenerek olayın gündemde tutulmasına çalışıldı. Yapılan etkinliklerde bu süre içinde cesedinin hâlâ ortaya çıkarılmadığına ve Suudi Arabistan’ın da tamamen göstermelik bir şekilde açtığı davanın ilerlemediğine dikkat çekildi. 

Ancak cinayetin üzerinden yüz gün geçmesinden kısa bir süre önce Suudi Arabistan’da  ilginç bir haber ortaya çıktı. Cinayet timini organize ettiği tahmin edilen, Veliaht Prens MbS’nin de eski danışmanı olan Suud El-Kahtani’nin kayıplara karıştığı haberi. 

Washington Post gazetesinin yazarı David Ignatius ise yazdığı bir yazıda Veliaht Prens MbS’nin, cinayet timinin baş sorumlusu Suud El-Kahtani’yle sürekli görüştüğünü, ondan bazı konularda fikir danıştığını, tavsiyelerine başvurduğunu ileri sürdü. Ignatius, Suudi Arabistan’daki bir kaynağa dayandırarak normalde Kahtani’nin Riyad’da mecburi ikamete tabi tutulması gerekirken, son dönemde iki kez Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyarette bulunduğunu ileri sürdü. 

Dikkat çekilen bir husus ise onun MbS muhaliflerine karşı sosyal medya üzerinden savaş yürüten ekibinin de başında olduğu iddiası. Bu konudaki iddiaya ise son zamanlarda sosyal medyada özellikle Kaşıkçı ve Kanada’da ikamet eden Ömer Abdülaziz aleyhine yürütülen, bunların Katar tarafından finanse edildiklerini ileri süren karalama kampanyasında Kahtani’nin üslubunun çok belirgin bir şekilde kendini göstermesi gerekçe gösteriliyor. 

Önce Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’a dönmesini sağlamak için girişimde bulunan, bunu başaramayınca da onu öldürme planı yapan, bunun için tim oluşturan ve bu timi organize eden, yönlendiren kişi olduğu tahmin edilen ve aynı zamanda cinayet öncesindeki süreçte Veliaht Prens MbS’nin en yakın danışmanı olduğu bilinen Kahtani hakkında Suud yönetimi tarafından 15 Kasım 2018’de yapılan resmi açıklamada onun görevine son verildiği, hakkında soruşturma başlatıldığı ve Suudi Arabistan’ı terk etmesine izin verilmediği, Riyad’da mecburi ikamete tabi tutulduğu belirtilmişti. 

Şimdi ise Suud kaynaklı haberlerde onun kayıplara karıştığı ileri sürülüyor. Her şeyden önce “bu mümkün müdür?” sorusunu sormak gerekir. Eğer ki Suud yönetimi iddia ettiği gibi onu mecburi ikamete tabi tutmuş olsaydı böyle bir şey asla mümkün olmazdı. Eğer gerçekten kayıplara karıştıysa bunu ancak Suud yönetiminin kendisine sunduğu imkânlarla ve gösterdiği yollarla başarmış olabilir. Ama biz buna ihtiyaç olduğunu sanmıyoruz. ‘Kahtani neden kaçsın ve kayıplara karışsın?’ O kaçmayı ve kayıplara karışmayı değil MbS diktasının kendisini himaye etmeye devam etmesini tercih eder. Ayrıca her ne kadar resmî olarak görevine son verilmiş olsa da Washington Post yazarı David Ignatius’un dediği gibi gayriresmi olarak Veliaht Prens’in danışmanlığını yapmaya devam etmektedir. Dolayısıyla hâlâ onun yakın çevresindedir ve onu eleştirenlere karşı siber savaşını sürdürmek için oluşturduğu kadronun da başındadır. Suud yargısının Kahtani hakkında soruşturma başlattığı iddiası ise dünya kamuoyunu yanıltmak amacıyla ortaya atılmış bir yalandır. Belki cinayetle bağlantısının kurulmasını ve şüpheli olarak gösterilmeyi kabul ettiği için MbS tarafından mükâfatlandırılmış da olabilir. 

İşin gerçeğinde Suud yargısı ve ona yön veren kraliyet yönetimi hukukla, adaletle dalga geçmektedir.  Onun en üst kademedeki adamlarının işlediği bir suçta suçluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için dürüst bir yargılama yapacağına inanmak ise aptallık olur. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23