• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Osman Aydın
Ali Osman Aydın
TÜM YAZILARI

Altı Çizili Satırlar

07 Şubat 2018
A


Ali Osman Aydın İletişim: [email protected]

“Ey cemaat! Ben sizi kızıl ölüme çağırıyorum. Bu ölüm nefse, heva ve hevese, tabiata, şeytana ve dünyaya karşı gelmek, Allah dışındaki her şeyi bütünüyle terk etmektir. Yeryüzünde kendisinden korktuğun ya da bir şeyler beklediğin birileri varken senin gerçek anlamda inancın yok demektir. Hükümdarlar insanlardan çoğunun tanrısı idi. Dünya, zenginlik, afiyet, güç ve kuvvette diğer tanrılar idiler. Başka bir tanrın olduğu halde “Allah’tan başka ilah yoktur” demeye utanmıyor musun?” (Abdülkadir Geylani/El Fethu’r Rabbani)

 

“Tarih hiçbir gerçek değişimin iktidardan geldiğini yazmadı. Hepsi de terbiyeden başladı ve özünde ahlaki bir davetti. Bizim açık düşünce psikolojimizden iki şeyi ortadan kaldırmak gerekir: Mucizeye inanç ve başkalarının yardımı. Düşmanları mucizevi yolla kovacak, fakirliği ortadan kaldıracak, refah ve aydınlığı (eğitimi) ekecek herhangi bir mehdi yoktur. Mehdi bizim tembelliğimizin adıdır veya sıkıntılar ve sorunların ağırlığı imkanlar ve mücadele vasıtalarla kıyaslanamayacak kadar büyük olduğunda, güçsüzlüğümüzden büyüyen yalancı bir umuttur…”

(Aliya İzzetbegoviç/İslam Deklarasyonu)

 

“Kim olursak olalım, sadece bir tek alanda tercih yapmaya güç yetirebiliriz: Kaderimize itiraz etmek. Birinci şıkkı seçip takdire rıza göstermişsek ne için yaratıldığımızı da keşfetmişiz demektir. Kaderinize itiraz ettiğiniz zaman yaratıldığınızı da inkar etmiş olursunuz. Umumi kanaat baskısı bizi yanıltmasın, bilelim ki kaderine dahil olmayı benimseyenler şartlara teslim olmayanlardır. Beklentisini önünde elverişli şartların doğup doğmadığına bağladığı için kaderine itiraz edenlerin ömrü ise fırsat kollamakla geçer.” (İsmet Özel/Henry Sen Neden Buradasın) 

 

“İnsan ile hayvan arasındaki fark öyle çok büyük değil, sıradan insanlar onu çabuk yitirirler, asilerse büyük bir dikkatle korurlar.” (Henry David Thoreau/ Walden Gölünde Yaşam)

 

“Şunu iyi bil ki açlık, ilaçların padişahıdır. Güçlü kuvvetli Arslanlar gibi olsunlar da nefislerini yensinler diye açlık Allah’ın has kullarına ihsan edilmiştir. Böyle bir rızık senin gibi bir dilenciye hiç nasip olur mu? Boş yere üzülme; sen, o üstün varlıklardan değilsin ki bu mutfakta ekmeksiz kalasın. Halbuki Allah ancak has kullarını açlıkla imtihan eder! Açlık onları besler.” (Mevlana/Mesnevi 3. Cilt)

 

“Teknolojinin varsayılan yararlarını feda etmeden özgürlüklerini kurtarmak derdinde olan insanlar özgürlükle teknolojiyi uzlaştıracak yeni bir toplum için safça planlar önereceklerdir. Çağdaş insan eli kolu kurallar ve düzenlemeler ağıyla bağlanmıştır ve kaderi de kararlarını etkileyemeyeceği kadar uzak kişilerin eylemlerine bağlıdır.” (Theodore John Kaczynski/Sanayi Toplumu ve Geleceği)

 

“Tapınaklarda geleneklerden daha heybetli putlar yoktur. Saraylarda geleneklerden daha kudretli hükümdar bulunmaz.” (Gustav Le Bon/ Kitleler Psikolojisi)

 

“Dışımızda gördüğümüz şeyler içimizdekilerin aynıdır. İçimizdekinin dışında bir gerçek yoktur.” (Herman Hesse/Demian) 

 

“Moskova’da ve diğer şehirlerde ardınızdan “yaşasın” diye haykırarak koşan insan kalabalıklarına bakıp da halkın mutlakıyeti ve onun temsilcisi çarı çok sevdiğini sanmayın. Bunun size olan sadakatin bir ifadesi olduğuna inanmayın; onlar sadece görkemli bir olayı izlemeye gelmiş meraklı insanlar.” (L.N.Tolstoy/ Çar 2. Nikolay’a Mektup)

 

“Batının askeri yeterliliği, üstünlüğünün nedeni değil belirtisiydi. Batılı olmayan bir toplumun bu askeri yeterlilik seviyesine ulaşabilmesi için, Batının yalnız asker tekniğini değil, aynı zamanda modern bir Batı ordusunun dayandığı idari, mali, sağlık tekniğiyle, ekonomik verimliliğini de öğrenmiş olması gerekmekteydi. Batı yaşamı bir bütün olarak benimsenmeden Batının askeri tekniğini etkili bir biçimde elde etmek mümkün değildir…Çünkü batı yaşamının askeri yönü, en az ilerici ve öğretici olanıdır.” (Bernard Lewis/Batı ve İslam)

 

“Peygamberler vaazlarında söyledikleri neyse onu yaşamışlardı. Gücün peşinden koşmamış hatta ondan kaşınmışlardı. Peygamber olmanın gücünü bile istememişlerdi. Kudretten etkilenmemişler ve hapsedilmelerine veya ölümlerine yol açsa bile daima gerçeği söylemişlerdi.” (Erich Fromm/Sevgi ve Şiddetin Kaynağı)

 

“İlmi kazançlarımız ancak ahlaki noksanlarımızı giderebildiğimiz derecede faydalı olacaktır. Aksi takdirde ilmimiz kötü temayüllerimizi teşvik edip artırmaktan ve zararımıza sebep olmaktan başka bir işe yaramaz. İnsanın hareket yolunu çizen akıl ve bilgiden daha çok ahlakıdır. “(Said Halim Paşa/ Buhranlarımız)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23