• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Jean-Paul Sartre’den bir korono tesbiti mi?..

06 Nisan 2020
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Sartre’nin, Frantz Fanon’un “Yeryüzünün Lanetlileriisimli kitabına yazdığı aşağıdaki son sözünü dikkate alarak, bu KORONO salgınının, Sömürgeci Hristiyanların, özellikle Müslümanlara ve dini inancı ne olursa olsun sarı ve kara derililere karşı sergilediği tavır ve uyguladığı insanlık dışı baskı, işkence ve katliamlarına ilaveten, tabiata karşı hoyratlığına, Yüce Allahımızın intikamı olarak değerlendirilebilir miyiz, acaba?..

Buyurun aşağıda..

“Bizim, istismarcılar olduğumuzu biliyorsunuz. Bizim, önce altın ve madenlere el attığımızı, sonra da yeni kıtaların petrolünü eski ülkelere taşıdığımızı biliyorsunuz. Bunun muhteşem sonuçlarına şahit olarak saraylarımız, katedrallerimiz, ve büyük sanayi şehirlerimiz yeter..

Sonra bir kriz tehlikesi baş gösterdiği zaman darbenin şiddetini azaltmak ya da yönünü çevirmek için sömürge pazarlarına başvuruluyordu. Müreffeh Avrupa, insanlık niteliğini vatandaşlarına doğal hak olarak vermekteydi..

“Şimdi ise, bizim için insan olmak, sömürgeciliğin suç ortağı olmak demektir. Çünkü istisnasız her birimiz sömürge yağmacılığından pay aldık. Bu besili / beyaz benizli kıta, sonuç olarak Fanon’un kendi kendine meftunluk diye nitelediği duruma düşmüştür..

Cokteau, Yahu hep kendisinden dem vuruyor” dediği Paris’ten soğumuştur. Peki, Avrupa başka bir şey mi yapmaktadır?.. Sonra Avrupa’nın yarattığı öteki canavar, Kuzey Amerika?...

“Laf laf… Hürriyet, eşitlik, kardeşlik, sevgi, onur, vatanseverlik ve daha bilmem neler!..

“İşte bütün bunların hepsi bizi, “pis karaderililer, pis Museviler ve pis Araplar” türünden ırkçı konuşmalar yapmaktan alıkoyamadı. Liberal yahut yalnızca yumuşak kalpli olsunlar, yüksek zihniyetli kişiler bu tutarsızlığın kendilerini sarstığını söylüyorlar. Fakat her halde ya yanlış düşünüyorlar, ya da dürüst davranmıyorlar. Çünkü Avrupalı, adam olmayı, ancak köle edinmek ve canavarlar yaratmak suretiyle başardığından bizler için, ırkçı bir insancıllıktan daha tutarlı bir şey olamazdı..

“Bir yerlerde yerli bir nüfus varken bu sahtekarlık açığa çıkmıyordu. İnsan ırkı nosyonunda biz en somut işler için örtü görevini ifa eden soyut bir evrensellik bulduk. Okyanusun öte yanında ise, bizim bugünkü durumumuza bin yıl sonra ulaşacak bir insancıklar nesli bulunmaktaydı”..

Sartre, Fanon’un “Yeryüzünün Lanetlileri” isimli kitabını, 

“İşte Üçüncü Dünya ülkelerinin kendilerini buldukları ve kendi kendileriyle konuştukları bir, SÖMÜRGECİLİK KLASİĞİ” olarak tanımlayıp meraklısına tavsiye ediyor.

Türkçesi, Burhan Yayınları arasında Mart 1984 tarihinde yayınlanmış. Piyasada bulunamasa da kütüphanelerden istifade edilebilir.. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Erdi

Jean Paul kim ..

Mustafa

ABD Çin e Çin in wuan şehrine sadece insanları öldüren eşyaya zarar vermeyen nükleer silahla saldırırsa hiç şaşırmam bekliyorum da çünkü hep yaptılar bunu. Savaşlar KARŞILIKLI MERTCE İDİ ŞİMDİ NAMERTCE ZALİMCE SAVAŞLAR VAR. ABD devlet içindeki hainlere saldırsa ya her devleti sömüren bir kac aile vardır TRUMP YİYORSA ÜLKENİ YİYENLERE SAVAŞ AC.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23