• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

İki tavşanı birden kovalamak

12 Kasım 2015
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Eğitim ve motivasyon konuşması yapmak için Adana’nın Yumurtalık ilçesine Kaldırım kasabasına gittim; ortaokul-lise öğrencileri ve velilerle sohbetler yaptım. Beş sene önce Antalya Eğitim-Bir-Sen Başkanı Süleyman Gökçen ve eğitim sekreteri Hasan Tevke ile Kaş’a gitmiş ve ilçede ilk konferansı veren yazar olmuştum.

Yumurtalık ve Kaldırım’da da ilk konferans veren yazar olmuşum.

Öğrencilere, onları okul bitince ulaşmak istedikleri hedeflere götürecek başarı prensiplerini; ahlaklı ve erdemli olmanın önemini anlattım. Öğrencilerin dikkat ve ilgisi görülmeye değerdi. “50 kitap yazmış, 2256 konferans vermiş yazar” olarak size okul ve hayatta başarılı olmanın 10 prensibini anlatacağım deyince çocukların gözü faltaşı gibi açılıyor.

Öğrencilere kısaca şunları söyledim:

Akıllı adam, işine sonunu düşünerek başlar. Öğrencinin en önemli işi dersidir. Okul bitince ne olacaksınız? Bunu düşünerek okula gelin ve ders çalışın.

Akıllı adam başkalarının aklından faydalanır. Benim gibi 60’ını geçmiş bir yazarın, öğretmenlerinizin ve anne-babanızın aklından, tecrübelerinden faydalanın.

Ahlaklı ve dürüst olun. Aldatan, dolandıran, işini doğru yapmayan, yalan söyleyen kimse doktor, öğretmen, hakim, kaymakam, hemşire, belediye başkanı da olsa kimse değer vermez.

İnancınızı yetirmeyin. İnanç güç kaynağıdır. En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) tek başına ortaya çıktı, İslamiyeti bütün dünyaya anlattı ve Allah’ın yardım ve inayetiyle kabul ettirdi. Allah doğruların yardımcısıdır. O’na inanın ve güvenin.

Akıllı adam işlerini önem sırasına göre yapar. Öğrencinin en önemli işi dersleridir. Dersi zayıf olan öğrenci iyi top oynasa, çok televizyon seyretse, kaliteli cep telefonu kullansa da kıymeti yoktur.

İki tavşanı birden kovalayan hiçbirini yakalayamaz. Hem derslerde başarılı olmak hem de kız veya erkek peşinde koşmak öğrenciyi başarısız hâle getirir. Evlenmek insanın kaderidir. Evleneceğimiz kız veya erkek, karşımızdan gelir, istesek de ondan kaçamayız. Kız veya erkek peşinde koşmaya lüzum yok. Evlenme çağı gelene kadar kız ve erkek arkadaştan uzak durmalıyız, yoksa ders başarımızı ıskalarız.

İlim öğrenmek, okumak ve çalışmak hem okul başarımızı artırır hem de sevaplarımızı çoğaltır. Allah’ın emirlerine uymak ibadet ve sevaptır. Tıpkı namaz, oruç, zekât gibi okumak, ilim öğrenmek ve çalışmak Kur’an’ın emri ve sevaptır. Sınıfı geçmek için 50 almalı; daha çok sevap kazanmak için 90-100 peşinde koşmalıyız.

Kur’an, seni yaratan Rabbinin adıyla oku, buyur. Buna rağmen Almanlar, Japonlar, Amerikalılar, İsveçliler Müslümanlar da çok okuyor. Bilgi beyni besler. Okuma yarışında Güney Koreli, Çinli, Japon’a geçilirsek ilim ve teknoloji yarışında da geçiliriz. 

İlim zekâyı artırır; bilgi beyin vitaminidir. Araştırma yaparak, okuyarak, ilim öğrenerek, yazarak, düşünerek ve sohbetlere katılarak zekâmızı geliştirmeli, daha zeki olmanın yollarını araştırmalıyız.

