• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Hayata bakış açısı, ömür boyu öğrenme, beyin gelişimi

15 Mayıs 2013
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Esenyurt’taki İlk Adım Derneği’nde “Beyin Gelişimi” ve “Çocuk Eğitimi” konferansları verdim. Beyin gelişiminin ve eğitimin hayatın ilk gününde başladığını ve son güne kadar devam etmesi gerektiğini anlattım. Peygamberimiz (sav), beşikten mezara kadar ilim talep ediniz, buyurmuş.
Bir dinleyicim şu önemli soruyu yöneltti:
“Hayata bakış açımız beyin gelişimini etkiler mi?”
İnsanları harekete geçiren düşünceleri ve inançlarıdır.
Yukarıdaki soruya cevap niteliğinden Hz. Mevlânâ’nın çok güzel bir sözü var:
“Dostum, sen tamamen düşünceden ibaretsin,
Geriye kalan et ve kemiktir.
Gül düşünür, gülistan olursun,
Diken düşünür, dikenlik olursun.”
Allah, her insanı yeryüzü halifesi olacak yetenekte yaratmış. Herkese 120 milyar nörondan oluşan bir beyin vermiş ve herkesi deha potansiyeliyle yaratmış. Yeteneklerini geliştirip eser ortaya koyanlar, beyinlerini verimli kullananlardır. Başarısız dediğimiz insanlar da beyin güçlerini verimli kullanmayanlardır.
Yeteneksiz insan yoktur, yeteneklerini keşfedemeyen ve verimli kullanmayan insan vardır.
İdealler, insanı yüceltir ve yükseltir.
Yüksek yerlerde hem yılana hem kartala rastlanır. Biri, sürünerek diğeri uçarak gider, der Cenap Şahabettin.
Peygamberimiz (sav) İslam davasını yaşamaya, yaşatmaya ve insanlara anlatmaya gönül verdi, davasına kendini adadı. 23 sene insanlığa öğretmenlik yaptı ve tek başına İslam davasını dünyaya mal etti.  Kur’an, insan için sadece çalıştığının karşılığı vardır, buyurur.
Üstat Bediüzzaman, bugün 50 dile çevrilen ve dünyanın dört bir yanında okunan 133 kitapçıktan oluşan Nur Risalelerini sürgünlerde, hapishaneler hatta savaş meydanlarında yazdı. Onu harekete geçiren düşünce şu idi:
İngiltere Başbakanı Glaston, Avama Kamerası’nda yaptığı bir konuşmada, Kur’an’ı göstererek şöyle der: “Bu Kur’an’ı Müslümanların elinden almadıkça onlara hükmedemeyiz. Ya bunu ellerinden almalıyız veya onları Kur’an’dan soğutmalıyız.”
Bu haberi Van’da bulunduğu sırada bir gazeteden okuyan Bediüzzaman şu kararı verir:
“Kur’an’ın sönmez ve söndürülmez bir nur olduğunu bütün dünyaya göstereceğim.”
Bu azim ve kararlılıkla, Kur’an tefsiri olan eserlerini yazdı. Kur’an nurlarını neşretmek için türlü eziyetlere, sürgünlere, hapislere katlandı. Yazdığı Kur’an tefsiri olan Nur Risalelerini okuyanlar imanlarını kurtardığı ve İslamiyeti yaşadığı için çektiği eziyetlere memnun oldu.
EMEKLİ OLDUKTAN SONRA
Emekli olduktan sonra çevremdeki insanların hafızalarından şikâyet etmeleri dikkatimi çekmeye başladı. Sıkça duyduğum cümleler şunlardı: “Artık ihtiyarladık, çok sık unutuyorum, öğrenmek istediklerim aklımda kalmıyor, bu yaştan sonra bir şey öğrenilmez, yavaş yavaş hafıza gücümüzü kaybediyoruz.”
Ben de bu cümleleri kullanmaya başlamıştım ki bazı kitaplar dikkatimi çekti.
Ziya Baran, Hafıza Gücünüzü Keşfedin’i yazmış. Tony Buzan Hafızana Hükmet; Oğuz Saygın Hafıza Teknikleriyle Beyin Gücünü Geliştirme isimli eserler yayınlamış.
Melih Safi Duyar, “hafıza teknikleri” ile ilgili kasetler çıkarmış, CD’ler yayınlamış. Kitapları okuyup hafızamı geliştirme çalışması yapmaya başladım. 800 lira vererek Ziya Baran’ın Eskişehir’de açtığı “hafıza teknikleri ve hızlı okuma” kurslarına gittim. Sayfalarca şiir ve sayfalarca sure ezberledim, ezberliyorum. Hafızayı canlı tutmanın yolu onu kullanmaktır. Yeni şeyler ezberlemez ve eski bilgileri akılda tutmak için tekrarlama çalışması yapılmazsa hafıza gücünü kaybeder.
Almanya’ya gittiğimde Prof. Manfred Spritzer’in “Gehirn Forschun die Schule des Leben” (Beyin Araştırmaları ve Hayat Okulu) isimli kitabını 38 avro vererek aldım, tercüme ettim. Anladım ki beyin geliştirilebilirmiş, hafızayı güçlendirmek ve unutkanlığın önüne geçmek mümkünmüş. Hafızamdan şikâyet etmekten vazgeçtim, zekâmı ve hafızamı nasıl geliştireceğimi biliyorum ve bu yolda çalışıyorum.
Prof. Sefa Saygılı ile birlikte “Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı”; yine Sefa Saygılı ve Dr. Ali Akben ile birlikte “Dehanı Keşfet Zekânı ve Hafızanı Geliştir” isimli kitapları yazdık. Birinci kitap 19, ikincisi iki sene içinde 8 baskı yaptı. Zekâ Geliştirme Metotları ile ilgili 200’den fazla konferans verdim. Dinleyenler şaşırıyor, mutlu oluyor ve yeni şeyler öğrenme kararı alıyor. Gençlere diyorum ki size şimdi anlattıklarımı sizin yaşınızdayken bilseydim iki yabancı dil biliyorum, 10 dil öğrenirdim; Honore de Balzac ile yarışıyorum, 90 roman yazmış, ben 47 kitap yazdım, şimdiye Balzac’ı geçerdim.
Ömür boyu öğrenme gayreti içinde olmalıyız. Öğrenmek ibadettir ve sevaptır.
Sevgili Peygamberimiz(sav), iki günü eşit olan ziyandadır, buyurur.
Beyin Vitamini: Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı, Beyninizi % 100 Geliştirin (Jean Carper), Hafızana Hükmet, Hafıza Gücünüzü Keşfedin isimli kitapları; hafızasını geliştirmek isteyenlere tavsiye ederim. İletişim 444 24 14; www. kitapyurdu.com  
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23