• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Osman Aydın
Ali Osman Aydın
TÜM YAZILARI

Vekil listelerinin genç adayları

28 Mayıs 2018
A


Ali Osman Aydın İletişim: [email protected]

Önce bir not düşelim…

Prof. Dr. Ahmet Maranki şöyle demiş :“Umudumuz 25 Haziran… Olmadı, Belgrad ormanlarına gömdüğümüz şeyleri çıkarırız.”

Neden ki?

Dindarların (eğer onlar adına konuşuluyorsa) geleneğinde bunun bir örneği mi var? 

Muhafazakarların (eğer onlar adına konuşuluyorsa) siyasi mücadelesinde bunun bir misali mi var?

Söz gelimi 28 Şubat sürecinde bu tarz şeylere tevessül edildi mi?

Rahmetli Necmettin Erbakan, Refah Partisinin kapatılması olayıyla ilgili, soluğumuzu tutarak ekrana kilitlendiğimiz o gün, “Bu alınan karar, tarihin akışı içinde basit bir noktadır.” dememiş miydi?

Bırakın 28 Şubat’ı, 15 Temmuz’da tankların karşısına insanlar “gömdükleri şeylerle” mi çıktılar?   

Beklentileri olmadığında akıllarına ilk gömdükleri şeyler gelenlerin, 27 Mayıs’ın,  28 Şubat’ın yollarını döşeyenlerle 15 Temmuz’u hazırlayanlar olduğunu düşünürdük hep…

Bana kalırsa Türkiye’de tüm toplum kesimleri için en büyük sorunlardan biri, bazı insanların beklentileri gerçekleşmediğinde akıllarına ilk olarak gömdükleri o “şeylerin” gelmesi…

Solcusu, Liberali, Kemalist’i, Marksist’iyle tüm kesimlerde, bir yerlere bir şey gömmüş ve çıkarmak için fırsat bekleyen hınç dolu bir sürü insanın var olması…

İnternette bu psikolojinin bin bir misalini görmeniz mümkün.

Ama ihtiyacımız olan kesinlikle bu değil.

İktidarın, diğerine karşı intikam ve husumet besleyen eller arasında geçirdiği asırlık değiş tokuş tecrübesi, “gömülen şeyleri çıkarma” fikrinin hiç de akıllıca ve insaflıca olmadığını gösteriyor bize.

O yüzden ne bir “şey gömenlerden” ne de umdukları olmadığında “çıkaranlardan” olacağız.  Daima prensiplerimize bağlı kalarak, “öfke duyduğumuz insanlara karşı bile olsa adaletten ayrılmadan” Bediuzzaman Hazretlerinin ifadesindeki gibi, “müspet hareket etmeye” devam edeceğiz…

Ve tabloyu karartmadan, inandığımız değerler için çok çalışacağız…

VEKİL LİSTELERİNİN GENÇ ADAYLARI  

Diğer partilerde bu oran nedir bilmiyorum ama önümüzdeki seçimlerde Ak Parti saflarında 25 yaşın altında 57 genç göreceğiz.

Bu seçimlerin bir özelliği de bu…

Artık 18 yaşındaki bir genç, vekil olmak için aday olabilecek.

Ben genç vekilliği ayakta alkışlayanlardan değilim.

Gençlik konusuna beylik sloganlarla, klişelerle yaklaşmaktan kaçınırım.

Klişe yaklaşımların gençler tarafından da inandırıcı bulunmadığını düşünüyorum.

Bu konudaki kötümserliğimin en büyük gerekçelerinden biri gençlerin, bizimkisi gibi kısıtlayıcı ve durağan bir eğitim sistemi içinde yetişiyor olmaları…

16 yıllık eğitim sisteminin tezgahından geçen bir öğrencinin istisnalar hariç üretici olma olasılığı ciddi anlamda düşük.

Öncelikle günün yarısını okul sıralarına mahkum olarak geçiren bir genç hayatının en güzel 16 yılını tamamladığında var oluş enerjisinin büyük kısmını kaybetmiş oluyor.

Neden?

Çünkü öğrenci hareket etmiyor, edemiyor…

Günün çok büyük bir kısmını oturarak geçiriyor.

Zaten 16 yıl, durağanlığı bir yaşam biçimi haline getirmek için fazlasıyla yeterli bir süre…

Daha sonra eğitim sistemimizin özgür fikirli öğrenciler yerine hiyerarşi içinde mantıklı bulmadıkları kurallara dahi itaat eden kişilikleri yeğlemesi gibi bir gerçeğimiz de var.

Yarış atı gibi o yarıştan diğerine neden koşturulduklarına bile itiraz edemiyor gençler. O kadar yoğun ve yılgınlar ki buna imkanları da yok!

‘Tümüyle itaatkar ve tüketici gençlik tipi’ eğitim sistemimizin en büyük icadı zaten. Hayatının önemli bir bölümünde oturmuş, emir almış, tüketmiş ve bunları yaptığı için mutsuz olmuş bir genç tipi nasıl özgün ve bağımsız hareket ederek üreten bir kişilik haline gelecek merak ediyorum.

İstisnalar elbette olacaktır.

Ama kaide bozulmayacaktır.

Bozulması teknik olarak mümkün değil çünkü…

Bu yüzden gençlerin fikirlerine, enerjilerine güven duymaya 18 yaşına geldiklerinde değil… Okul sarılarında muhatap oldukları müfredatı yaşlarına uygun bir biçimde özgürleştirmek suretiyle başlasak, daha yerinde olacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23