• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Osman Aydın
Ali Osman Aydın
TÜM YAZILARI

RTÜK'ten O Program İçin Skandal Karar!

02 Kasım 2017
A


Ali Osman Aydın İletişim: [email protected]

Geçtiğimiz sezon her kanalda görülen evlilik programlarının son örneği geçen hafta Planet Pembe (Sony Channel) isimli kanalda yayımlandı.

RTÜK, “Hande Ataizi ile” isimli o evlilik programına başlar başlamaz 5 kez yayın durdurma ve en üst sınır olan yüzde 5 oranında para cezası verdi.

RTÜK verdiği cezaya halkın zekasıyla dalga geçer gibi bir gerekçe sundu.

İzah edeyim…

RTÜK üst kurulu oturmuş adı geçen programı incelemiş ve şöyle bir sonuca varmış…

“Damat ve gelin adaylarının birbirleriyle yakınlaşmaları, aynı ortamdaki birden çok damat adayının aynı kadınla ilgilenmeleri veya bir kadının aynı anda birden çok erkeğe ilgi göstermesi ve aralarındaki kavgaların da ekrana taşınması özellikle gençler üzerinde olumsuz rol model oluşturmakta ve yapılan yayınlar aile kurumunu zedelemektedir”.

Ve RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinde "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka aykırı olamaz." hükmünü ihlal ettiği düşüncesiyle programa ceza kesmiş.

Gerekçeye bakar mısınız?

Stüdyoda gelin ve damat adayları birbirlerine yakınlaşıyorlarmış…

Birden çok damat ya da gelin adayı karşı cinsten bir kişiye ilgi gösteriyorlarmış…

Bu da gençler üzerinde olumsuz rol model oluşturmaktaymış.

RTÜK’ün de görevi de “Toplumun milli ve manevi değerlerini, genel ahlakı korumak” olduğundan basmış cezayı…

Yahu, RTÜK yetkilileri!!!

Siz bu ülkede mi yaşıyorsunuz?

Allah aşkına siz vatandaşla dalga mı geçiyorsunuz?

Bu saydığınız gerekçeler şimdi mi ortaya çıktı?

“Genel ahlakı korumak” görevi yeni mi aklınıza geldi?

Şimdiye kadar bu programa ceza kesmek için saydığınız gerekçeleri içinde barındırmayan bir tek “evlilik programı” yayımlandı mı bu memlekette?

Hatta bu programların tek reyting malzemesi bu değil miydi?

Bu program Kanun’un "Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka aykırı olamaz."  maddesiyle çelişiyordu da ATV’de, Star’da, Kanal D’de yıllarca yayımlanan; sunucularına, yapımcılarına, fabrika kursalar kazanamayacakları paraları kazandıran o programlar çelişmiyor muydu?

O rezillikler “genel ahlaka” uygun muydu yani?

“Milli ve manevi değerlerle” örtüşüyor muydu o programlar?

Bu milletin vergisiyle maaş alan RTÜK yetkilileri elinizi vicdanınıza koyup cevap verin lütfen!

Bu program için sıraladığınız, “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka aykırı olmak; gençler üzerinde olumsuz rol model oluşturmak ve aile kurumunu zedelemek” gerekçeleriyle ceza kesilemeyecek bir tek TV dizisi biliyor musunuz?

Söyler misiniz?

Madem gençleri kötü rol modellerden korumak gibi yasal bir misyonunuz var ve siz de bu koruma işinden para kazanıyorsunuz, o halde oraya buraya bakmanıza gerek yok ki!

Envai çeşitlilikte alkolik, hapçı, tacizci, sahtekar, fitnebaz, riyakar, düzenbaz, katil, pedofili, ensest ve namussuzun hikayesi bütün ayrıntılarıyla toplumun ve özellikle gençlerin bilinçaltına istifleniyor dizilerle…

Bunları görmek, denetlemek sizin görevinizdi de Kurtlar Vadisi, Aşk’ı Memnu, Kara Sevda, Cesur ve Güzel, Med Cezir yayımlanırken nerelerdeydiniz?

Bu programa ceza kestiren sürat ve kararlılığınızın zerresini neden bu dizilere göstermiyorsunuz?

Yoksa, bu karakterlerin cirit attığı dizilerin aile birliğini kuvvetlendirdiğine, milli ve manevi değerleri güçlendirdiğine, gençleri olumlu yönde etkilediğine mi inanıyorsunuz?

Haydi!  Hodri meydan…

Henüz iki bölümü yayımlanan ama vatandaşın “İki dakikada bir kanal değiştirmek zorunda kaldık” diyerek yoğun müstehcenlik ve şiddet içeriğinden dolayı eleştirdiği “Çukur” dizine de faaliyet raporunuzda geçen, “Cinsellik ve müstehcenlik, şiddeti özendirici ve kanıksatıcı yayın” ilkelerini gerekçe göstererek 5 kez yayın durdurma verin de görelim…

Evlilik programıyla ilgili öne sürdüğünüz gerekçelere fazlasıyla uyuyor bu dizi…

“Yakınlaşma” diyorsanız, daniskası var…

“Kötü örnek” diyorsanız, daha kötüsü zor bulunur…

Haydi…

Haydi verin cezayı da o dizi erken final yapsın ve bir daha televizyona dizi yapacak tüm yapımcılar “Bu ülkede RTÜK diye bir kurum vardır ve o, “Hiçbir yapım toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka aykırı olamaz, aile birliğini zedeleyemez’ ilkesince hareket eder” diyerek senaryolarını tekrar tekrar gözden geçirsinler…  

Haydi kesin cezayı…

 “Ufak Tefek Cinayetlere, Fazilet Hanım ve Kızlarına, Kırgın Çiçeklere…”

Saymaya lüzum yok…Akşam dizi kuşağında açın televizyonu ve bir kaçı hariç basın cezayı… Tereddüt etmeyin…Dizi diye vatandaşın önüne konan şeyler öyle ilkel ve rezil ki emin olun gerekçelerinizden fazlasına şahit olacaksınız?

Yapın haydi…

Sektörü elinde tutan, aparma senaryolarla halkı aptal yerine koyan bu dizilerin yapım şirketlerinden mi korkuyorsunuz yoksa?

Vergi veren vatandaşın, televizyondan başka bir dünyası olmayan Anadolu’nun ücra köylerindeki çoluk çocuğun yasalarla belirlenen hak ve hukukunu, zihinsel ve ruhsal gelişimini korumak sizin vazifeniz değil mi?

Bunun için para almıyor musunuz?

Hükümetimize sesleniyorum…

Salla başı al maaşı kafasıyla RTÜK gibi hayati önemde bir kurum yönetilemez.

Acilen RTÜK’e el atılmalı…

Yasalarla tarif edilmiş görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen, denetim görevini açıkça ihmal eden bir devlet kurumu olamaz?

Hiçbir devlet kurumunun kuralları canı isteyince uygulama lüksü olamaz?

RTÜK’teki ihmal affedilemez, çünkü telafi edilemez…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23