• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Okula iyi başlamak ve hayatta başarı

18 Eylül 2013
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]
 52 sene önce okula gitmişim. Pazartesi günü milyonlarca öğrenci okula başladı. Kendimi öğrencilerin yerine koydum. 37 sene öğretmenlik yapmış 48 kitap yazmış, 1582 konferans vermiş biri olarak öğrencilerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
 Akıllı insan başkasının aklından faydalanır.
 Öğrencilerin benim gibi beyaz saçlı, hayatını eğitime adamış birinin aklından faydalanacağını tahmin ediyorum.
 Sonunu düşünerek işe başla, der Stephen Covey, Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında.
 Sevgili öğrenciler, bir gün okullar bitecek ve hayat yolunda yürüyeceksiniz, ömrünüz okul sıralarında geçmeyecek. İşte o günü düşünerek derslere çalışmak gerekir. Okula iyi başlayın, hayatı başarıyla sürdürün.
 İleri görüşlü olmalı, geleceği görmeli. Okul başarısı insanın düşünce biçimini etkiler. Başarmak insanı mutlu eder. Dersleri başardığınız zaman kendinize aferin, iyi yapıyorsun dersiniz. Kendinizi ödüllendirirsiniz, kendinizi değerli bulursunuz.
Başarılı insanı başkaları da beğenir, değerli bulur. Öğretmenler notla ödüllendirir.
Başarı, insanı değerli hâline getirir.
Başarı, başarıyı doğurur. Derslerden yüksek not alan öğrenci başarmayı öğrenir. Hayata atıldığı zaman o moralle çalışır, çabalar ve başarmaya gayret eder.
 ALLAH insan beynini öğrenme programlı yaratmış. Gözümüz görmek için, kulağımız işitmek için, ayağımızı yürümek için yaratılmıştır. Görmek göze, işitmek kulağa, yürümek ayağa zevk verir.
Kullanılan organlarımız daha güçlüdür. Sağ elini sıkça kullananların sağ eli, sol eline göre daha güçlüdür.
 Dersler beyin vitaminidir.
 Zekâmızı geliştirmek ve hafızamızı daha güçlü hâle getirmek için öğrenmeli ve önemli bilgileri ezberlemeliyiz. Öğrenmek beyni besler ve ona zevk verir. Şiir, sûre, formül, vecize gibi önemli bilgileri ezberlemek hafızamızı güçlendirir. Öğreneceğiniz bilgileri beyin yemeği olarak görün. Öğretmenleri, beynimizi beslemek için ziyafet sofrası hazırlayan dostlarınız kabul edin.
 BEYİN İÇİN BESLENME SAATLERİ
 İnsanın en önemli organı beynidir, beden gibi beynin de düzenli olarak beslenmesi gerekir.
 İnsan bedenini önemser ve günde üç öğün yemek yer. Çay ve meyve saatlerini de ilave ederseniz beslenme vakti dörde çıkar.
 Bedenimizi beslediğimiz gibi beynimizi de “beyni besleme saatleri” belirleyerek beslemeliyiz. Beyin besleme saatlerine, eğitim dilinde “ders çalışma programı” deriz. 52 sene sonra yeniden öğrenci olsaydım beynimi besleme programına önem verirdim. Ders programı yerine “Beyni Besleme Saatleri” yazar ve bu saatlerde beynimi bilgi vitaminleri ile beslerdim.
 Beyni besleme saati günlük olarak 3-4 saat olmalı. Orta okul ve liseyi yatılı okudum. Okulumuzda 3.5 saat etüt programı vardı. 6 sene etüt saatlerinde ders çalıştım. Karnemde zayıf görmedim, her sene takdir veya teşekkür aldım. Dersaneye gitmeden üniversiteyi kazandım ve öğretmen oldum. Hâlâ günde 3-4 saat çalışır, beynimi beslerim. 38 kitabı beyni besleme saatlerinde yazdım. Fransız romancısı Honore de Balzac ile yarışıyorum. O 90 roman yazmış, inşallah onu geçeceğim.
 İlkokul birden 3. sınıfa kadar beyni besleme programı iki saat kapsamalı. 4. sınıftan itibaren 3-4 saate çıkmalı. Orta son ve lise sonda 5 saate yükseltilmeli.
Okulumuzdaki etüt programı şöyle idi:
Saat: 18-19
Bir saat yemek arası
2. Saat : 20-21.30
Saat 10’da yatış.
3. Saat: 6.30-7.30
Toplam 3.5 saat. Yazılı olduğu günlerde bir-iki saat daha ilave ederdim. Her evde beyni besleme saatleri değişebilir. Her evin yeme, yatma ve sabah kalkma saatleri değişebilir. Saatler değişebilir fakat beyni besleme saatlerinden asla vazgeçmemeli.
 İlim öğrenmek ve çalışmak ibadettir.
 Biz de ders çalışmak, ineklemek olarak nitelendirilir, sanki çalışmamak veya az çalışmak iyi bir şeymiş gibi. Tam tersine Allah beynimizi öğrenme programlı yaratmış, beyin bilgi ile beslendiği için kitap gönderiş ve “Seni yaratan Allah’ın adıyla oku!” buyurmuş. Okumak ve öğrenmek ibadettir. Ne kadar çok çalışırsak o kadar fazla sevap kazanırız.
 Kur’an, “İnanıyorsanız üstünsünüz.” buyurur. Müslüman üstün olmak için de çalışmalı. Ben öğrenci olsam sınıf birincisi olmak için çalışırdım. Sonra gözümü okul birinciliğine dikerdim. Her dersten birinci olamazsam birinci olabileceğim ders seçer ve o derslere yüklenirdim. Sonra da birinci olabileceğim derslerin sayısını artırırdım.
Ben okula başlasaydım üstün Müslüman olmak, daha çok sevap kazanmak, daha zeki ve daha mutlu olmak için programlı çalışırdım. Hacı Bektaş Veli, en büyük keramet çalışmaktır, der. Balzac’la yarışta geri kalmamak için, “Çocuğumu Daha Zeki ve Daha Ahlaklı Nasıl Yetiştirebilirim” isimli 49. kitabı yazıyorum.
 Beyin Vitamini: Öğrencilere programlı verimli ders çalışmayı öğrenmek için Başarıya Götüren Yol ve Başarı İnanç İşidir isimli kitaplarımı, başarmanın mutluluk verdiğini zihinlerine nakşetmek için başarılı insanların hikâyelerini anlatan Yüreğini Ateşle ve Sevdanın Kanatları adlı eserlerimi; öğrenmenin zekâ ve hafızayı nasıl geliştirdiğini merak edenlere “Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı” ve “Dehanı Keşfet Zekânı ve Hafızanı Geliştir” isimli Prof. Sefa Saygılı ve Doç. Ali Akben ile birlikte yazdığımız kitapları tavsiye ederim. Kitapları 444 24 14 veya www.kitapyurdu.com sitesinden ya da kitapçılardan isteyebilirsiniz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23