• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Fasulya cambazlığı...

16 Ocak 2014
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Fasulyacılık, uzmanlık isteyen ve ihtisasa dayalı bir meslek. İstanbul’un çeşitli noktalarında bu mesleğini başarıyla uygulayan sayısız müteşebbis iş adamımız var. Bunlardan bazıları zincir şirketlerini kurup isimlerini şehrin en mutenadan değişik bina duvarlarına dekoratif bir güzellikde nakşettirmişler.

Kurufasulya, pilav ve yanında da Gödelek turşusu… Gel de sofraya yaklaşma…

Klasik kurufasulya ve modern kuru olarak fasulyalar, iki koldan yetişiyor. Klasiklerin de kendi kulvarları, yetiştirilme tarzına göre ikiye ayrık. Sırıklara sardırılarak yetiştirilenler, toprak üzerinde fazla irtifa aldırılmadan yetiştirilen oturak tabir edileni…

Soya tabir edilen modern kuru, bizim mutfağımıza yabancıdır. Fındık ve pamuk gibi yağlı tohumlar sülalesine mensubiyeti, onu yağcıların gözbebeği kılar. Biraz da etimsi olduğundan, etsiz kıymasız köfte ve kebap sektörünün merdiven altı sermayesince çok tutulur.

¥

Kurufasulya, kendini nimetten sayarken doğru bir iş yaptığının şuurundadır. Gel velakin, nimetliği pek kırılgan olduğu için, pişirirken kendisine çok dikkatli ve şefkatli davranılmasını ister..

Bir kere rendelenmiş bol soğan ve normalin de fevkinde salça kullanmak, öncelikle şarttır. Bir çay bardağı klasik kuru, iki misli su ile bir gece yatırılır. Ertesi sabah suyunu değiştirip bir misli daha ilave ederek hafif üstü mangal ateşinde kaynamaya bırakılır.

Bilahare pişireceğiniz tencere içinde saf zeytinyağı ile hafifçe öldürülmüş soğanına ilaveten yumuşatılmış salçayı da ilave edip hafif hafif kaynamaya bırakacaksınız… Adam başına birer adetten gereği kadar güneşte kurutulmuş acı Arnavut biberini de tencerenin içerisine bıraktınız mı, gerisi çeneye kuvvet…

Kuru fasulyaya katiyen et konulmaz, amma etsiz de olmaz mübarek. Yalnız şu noktaya dikkat etmek lazımdır. Ölü etiyle kasap eti ayni tencerede ısıl işleme tabi tutulduğunda kesif bir reaksiyon bulutu ortalığı kaplar. Son aylarda piyasaya haddinden fazla ölü eti sürüldü ve de kemali afiyetle yenildiği için, kırıntı parçacıklarının tencere kenarlarında kalmış olması iktiza eder. Bu itibarla tencerenize kasap etini koyduğunuzda hasıl olacak reaksiyon gümbürtüsünden feleğinizi sapıtırsınız. Aman haa, hele bir de Müslüman iseniz, imanınız bile kuş misali uçup gidebilir…

¥

Kuru fasulya nimet olmasına nimettir de, onun iktisadi ırzına tecavüz edenlerimiz de sebil gibidir.

Üretimin tüketime yetmediği masalıyla başladıkları cehennem yolunu iyi niyet taşlarıyla döşeme çalışmalarından sonra usuldendir, “kısacık bir ara” verirler. Bu arada bakarlar, yetkililerin masaldan aldıkları etki dozuna…

Umumiyetle hükümetler halkın mutluluğu için var olduklarından, bu görevleri gereği halkın nimete erişme yolunda bir pürüz var ise orayı temizlerler.

Temizleme araçlarının en iyisi, ithalat kapısı olduğundan, isterler ki kuru fasulya ithal edilsin…

Muz gibi, tütün gibi, pirinç gibi, patates gibi şeker gibi, bir tek aklı başında ve vicdanı da yerinde adam hariç, her şey gibi…

HAMİŞ : Kurufasulya pişirildikten bir gün sonra sofraya getirilir. Acele ederseniz, ölü eti kasap eti reaksiyonu tencerede sönmeden evvel midenizde patlarsa, haliniz harap olur…

Aman dikkat… 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23