• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Sefer el-Havali’nin durumu

29 Eylül 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Suudi Arabistan’daki dikta rejiminin zulüm yoluyla hapiste tuttuğu değerli ilim adamlarından Sefer el-Havali’nin hayatını kaybettiği haber verildi. Ancak bizim bu yazıyı yazdığımız sırada henüz Suudi Arabistan yönetimi tarafından bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Bununla birlikte biz yine konunun ehemmiyetine binaen gündeme getirmek ve üzerinde durmak istedik. 

Suud diktasının, düşüncelerinden ve siyasi tavırlarından dolayı mağdur ettiği aydınların ve ilim adamlarının haklarını savunmak amacıyla çalışma yürüten “Mu’tekelu’r-Re’y (Düşünce Mahkûmları)” hareketinin sosyal medya kanalıyla yayınladığı açıklamalarda ve haberlerde Sefer el-Havali’nin tıbbi müdahaleden yoksun bırakılması sebebiyle son günlerde durumunun ağırlaştığı ve bunun üzerine hastaneye kaldırıldığı ancak hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. El-Havali’nin çeşitli rahatsızlıklardan muzdarip olduğu, bunların başında da böbrek yetmezliğinin yer aldığı dile getirildi. 

Konuyla ilgili açıklamada Sefer el-Havali’nin gözaltına alındığı sırada sağlık durumunun kötü olduğu ancak tedavisiyle ilgilenilmediği, ihmal edildiği, bu yüzden gittikçe sağlık durumunun kötüleştiği, ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı ancak hayatını kaybettiğine dair haberler alındığı ifade edildi. 

Açıklamada, Suud yönetiminden Sefer el-Havali’nin durumu hakkında kesin bir bilgi vermesi istendi ve sonuçtan tamamen dikta rejiminin sorumlu olduğu vurgulandı. 

Belirttiğimiz gibi bizim bu yazıyı yazdığımız sırada Sefer el-Havali’nin vefatına dair haberler henüz teyit edilmiş değildi. Ancak sağlık durumunun çok kötü olduğuna ve Suud diktasının onun tedavisi için gerekenleri yapmadığına dair haberler uzun süreden beri durumunu yakından takip edenler tarafından kamuoyuna iletiliyordu. Son haberlerin yayınlanmasından sonra yapılan yorumlarda da onun sağlık durumu hakkında zaten ciddi endişeler olduğuna, bu endişeler karşısında hayatını kaybetmiş olmasına dair haberlerin de “sürpriz” olarak karşılanmadığına dikkat çekildi. 

El-Havali gözaltına alındığı sırada zaten ciddi şekilde rahatsızdı. Suud yönetiminin onun tedavisiyle ilgilenmek yerine sorgulama esnasında da kötü muamelede bulunduğu hatta işkence ettiği, uzun süreli eziyet çektirdiği bu yüzden sağlık durumunun gittikçe ağırlaştığı hakkındaki raporlarda dile getirildi. 

Sefer el-Havali, Suud rejiminin muhalif olarak gördüğü için zindanlara doldurduğu yüzlerce ilim adamı ve düşünürden biri. Özellikle ABD karşıtı tutumundan ve Suud yönetiminin ABD ile çok fazla sarmaş dolaş olmasına dair eleştirilerinden dolayı gözaltına alınmıştı. “Müslümanlar ve Batı Uygarlığı” isimli üç bin sayfalık bir kitabını baskıya göndermesi yakın takibe alınmasına ve sonra da üç oğluyla birlikte gözaltına alınmasına sebep teşkil etmişti. Bu kitabında Suudi Arabistan’ın ABD ile ilişkilerini eleştiriyor ve bu politikanın siyaset mantığına da ters olduğunu, çünkü siyasetin yükselen gücü önemsemeyi gerektirdiğini, ABD’nin ise gerileyen güç olduğunu, asıl yükselen gücün İslâm âlemi olduğunu dolayısıyla Suud yönetiminin İslâm âlemiyle ilişkilerini geliştirmeye önem vermesinin siyasetin mantığına daha uygun olacağını dile getirmişti. El-Havali kitabında Suud yönetiminin Amerika’daki Trump yönetimine milyarca dolar vermesine de eleştirilerde bulunmuştu. 

Suud yönetiminin zindanlarında, ABD ve siyonist işgal rejimiyle işbirliğine önem veren veliaht prens Muhammed bin Selman’ın hoşlanmadığı, karşısında engel olarak gördüğü daha yüzlerce düşünür ve ilim adamı var. Bunların başında da geniş bir kitlenin ilgisine mazhar olan Selman el-Avde yer alıyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23