• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Tunus’ta yerel seçimler

05 Mayıs 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Tunus halkı yarın yani 6 Mayıs Pazar günü yerel seçimler için sandık başına gidecek. Bu, ülkede Zeynelabidin bin Ali’nin tek partili dikta rejimine son verilmesinden bu yana gerçekleştirilen ilk yerel seçimler olacak. Bundan önce 2014 yılında parlamento üyelerinin ve cumhurbaşkanının belirlenmesi için seçim yapılmıştı. 

 Verilen bilgilere göre ülkede kayıtlı beş milyon üç yüz bin civarında seçmen var. Bunların üçte birini gençler oluşturuyor. Gençlerin önemli bir kısmı ise Bin Ali döneminin zulüm uygulamalarını çok fazla hatırlamıyor veya o dönemde izlenen politikalarla bugün arasında kıyaslama yaparak karar verebilecek konumda değil. Devrim sonrasında sahneye çıkmış politikacıların neler ortaya koyabildiklerine veya ne kadar güven sağlayabildiklerine bakarak karar verecekler. O yüzden onların kararlarını vermesinde daha çok devrim sonrasında izlenen politikalar ve gösterilen performans etkili olacak. Bu açıdan yarınki yerel seçimlerin iktidarı elinde bulunduran siyasi kadro açısından da önemli bir sınav olacağı düşünülüyor. 

Yarınki seçimler yerel yönetimlerde halkın tercihinin etkili olması açısından önem arz ediyor. Çünkü ülkede tek parti diktatörlüğüne son verilmesinden bu yana ilk defa bir yerel seçim yapılacak ve yerel yönetimleri seçmenlerin oyları belirleyecek. 

Tunus’un Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği bilgilere göre ülkede 24 vilayete bağlı 350 yerel yönetim biriminde toplam 45.150 aday yarışacak. Partilerden kadın adaylarla erkek adayların sayılarını eşit tutmaları istendi. Tüm partiler bütün seçim bölgelerinde aday göstermediler. Ancak İslâmi çizgideki Nahda Partisi bütün seçim bölgelerinde seçime giriyor.

Tunus’ta hükümetin ekonomik alanda ve hayat şartlarının iyileştirilmesi konusunda yeterince başarılı olmadığına, yarınki seçimler üzerinde yorum yapanlar tarafından dikkat çekiliyor. Bu durum iktidar partilerinin yerel seçimlerdeki başarılarını etkileyebilir. Ama yine de yerel seçimde iktidarı elinde bulunduran merkez sol çizgideki Nida Tunus Partisi (Tunus’un Sesi Partisi)’yle İslâmi çizgideki Nahda Partisi’nin öne çıkacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte yerel seçimlerde gösterilecek adayların kendi bölgelerindeki etkilerinin de rol oynayacağı düşünülüyor. 

Fakat asıl önemli olan seçimlerden çıkacak sonuçların ülkedeki yaşam şartlarına ve yerel hizmetlere nasıl yansıyacağı. Çünkü yerel yönetimlerin siyasi rekabet alanında ve halkın tercihine göre şekillenmesi belki seçilenlerin bir sonraki döneme yatırım yapmaları açısından olumlu sonuçlar doğurabilecektir. Çünkü seçilenler başarılı çalışmalar yapmaları durumunda bunun, temsil ettikleri siyasi partilere desteğin artması konusunda sonuç vereceğini bekleyecektir. Bu, gerek genel seçimlerde ve gerekse yerel seçimlerde etkisini gösterecektir. 

Tunus’ta halk yerel yönetimlerin hali hazırdaki çalışmalarından yeterince memnun değil. Bu hizmetlerde önemli aksamalar oluyor. O yüzden yerel yönetimlerin seçimle belirlenmesi halkı biraz ümitlendiriyor. Seçilenlerin, bir sonraki döneme ve genel seçimlere yatırım yapmak için hizmletleri artıracakları ve bu konuda bir iyileşme olacağı beklentisi var. Basın yayın organlarının kendileriyle görüştüğü bazı kişiler, özellikle genç kesimden olanlar bu konudaki beklentilerini dile getiriyorlar. Fakat bazı kişiler de bu yönden çok ümitli olmadıklarını ifade ediyorlar. Böyle bir ümitsizlik içine girmelerinin sebebi ise genel seçimlerde seçilerek iktidarı elde edenlerin kendilerinden beklenenleri halka verememiş olmaları. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23