Hayatın sonu kabirdir. Akıllı adam hem dünyasını imar etmek hem de cenneti kazanmak için çalışır. Cenneti kazanmak için haramlardan kaçmak, helal işler yapmak, sevap peşinde koşmak, kamil insan olmaya gayret etmek lazım.

Öğrenciler, konferansları büyük bir ilgi ile takip ettiler; beyinlerini beslemek için konuşmadan sonra kitap alıp imzalattılar. 

Akşam Yumurtalık Erkek Öğrenci Yurdu’nda velilere zeki ve ahlaklı çocuk yetiştirme metotlarını anlattım. Herkes çocuğunu seviyor, nitelikli ve başarılı yetiştirmek istiyor ama metot konusunda yanlışlar yapılıyor. Çocuklarımızın yedeği yok, eğitimde metot yanlışı yapan, çocuğunu kaybeder. En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) gibi çocukların gönlüne taht kurabilmeliyiz. Bunun için onun uyguladığı eğitim metotlarını hayata geçirmeliyiz. 

Öğretmenlerle eğitimin sorunlarını paylaştık. Eğitim-Bir- Sen Yumurtalık temsilcisi Mehmet Özder aktif, cesur, bilgili ve eğitimin sorunlarını çözmek için kafa yoran bir sendikacı. Eğitim-Bir-Sen’in Yumurtalık’taki üye sayısı öte sendikaların toplamından fazla. 

Eğitimin kalite kazanması Mehmet Bey’in en önemli derdi. Diyor ki: İlçedeki öğretmenlerin bir-iki sene geçmeden tayin isteyip gitmelerinin eğitimde verimsizliğe yol açıyor. Yumurtalık ve kasabaları Kaldırım, Yeşilköy, Hacımüminler, Zeynepli, Zeytinbeli, Gölovası, Yeniköy, Deveciuşağı zorunlu hizmet bölgesi olmalı; öğretmen beş sene geçmeden buradan ayrılmamalı. Ayrıca Adana’ya gidiş-geliş yapmamalı. İlçe ve kasabalarda oturmalı, öğrenci ve velilerle iç içe yaşamalı, onlara yardım etmeli ki çocuklarımızın başarısı artsın.

Süleyman Hilmi Tunahan Hazretlerinin talebeleri; yoksul çocukların eğitimine katkı sağlamak için her ilçe ve kasabada yurt açmışlar. Hem öğrenciyi barındırıyor, yedirip içiriyor hem de etüt koyarak ders çalışmalarını sağlıyor, kurs veriyorlar. Ayrıca öğrencilerin daha ahlaklı ve bilgili yetişmesi için Kur’an, siyer, ahlak eğitimi sunuyorlar. Yöneticisi ve öğretmenlerin gayretine hayran oldum.

Teşekkür: Çocuklarımızı hayata daha donanımlı ve ahlaklı hazırlamak için gayret gösteren, bu amaçla konferanslar düzenleyen eğitimci dostlar Salih Atilla, Mehmet Arif Velioğlu, Fatih Elmas, İsmail Güzel, Adem Kıyıkçı, Mehmet Özder; yurt yöneticileri Mahmut Oğuz, Mahmut Toprak, Ruşen Ali Gökoluk ve değerli eğitimcilere teşekkür ediyor, tebriklerimi sunuyorum.

Davet: 15 Kasım saat 13-15 arası TÜYAP Kitap Fuarı’ndaki Hayat yayınları standında okuyucularımızla sohbet edip kitaplarımı imzalayacağım. 

13 Kasım Cuma günü Başakşehir Şahintepe Bilgi Evi’nde “Çocuğumu Zeki ve Ahlaklı Yetiştiriyorum” konulu konferans vereceğim. 

Kitapseverleri, zekâsını geliştirmek isteyenleri, çocuğunu daha iyi eğitme derdi olanları beklerim.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23