• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

İnançlı ve meslek sahibi genç yetiştirmek

29 Mart 2018
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Viranşehir’de Milli Eğitim Müdürlüğü’nün davetlisi olarak “başarı, motivasyon, değerler eğitimi” konferansları verdim. Eğitimci dostların gençlerimizi daha nitelikli eğitmek için gösterdikleri gayret çok hoşuma gitti. 

Viranşehir’in nüfusu 200 bin civarında. Şehirde 60 bine yakın öğrenci var. MEB saray gibi okul binaları yapmış. Geniş, ferah ve bahçeli. Fen lisesi, Anadolu lisesi, proje Anadolu imam hatip lisesi, tarım meslek lisesi gibi her türlü okul var.

Bölgeden dağa giden genç sayısı hemen hemen durmuş. Devletin ciddiyetle terörle mücadele etmesi, PKK’ya vurulan darbe ırkçı PKK’lıları durdurmuş.

Dindar vatandaşlarımız ırkçılığa ve PKK terörüne karşı. Kürt ve Türkleri din bağı bir arada tutuyor. İnançlı Kürt kardeşlerimiz bizi bağrına basıyor ve kardeş olarak görüyor. PKK ve HDP zihniyeti bölgede onlara zulmetmiş yıllardır.

Okullarda öğrencilere nitelikli bir eğitim verilmesi PKK terörünün önünü keser. Öğrenciler hem inançlı ve İslam kardeşliği bilinciyle yetiştirilmeli hem de okul bitince bir mesleği öğrenmiş olmalı. İmam hatip liselerinin yaygınlaştırılması çok önemli bir adım. İmam hatip liselerine gidip de üniversite kazanamayacak öğrencilere mutlaka bir meslek öğretilmeli.

İmam hatip lisesi programlı meslek liseleri açılmalı. Gençlerin hem inancı kuvvetlendirilmeli ve dini bilgileri artırılmalı hem de okul bitince bir mesleği öğrenmeli. 

Liselerde verilen meslek eğitimi çok önemli, öğrenci bir mesleği çok iyi öğrenmeli. 

Harran Ovası sulanmaya başladı, ilerleyen yıllarda sulanan tarım arazisi daha da artacak.

Viranşehir’de bir tek tarım lisesi var. 

Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfalı. 

Şanlıurfa Türkiye’nin her yerine mevsimlik işçi gönderen bir şehir.

Mevsimlik işçi olarak giden aile, çocuğunu da yanında götürüyor, bu durum çocukların eğitiminin aksamasına yol açıyor. Mevsimlik tarım işçisi, çocuğunun eğitimiyle ilgilenmiyor, ekmek parası kazanma derdinde.

Genelde ülke çapında, özelde Şanlıurfa’da verimli tarım üretimi yapabilecek, bulunduğu yerde kalarak toprağı işleyip üretim yapabilecek gençler yetiştirilmeli. Bunun için mesleki eğitim alanda yapılmalı. 

Meslek liselerinde uygulama son sene haftada üç gün yapılıyor, bir mesleği hakkıyla öğrenmek için bu süre yetersiz.

Uygulama eğitimi, bölümden bölüme farklılık gösterse bile, en az iki seneye çıkarılmalı.

Pamuk ekimi, fıstık, yer fıstığı, tahıl ürünleri ekimi, tohum yetiştirme, seracılık eğitimi alanda verilmeli. Öğrenci meslek lisesini bitirdiğinde mesleğini yapabilecek yeterli donanıma sahip olmalı. Meslek eğitimi sınıfta değil, atölye ve uygulama alanda icra edilmeli.

Seracılık yapabilecek öğretmen var mı?

Hayvancılık eğitimi meslek lisesinde öğretilemez mi?

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 250 bin düve, 500 bin anaç koyun dağıtma projesi var.

Bakanlık, bu hayvanları zenginlere veriyor, diyor bir meslektaş. Krediyi de zenginlere veriyor, bilmem kaç dönüm arazisi olacak, bilmem ne kadar hayvanı olacak… 

Parası ve hayvanı olan adam zengindir. Önemli olan fakir insanlara kredi açmak ve onlara iş sahibi yapmak.

Bu yıl 2 milyon 322 bin öğrenci üniversite sınavlarına girecek. 

Bir milyon öğrenci üniversite kazanacak, bunların sadece 3’te biri kayıt yaptıracak. Kazandığı bölümü beğenmediğinden dolayı kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı 3’te iki oranında.

Bu rakamlar bize gençlerin üniversite okuyarak meslek kazanma şansının çok az olduğunu gösteriyor.

Üniversite bitirdiği hâlde iş bulamayan 657 bin gencin bulunduğunu düşünürsek meslek liselerine kalite kazandırma işinin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır. Gençlere iş bulabilecekleri alanlarda meslek öğretmek şart. 

NİTELİKLİ EĞİTİM İÇİN NİTELİKLİ ÖĞRETMEN

Milli eğitim yetkililerinin en büyük şikâyeti, hızlı öğretmen değişimi. Öğretmenlerin çoğu ilk atama ile geliyor. Kısa süre sonra tayinini memleketine nasıl yaptırabileceğini düşünmeye başlıyor. 

Sözleşmeli öğretmen atamaları bölge için en büyük ümit. Bir öğretmen hiç değilse 5-6 sene ilk atandığı yerde kalacak. İlkokul öğretmeninin eğitimine başladığı sınıfı mezun etmesi şart, öğretmen değişim, çocukların başarısını olumsuz yönde etkiliyor. 

Öğrencinin ırkçı ve PKK’lı olmaması için onu yetiştirecek öğretmenlerin imanlı ve inançlı olması şart. PKK sempatizanı ve öğrenciyi dağa gönderen öğretmenlerden çok azı meslekten ihraç edilmiş. Bakanlığın ciddi bir tarama yapması ve PKK sempatizanı öğretmenleri ihraç etmesi lazım. Eğri ağacın gölgesi doğru olmaz. Irkçı ve PKK’lı öğretmen, inançlı ve hüner sahibi öğrenci yetiştiremez. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23