• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Akben
Ali Akben
TÜM YAZILARI

Bayramda beslenme

02 Haziran 2019
A


Ali Akben İletişim:

İnsanoğlu açlığı, susuzluğu, aczi hatırlatan sayılı günler geldi gelecek derken geçti bile. Oruç tutan Müslümanlar ramazan ikliminin manevi atmosferinde akan rahmet mağfiret ve cehennemden kurtuluş reçetesini ellerine aldılar.

Bu süre zarfında doku ve organlarımız yanında ruhumuz ve zihnimiz de her türlü kirliliğe karşı da temizlenmiş oldu.

Ortodoks tıbbında detoks olarak tavsiye edilen arınma gerçekleşmiş oldu.

Daha diri ve daha dik olarak bayrama vasıl olacağız inşallah.

Sağlık ve zindeliğimizi devam ettirmek için bayramla birlikte dikkat etmemiz gereken sağlık öğütlerimize riayet edilebilirse ramazanla elde edilen kazancımız yıl boyu devam edebilecek.

Bitkinlik halsizlik yorgunluk uyku düzensizliği gerilim stres gibi günümüz insanının sık karşılaştığı problemlerden uzaklarda huzur içinde kendisi ve çevresi ile barışık olarak yaşamımızı idame ettirmek istiyorsak bayramla birlikte doğru beslenme kurallarına azami dikkat etmemiz gerekir. 

Doğru beslenme olarak tanımlayacağım genel bilgilerle hafızalarımızı tazelemek isterim. Bu beslenme düzeni dengeli olmalıdır. Karbonhidrat protein ve yağ dengesinin uygunluğu yanında vitamin ve minerallerle de desteklenmelidir.

Sabah kahvaltısı ile güne başlamak gerekir. Bazı insanların çeşitli mazeretler öne sürerek ihmal ettiği kahvaltı ile güne daha başlarken enerjik ve zinde olmamızı temin edebilir ve iş performansımızı bu basit önlem ile umulmadık düzeylerde artırabiliriz. Özellikle şişman insanlar kahvaltı ile güne başladıklarında formda olma şanslarını artırabilirler. İyi bir kahvaltı aynı zamanda metabolizma hızını artırdığı için aldığımız gıdaları daha mükemmel yakma ve kullanma şansı da verebilmektedir.

Kahvaltıda az miktar tam buğday veya siyez ekmeği yanında yeşillik, salatalık, domates, peynir, yoğurt, zeytin, yumurta, şekersiz çay ve süt veya çorba türleri tercih edilebilir.

Öğle yemeğinde ise sınırlı miktarda gıdaları tercih ederek yapmamız mümkün. Sebze yemekleri, salata, yoğurt gibi yiyecekler yanında taze sebze ve meyvelerle bu öğünü zenginleştirmek mümkün.

Akşam yemeğine gelince: Bu sofranın mütevazı ve tabir caiz ise fakir sofrası şeklinde düzenlenmesi hem sağlığımız hem de gece sağlıklı uyumamız için elzem olduğunu söylemeliyim.

Az yiyen çok uyur çok yiyen güç uyur atasözü buradaki haklılığımızı göstermek için kâfidir sanırım. Siz de deneyerek test edebilirsiniz.

Bayramda doğru beslenme tüm zamana yayılarak bir yaşam tarzı haline geldiğinde; şişmanlık, kalp damar hastalıkları, kolesterol ve tansiyon yüksekliği, gut hastalığı kanser, şeker, kemik erimesi gibi çağımızın vebası hastalıklarla mücadelede önemli ölçüde mesafe kat etme imkânı da kazanırız.

Lokmaları küçültmek, çiğneme süresini artırmak, yemek yenen ortamları güzelleştirmek ve yemeklerle savaşır gibi olmayan bir hızda ve dostlarla birlikte softa ortamında beslenme biraz felsefi olacak ama üzerinde ciddi düşünülmesi gereken önemli tavsiyelerim olarak aktarıyorum.

Neşeli huzurlu bir şekilde aile fertleri ile aynı mekânlarda beslenmek beden doyumu yanında ruhsal ve manevi doyuma ulaşmamız için de bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Ramazan ayı ile kazandığımız dengeli ve düzenli beslenme kurallarından olan beyaz şeker, beyaz un, tuz, patates, pirinç gibi kan şekerini dengesizleştirme potansiyeli yüksek gıdalardan uzaklaşmaya çalışmaya devam edelim diyorum.

Meyveler aç karnına ve ara öğünlerde tercih edilerek hem doyuma ulaşmamıza hem de gerek lif gerekse mineral, vitamin desteği yönünden tercih edilmeli. Sık atıştırmaların önüne bu şekilde geçmemiz mümkün.

Bayramda sık yapılan hatalardan bir tanesi de ziyaret sırasında şeker ağırlıklı ikramlara yeteri kadar dirençli olmayışımız ki bu mide bağırsak fesadının başlıca sorumlusu olarak bilinir. Bir aylık istirahat ile daha yeni kendini toparlayan midelerimizi fesada uğratmamaya çalışmalıyız. Yoksa ishal, gaz, şişkinlik, mide ekşimesi ve yanması hatta bulantı, kusma, baş dönmesi gibi bazı hastalıklara davetiye çıkartmış oluruz.

Sık ihmal edilen kurutulmuş meyveler ceviz, badem, fındık, fıstık gibi çok yararlı gıdalardan bayramla birlikte ölçülü olarak tükettiğimizde gerçekten farkını fark edeceğinizi umduğum sonuçlar alacaksınız. Daha dinamik enerjik ve sağlıklı göründüğünüzü fark edeceksiniz.

Tüm bu gerçeklerin ışığı altında hepinizin bayramını tebrik ediyor sağlığınız için doğru beslenmeye davet ediyorum.

Bugünlük de bu kadar.

Kalın sağlıcakla. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23