• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı

15 Ekim 2016
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler, Türkiye’nin de iştirakiyle 13 Ekim Perşembe günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dış işleri bakanları düzeyinde bir toplantı düzenledi. Toplantı, gördüğümüz kadarıyla Türkiye medyasında çok fazla gündem oluşturmadı veya dikkat çeken gelişmeler arasında yer almadı. Fakat Arap medyasında önemli bir gündem konusuydu. Özellikle Musul’un IŞİD’den kurtarılması amacıyla planlanan operasyon öncesinde Türkiye’nin de iştirakiyle düzenlenen bu toplantı, sonrasında yayınlanan basın bildirisi ve basın toplantısında konuşulan hususlar Arap medyasının dikkatini çeken hususlar arasında yer aldı. 

Körfez İşbirliği Konseyi, Arap dünyasında Arap Körfezi, Türkiye’de Basra Körfezi İran’da ise Fars Körfezi olarak isimlendirilen stratejik körfeze kıyısı olan altı Arap ülkesinden oluşuyor. Bu ülkeler de Suudi Arabistan, Umman, Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’dir. Türkiye ise toplantıya stratejik ortak sıfatıyla dâhil edildi. Katılmasının da sergilenen tavırda ve belirlenen çizgide önemli rolü olduğunu söyleyebiliriz. 

Toplantının önemli gündem maddelerinden biri Suriye idi. Suriye konusuna sonuç bildirisinde de genişçe yer verildi. Açıklamada uluslararası kamuoyunun Suriye meselesine köklü bir çözüm bulmaktan aciz kalmasından şikâyetçi olunurken, bu meseleye siyasî geçiş imkânı sunacak barışçı bir çözüm bulunması gerektiği vurgulandı. Gerek rejim güçlerinin ve gerekse ona destek veren dış güçlerin Halep’te devam eden katliamları da kınandı. 

Toplantıda Yemen’deki gelişmeler üzerinde de duruldu ve bu ülkedeki soruna da barışçı bir çözüm bulunması gerektiği vurgulandı. Böyle bir çözümün mümkün olabilmesi için Husi örgütüne ve ona destek veren eski Yemen cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçlere de çağrı yapılarak saldırılarına son vermeleri istendi. 

Irak’taki gelişmelere temas edilirken, bu ülkede IŞİD’den kurtarılan bölgelerdeki halka milis güçler vasıtasıyla zulmedildiğine dikkat çekilerek bütün bu zulümlere son verilmesi istendi. Kastedilen milis güçleri ise İran güdümlü Haşdi Şa’bi milisleriydi. 

Düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak’ta Musul’un IŞİD militanlarından kurtarılması operasyonuna Haşdi Şa’bi’nin katılıp katılmayacağı yönündeki soruya cevap veren Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanı Adil Cubeyr, bu örgütün İran güdümlü ve mezhebi kimlikli olduğu gibi bölgedeki birçok sorunun da ana kaynağı olduğuna dikkat çekti. Cubeyr böyle bir örgütün operasyona katılarak Musul’a yerleşmesinin bölgede tam anlamıyla felakete neden olacağına dikkat çekerek; “Irak hükümeti Musul operasyonuna katılmak istiyorsa bunu resmî askerî birlikleriyle yapmalı, radikal mezhepçi kimlikli ve İran güdümlü milis güçlerini terk etmelidir” dedi. 

Sonuç bildirisinde ve toplantı sonrası yapılan açıklamalarda İran’a da tepkiler yer aldı. İran’ın bölge ülkelerinin iç işlerine karışmaması ve terör örgütlerine de destek vermemesi istendi. Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanı Cubeyr İran konusundaki açıklamasında, “İran, kendisiyle ilişkilerin geliştirilmesini istiyorsa bölge ülkelerinin iç işlerinden elini çekmeli ve teröre destek vermemelidir” dedi. 

İran’ın tutumuna tepki Türkiye Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamasında da yer aldı ve Çavuşoğlu İran’ın mezhepçi tutumuna artık son vermesi ve bölge ülkelerinin iç işlerine karışmaması gerektiğini söyledi. 

Toplantı ABD’nin son dönemde Suudi Arabistan’ı köşeye sıkıştırmak amacıyla çıkardığı “Terörün Himayesine Karşı Adaletin Uygulanması” yasasına karşı da tepki vardı ve bu yasanın içeriğinin uluslararası anlaşmalara ve kriterlere ters düştüğü ifade edilerek, ABD’nin bu yasayı yeniden gözden geçirmesi gerektiği belirtildi. Bilindiği üzere ABD, bu yasasıyla 11 Eylül mağdurlarının Suudi Arabistan aleyhine dava açmalarına imkân tanımıştı. 

Toplantının gündem maddelerinden biri de Türkiye’yle Körfez ülkeleri arasında ticaret ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konusuydu. Türkiye’yle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yeni girişimler ve projeler üzerinde durulacağı ifade edildi. 

Toplantıda Körfez ülkeleri FETÖ’yü de terör örgütü saydıklarını ve Türkiye’nin bu örgüte karşı yürüttüğü mücadeleyi haklı bulduklarını açıkladılar. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23