• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

İnfodemi

30 Mart 2020
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Etrafımız komplo teorilerinden, güvenilirliği tartışmalı sağlık önerilerinden geçilmiyor.

Bilginin yayılma hızı ilginçtir virüsün yayılma hızından çok daha yüksek.

En yüksek entelektüel seviyeye sahip bir grupta biri tarafından paylaşılan bilgi, gün tamamlanmadan bizim köyden birine de ulaşıyor ve oradan bize tekrar geriye dönüyor.

Herkes her konuda uzman olmuş çıkmış. Biri bir dostunun tavsiyesi olarak bir ürün önerisi yapıyor. Daha gün dolmadan bahsi geçen ürün karaborsaya düşüyor.

Evde kapanış iş güç de azalınca, hepimiz infodemik süper bulaştırıcı haline geldik.

İşin garibi sabahtan akşama kadar ipe sapa gelmez bilgi paylaşmaktan yorumlayanlar, bu kriz sürecinin bir küresel dizayn aracı haline geleceği korkusunu da pompalıyor.

Buradan geçiyoruz komplo teorilerine. Çok değerli durum analizi yapanlar da var mı? Elbette var. Bir de her kriz döneminin kadrolu komplo teorisyenleri var. Aslına bakarsanız tek sermayeleri yüzsüzlük. Yüzlerce defa abuk subuk teorileri çöktüğü halde zerre kadar yüzleri kızarmadan, sağdan soldan topladıkları saçma sapan ve tutarsız bildiler üzerinden komplo teorileri ile yine sahnedeler. İşleri ve güçleri yok. 

Bu bilgi kirliliği gerçek ve çok değerli bilgileri de perdeliyor.

Eğer gerçekten bir küresel komplo varsa, bu komplonun başarılı olmasının bir tek yolu var. Zihin sağlığını bozmak. Bütün günü zihinleri bulandıracak ve Corona kadar tehlikeli bilgi yaymak olanlar maalesef zihin sağlığının bozulması tehlikesinden de en fazla söz edenler.

İnsan her gün işi gücü bırakıp, abuk sabuk birçok bilgiyi derlemek ve yaymak için niye uğraşır ki.

Yargı hukuk krizi oluyor. Bir bakıyorsunuz birileri sabahtan akşama kadar abuk sabuk bilgileri mesaj gruplarında yaymak için görevde. Bir askeri harekât oluyor. Bir anda aynı isimler askeri strateji uzmanı olup çıkıyor karşımıza. Deprem oluyor. Deprem uzmanı oluyorlar. Şimdi herkes tıp uzmanı, epidemiyoloji uzmanı ve küresel siyaset uzmanı.

Nedense komplo teorisyenleri de aynı kişiler bu komplo teorilerini mesaj gruplarında yaymayı kendilerine misyon edinenler de aynı kişiler. Sanki aralarında görünmeyen bir bağ var. Elbette aralarında hiçbir bağ olmadığını biliyorum ama bağ olmadan bu zihinsel bağımlılığın nedenlerine kafa yormak gerekiyor sanıyorum.

Bu komplo teorilerinden tutarsızlıkları anlatmak için çokça çaba sarf etmiş biri olarak emin olun enerjim tamamen tükendi. Belki de bunlara verilecek cevaplar bu alışkanlıkları besliyor. En azından kendi adıma bundan sonra istisnalar dışında bu garip ruh halini muhatap almamaya ve yok saymaya karar verdim.

Küresel ölçekte planlar var mıdır? Ellbette vardır. Tarihim her döneminde de olmuştur. Ancak tarihin her döneminde, karşı karşıya olduğu riskler konusunda sadece rasyonel davrananlar, riski olduğu gibi kavrayanlar başarılı olmuştur. 

Genellikle herhangi bir riski olduğundan çok daha farklı ve çok daha karlı konulmaz olduğunu düşünenler, zihinsel formasyon olarak korkak tiplerdir ve mücadele cephesinde onları çok fazla göremezsiniz.

Bu kriz döneminde de dikkate almamız gereken tek kaynak kamu otoritesi ve onun akredite ettiği kaynaklardır.

Virüs salgınından (Epidemi) daha tehlikeli bir kirli bilgi salgını (infodemi) var. Bir operasyon varsa da bunun en önemli nedeni kirli bilgi taşıyıcıları. 

Hepimiz farkında olmadan kirli bilgi taşıyıcısı durumuna gelebiliriz. Ancak burada mümkün olduğu kadar az vebale girecek şekilde davranmayı alışkanlık haline getirmeye çalışmamız gerekiyor.

Her paylaşımı kontrolsüz bir şekilde mesaj gruplarında paylaşmaktan vazgeçmek bunun birinci aşaması olabilir. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23