• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Suud mahkemesinin beraat ettirdikleri

26 Mart 2020
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda 2 Ekim 2018’de Washington Post Gazetesi yazarı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak İstanbul Adliyesi tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kapsamında 20 Suudi hakkında kamu davası açıldı.

Savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre iddianamede cinayet emrini veren sanıklar olarak Ahmed bin Muhammed El-Asiri ve Suud El-Kahtani isimlerine yer verildi. Yani Türkiye’deki savcılığın yaptığı araştırmalarda varılan sonuca göre cinayet emrini bu kişilerin verdiği anlaşılıyor. Ancak Suudi Arabistan mahkemesi bunların her ikisini de suçsuz bularak beraat ettirmişti.

Suud rejiminin bazı ileri gelenleri, Bin Selman’ın eski başdanışmanı Suud El-Kahtani’nin mahkemeleri tarafından beraat ettirilmesini kutlamak amacıyla bir video da hazırlamış ve sosyal medyada dolaştırmışlardı. Veliaht Prens Bin Selman’a yakın duran adamlardan Turki Eş-Şeyh de söz konusu videoyu kendi kişisel twitter hesabından “en güzel kaside” diye paylaşmıştı. Videoda düşmanlardan gelen eleştirilerin Kahtani ve Suudi Arabistan için onur olduğu savunuluyordu. Videoda Türk tarihine yönelik olarak da çirkin saldırılarda bulunuluyordu. Bu videonun metninin bizzat Kahtani’nin kendisi tarafından hazırlandığı tahmin ediliyordu. 

Aslında Kaşıkçı cinayetinde Muhammed bin Selman’ın talimatlarının yerine getirilmesi için baş sorumluluğu yüklenen ve cinayeti bizzat planladığı, katilleri yönlendirdiği tahmin edilen Suud El-Kahtani’yi Suudi Arabistan güvenlik teşkilatı hiçbir zaman gözaltına almadı ve gerçek anlamda bir sorgulamaya tabi tutmadı. Önce göstermelik olarak Riyad’da mecburi ikamete tabi tuttu. Olaydan bir süre sonra biraz gözlerden kayboldu ve Suud rejiminin güvenlik teşkilatı kaçtığı haberini yaydı. 

O zaman Washington Post gazetesinin yazarı David Ignatius ise yazdığı bir yazıda veliaht prens Bin Selman’ın, cinayet timinin baş sorumlusu Suud El-Kahtani’yle sürekli görüştüğünü, ondan bazı konularda fikir danıştığını, tavsiyelerine başvurduğunu ileri sürmüştü. Ignatius, Suudi Arabistan’daki bir kaynağa dayandırarak normalde Kahtani’nin Riyad’da mecburi ikamete tabi tutulması gerekirken, son dönemde iki kez Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyarette bulunduğunu ileri sürmüştü.

Yani onun kaçtığı iddiası kendisinin gözaltına alınmaması için başvurulan bir numaraydı ve kaçmamış, bilakis rejimin en üst kademedeki adamları tarafından himaye ediliyordu. Bin Selman karşıtlarına karşı savaş veren sosyal medyadaki trol ordusunu yönetmeye de devam ediyordu. Bunu sosyal medyada izlenen tavrın ve yayınlanan mesajlardaki üslubun Kahtani’nin tavrını çok belirgin bir şekilde yansıtması gösteriyordu. İşin gerçeğinde Kahtani’nin Suud rejiminden kaçması da öyle kolay bir şey değildi. Eğer ki Suud yönetimi onu gerçekten mecburi ikamete tabi tutmuş olsaydı kaçması asla mümkün değildi. 

Suudi Arabistan’da Kaşıkçı cinayeti davasına bakan mahkeme Aralık 2019’da cezalandırma kararını açıkladı ve bu karar başsavcılık sözcüsü Şa’lan Eş-Şa’lan’ın 23 Aralık 2019 tarihinde düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna açıklandı. Açıklamaya göre mahkeme beş kişi hakkında idam, üç kişiye de toplamda 24 yıl hapis cezası vermişti. Ancak Eş-Şa’lan, Bin Selman’ın eski başdanışmanı ve cinayet çetesinin başkanı Suud El-Kahtani, Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkonsolosu ve katillerin ev sahibi Muhammed El-Uteybi ve İstihbarat Genel Müdürü’nün eski yardımcısı Tümgeneral Ahmed Asiri’nin ise suçlu görülmediklerini dolayısıyla beraat etmelerine ve serbest bırakılmalarına karar verildiğini açıkladı.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

turgut ertavt

Türkiye Gazatesi yazarlarından Fuat Uğur,''Covid Can’ları bırakın, tek dişi kalmış medeniyet çöktü'' başlıklı bir yazı yazmış.Şöyle diyor: ''Çünkü içimizdeki Covid Can’lar ve onun meczupluğunun çeşitli tonlarında karşımıza çıkan “aydın ve bilimselimsi” mutasyonlarından, Zülfü yâre dokununca solucan gibi kıvrılarak yan çizenlerine dek hepsinin örnek gösterdiği o koskoca Batı medeniyeti, koronavirüs ile kâğıttan bir kaplan gibi çöktü.'' Yazısının altında yorum yeri kapalı.Ben de buradan cevap veriyorum. Her durumdan vazife çıkarmak ve her durumdan faydalanarak; muhalifleri suçlamak,itip kakmak,zan altında bırakmak,aleyhlerinde algılar yapmak,destekçisi olduğunuz AKP iktidarını allame ve ksursuz gösternek gibi insan lık ve ahlak dışı tavırlar sergilemek sizleri hesap güünden kurtaracak mI?Baskın çıkınca kurtulacağınızı mı sanıyorsunuz?Sizin, kaç dişiniz var?Herkes cve bütün medeniyetler çöktü de dünyada ,bir siz mi ayakta kaldınız?Toplum olarak kendinizi dev aynasında görmeniz ve göstermeniz, hayra alamet değil.Bilmeyen veya idrak edemeyenler sanır ki;dünya hayatı ve dünyadaki herşey, sadece sizler için var edilmiş.Yok böyle birşey!Titreyin ve kendinize gelin;Kur' ana ,Kur'an anayasasına sarılın derim.

Tata Tonga

Falan filan falan filan... İtalya'da vardır inter milan.... katiller Arabistan'a uçtu var mı Türkiye'de kalan... istediğin cezayı ver, verdiğin cezayı nasıl uygulayacan?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23