• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Kargaşayı Türkiye’ye taşıma çabası

24 Temmuz 2015
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Suruç’taki eylem sadece Türkiye’nin aleyhine çalışanların işine yaramıştır

Hedef alınanların Suriye’ye geçmek üzere toplanmış olmaları ve bundaki amaçları sonucu değiştirmez. Dolayısıyla böyle bir eylemi gerçekleştirenler bombanın patlatıldığı kültür merkezinde toplananlardan önce Türkiye’yi, Türkiye’deki siyasi yapıyı ve istikrarı hedef almışlardır. Zaten eylemi yönlendirenlerin asıl ve öncelikli amaçları da buydu.

Aynı zamanda buradaki siyasi istikrara darbe vurmak, kendilerinin küresel güçlerle işbirliği içinde hayata geçirmek istedikleri ve sadece Türkiye’yi değil bütün bölgeyi etkileyeceğini düşündükleri planlarını biraz daha aktif bir şekilde devreye sokmak isteyenlerin ballarına yağ sürmüşlerdir. Bu gerçeği olay üzerinden tüm Türkiye’yi etkileyecek bir şiddet ve kargaşa dalgası çıkarmak istemelerinden de anlıyoruz. 

O yüzden eylemi, onu gerçekleştiren kişinin ideolojik yapısından ve psikolojisinden değil böyle bir eyleme zemin hazırlayan örgütün ne işe yaradığından okumak gerekir. Bu örgütün ne işi yaradığı ve nerelerde kullanıldığı hakkında aylık Ribat dergisinin Ekim 2014 sayısı için “Emperyalizmin IŞİD Tuzağı” başlıklı bir yazı yazmıştım. Kişisel web sitemizden (www.vahdet.info.tr) de okuyabileceğiniz bu yazımızdan bir notu burada aktarmak istiyorum: 

“IŞİD’in sadece dünyaya hükmetme iddiasındaki küresel güçleri değil aynı zamanda bölgedeki dikta rejimlerinin tümünü ittifak oluşturmaya ve ortak mücadele planı geliştirmeye zorlayacak kadar büyük bir güç olarak gösterilmesi gerçekte vakıayı mı esas alıyor yoksa bir oyun mudur? İşin içinde ciddi oyunlar olduğunu, örgütün böyle şişirmeye müsait hale gelmesini sağlayan aşamaları incelediğimizde çok daha belirgin bir şekilde görüyoruz.”

Bu örgütün şişirilmesi aşamalarının yanı sıra her aşamada önemli bir fitne oyununda kullanıldığını görebiliriz. Ama tabii ki bu fitne oyunlarında kullanılmasında oyunları yönlendirenlerin sopalarına takılı görünerek değil o sopalara göğüslerini dayıyor görünerek fonksiyonlarını icra ediyorlar. Fakat önemli olan bu sopaların kullanılmasıdır. Onların görevleri de buna vesile olmak, gerekçe oluşturmak, zemin hazırlamaktır. Gerekçeleri tersinden oluşturma stratejisinin tarihte pek çok örneğine rastlamamız mümkündür. 

Dolayısıyla bu eylemin asıl amacı bölgedeki kargaşayı Türkiye’ye taşımak ve siyasi istikrarı tamamen sarsmaktır. Bunda birbirine zıt cephelerde görünen iki şiddet yanlısı örgütün yani PKK ile IŞİD’in hesaplarının ve hedeflerinin birleşmesi de bu yüzdendir. 

Birincisi amacını artık büyüttüğünün ve yeni planlar peşinde olduğunun mesajlarını zaten epeyden beri veriyordu. İkincisinin ise son dönemlerde bazı elemanlarının gözaltına alınmasının intikamı için aynı zamanda Türkiye’yi cezalandırdığı yönünde yorumlar yapılması da eylemin asıl hedefinin Suruç’ta toplanan kalabalık değil Türkiye olduğu kanaatini ortaya koyuyor. Ama gözaltına alınanların intikamı için bir cezalandırma yapma fikri sadece bu işte fail olarak devreye sokulanlar tarafından önemsenmiş olabilir. Onları sahaya sürenlerin asıl amaçları bölgenin haritasını yeniden çizme planlarının altyapısını hazırlamak için kargaşa ve fitneyi Türkiye’ye taşımak isteyenlere malzeme ve gerekçe oluşturmaktan başka bir şey olamaz. 

Bu durum karşısında IŞİD’e yaptırılmak istenen fitili çekmektir. Olayın ikinci ve asıl aşaması bu fitilin çıkardığı yangını bütün Türkiye’ye taşımak için adeta tetikte bekliyormuş gibi harekete geçen ve yangını bütün bir ülkeye yaymak için fırsatı değerlendiren fitneci kesimin yaptığıdır. Çünkü o fitili çekenlere yaptırılan iş için belirlenen fonksiyon da zaten işte bu fitne yangınının alevlerini her tarafa yaymaktı. Dolayısıyla istenenin yapılması durumunda amaç gerçekleşmiş olacaktır. 

Oyunu bozmak ise bu ülkeyi, bu ülkenin insanını önemseyen, istikrarın korunması gerektiğine samimiyetle inanan insanlara düşüyor. IŞİD’in vurduğu hedefle PKK’nın vurduğu hedefin aynı olduğunu ve her ikisinin de bölgeyle ilgili bazı kirli planların hayata geçirilmesi çabalarına hizmet ettiklerini gözden uzak tutmamalıyız. Bu oyunu bozmak, ülke halkını Suruç’ta gerçekleştirilen eylemin tuzağına çekmek isteyen ihanetçilerin hesaplarını bozmakla mümkün olacaktır. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23