• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Ekmekte fiyat nedir, bilir misiniz?..

04 Ağustos 2014
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Ekmeleddin beye ekmeğin fiyatını bilip bilmediği sorulmuş…

Kaldırımlarda yürüyen, yavan yaşıt sade suya tirit giden sıradan birisine sorulsa, hiçbir anlam ifade etmez. 

Amma sorgucu kişi, gazeteci… Ekmel bey de, sorgucunun karşı cephesinden başkanlık adayı olarak sandık piyasasına sürülen elit çevreden bir zat…

Sorgunun amacı, muhalif cephenin kendi ortak adayı olarak başkanlık piyasasına sürdüğü zatın, tabana yakınlığını ölçüp biçip umuma aktararak muvafık kulvarı zafere ulaştırmak… Başka ne ola ki…

Ne var ki sorgucu gazeteci, Ekmeleddin beyi seçim kulvarında gerilere düşürmek amacıyla sergilediği bu tarz politik kıvraklığıyla farkında olmayarak fahiş bir mantık hatasına düşmüş olmalı.

Tabii bu bizim yorumumuz, belki de doğru olanını yapmıştır, bu işlerden pek anlamayız…

Hep biliyoruz ki, yukarı mahallin elit takımınca pasta ve pastırma, modern politik hayatın olmazsa olmaz temel referansıdır. Bununla beraber, aşağı mahallede bir somun ekmeğin kaça gittiği hakkında, iyi kötü bu topraklarda yaşadıklarından, az da olsa behemehal bilgileri bulunacaktır...

Yıllardır asgari ücret tesbit çalışmalarında bağrış çığrışlar hep ekmek fiyatları üzerinde yoğunlaşırken, hakim taraf, egemenliğinin verdiği rahatlıktan, madun taraf da yaygarasındaki şuur eksikliğinden, ekmek fiyatları hiçbir zaman tarafları birbirlerine karşı kindarlığa sevk etmemiştir. Dolayısıyle yukarı mahallenin beyefendileri, aşağıdakilere yönelik ekmek yerine pasta tavsiyesinde bulunsa dahi, hiç kimse gönlündeki aslanını yerinden etmeyecektir, iyi kötü etmemiştir de…

Bu itibarla, Ekmel bey, ekmek fiyatını biliyor olsa da olmasa da, devlet başkanı (cumhur değil), Erdoğan’dır…

   

Söylendiğine göre Türkiye, demokrasiye kilitlenmiş. Ekmekte çeşitlilik, ticarette serbestlik ve karar süreçlerinde yetki sahipleriyle siyasetin finansörleri arasındaki yakın ve dostane ilişkiler, yukarıdaki pastırmacıları, aşağıdaki ekmek oburların halleriyle hallenmeyi gereksiz kılar, kılmıştır da…    

Sandıklı demokrasilerde, bunun sandıksızı da var mıdır bilmiyoruz, eşyanın tabiatı böyle olduğunda, yukarı mahalle halklarının aşağılardaki fırında ekmeğin kaça satıldığını bilmemeleri, ne ayıptır, belki de ne günah ve ne de yüz kızartıcı bir suç…

              

Ekmek, emeğin ücretlendirilmesinde ve üretilen değerlerin derecelendirilmesinde sabit bir referans noktasıdır. Aynen altın gibi, kısmen de olsa halen etkinliğini sürdüren gavur paraları gibi. Nitekim Demirel de, “Bir elinde Kur’an, gönlünde iman, geliyor muhteşem Süleyman” sloganları eşliğinde sürdürdüğü hükümranlığını elinden kaçırdıktan sonra eski günlerin özlemiyle siyasete asıldığında hep ekmeği referans almaz mıydı?..

Bizim iktidarımızda bir ton buğdayla bir traktör alınırken, şimdi beş ton buğday ödeniyor. Köylümüz mahvı perişan, memleket battı batıyor” gibi…

Pekiy, kim çalıp çırpıp  işçinin, köylünün ve milletin beş ekmeğinden dördünü, torba yasaların içine tıkıştırıp götürdü?…

Sorulacaksa, Ekmeleddin beylere, Erdoğan’a ve Demirtaş’lara ekmeğin fiyatı, böyle sorulmalı…

Yoksa halkın beş ekmeğinden dördünü çalıp götürenlerin “bırakınız yapsınlarcı demokrasisinde” ekmeğin fiyatı her köşe başında etiket değiştirir ve siz de, şaşkınlıktan apışıp kalırsınız…

Haa, unutmuş ve haklarını da yemiş olmayalım…

Erken Cumhuriyetin tek partili günlerinde de ekmeğin fiyatı, olması lazım geldiği biçimde oldurulmuştu… 

Buğday fiyatları değer ölçüsü olarak alınıyordu. O dönemin kötülüklerini, işkencelerini, zulümkarlığını, din ve temel insan haklarına yapılan ihlalleri dile getirdiğimiz gibi, hak ve hukuka uygun güzellikleriyle iyiliklerini de dile getirmenin, kalemin namusu olduğunu ve olacağını unutmamalıyız…

Ekmeğin fiyatından önce, bir kol saatinin kaç ekmek ettiğini sorup öğrenmeye çalışın bakalım, maçanız sıkıyorsa…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23