• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

Kırgızistan’da neler oluyor?

12 Ağustos 2019
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Kırgızistan’da yolsuzluk soruşturması kapsamında eski Cumhurbaşkanı Atambek Atambayev’e yapılan operasyon sanıyorum hepimizde 17 Aralık çağrışımları yapmıştır.

Bunun birçok nedeni var ama sanıyorum en önemli nedeni Kırgızistan deyince zihnimize FETÖ ile özdeşleşmiş bir ülke algısının yerleşmesidir. Kırgızistan’ı, siyasi ve sosyolojik dengeleri konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadan FETÖ tarafından ele geçirilmiş bir ülke olarak zihinlere yerleştirmenin maliyetidir bu. Kırgızistan’ı yakından tanıyanlar FETÖ’nün bu ülkede güçlü bir örgüt yapısına sahip olduğunu bilirler. Ancak FETÖ’nün Kırgızistan’da her şeyin sahibi olarak görmek, gerçeklere uygun bir yorum değil.

Kırgızistan doğal kaynakları ve doğal güzellikleri ile köklü geçmişiyle büyük bir kültürel mirası temsil ediyor. Bir grubun veya cemaat tarafından kurtarılmış bölge olarak ele geçirilebilecek veya herhangi bir yabancı ülke tarafından uzaktan kontrol edilebilecek bir ülke değil. Köklü dini cemaatler var. FETÖ güçlü olmaya güçlü ama kesinlikle her şeyin sahibi değil. 

FETÖ, Kırgızistan’da her şeyin sahibi imiş gibi bir algıyı yaymak her şeyden önce FETÖ’nün propagandası olarak işlev görüyor. Benim şahsi gözlememim şu. Kırgızistan’a FETÖ kuklası muamelesi yapmak öncelikle Kırgız kardeşlerimizi çok incitiyor. Türkiye’ye ayak basan her Kırgız’a FETÖ’den soru sormak, kadim dostluğunuza da zarar veriyor. Yerleşik algı eski Cumhurbaşkanı Atambek Atambayev’e yapılan operasyonun bir FETÖ kumpası olabileceği yönünde değil mi? Eğer Kırgızistan gerçeklerini takip edebiliyor durumda olsaydık FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun anlaşıldığı tarihten bu yana Kırgızistan’daki hamisinin Atambek Atabayev olduğunu da biliyor durumda olurduk.

Eski Sovyet Cumhuriyetleri arasında yönetimin demokrasi ve hukuk devleti karakteri en gelişmiş olanının Kırgızistan olduğu gerçeğini de bir kenara not etmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, FETÖ’cü ve ABD’li hesaplar tarafından sistematik olarak yıpratma kampanyalarına maruz kalıyor. Son yıllarda iki kez tekrarlanan darbelerden ilham alan yeni darbe arzularının önüne çıkardıkları isim Atambayev. FETÖ’cü hesaplar ve ABD kuklalarının parlatmaya çalıştığı bir isim.

Elbette Kırgızistan konusunda içerden detaylı bir bilgi sahibi olmadan yapılacak yorumların tamamı sağlıksız olur.

Söylemeye çalıştığım şey şu. Kolay genellemeler bizi öğretilmiş çaresizliklere itekliyor, aramıza duvarlar örüyor. 

Kırgızistan konusunda bir anlamda kendimizi tamamen denklem dışı sayan yorumlara ihtiyatla bakmamız gerekiyor.

FETÖ güçlü ama her şeyin sahibi olduğunu söylemek gerçekçi değil. Bu zamana kadar Kırgızistan devletinin FETÖ konusunda attığı adımlar yetersiz olabilir. Ancak Kırgızistan’ın bağımsız bir devlet olduğunu gerçeğinden hareket ederek terörizmle uluslararası mücadele ile ilgili mevzuat çerçevesinde bizim gereken talepleri usulüne göre yapıp yapmadığımızı da gözden geçirmenizde fayda var. Benim şahsi hissiyatıma göre son olaylarda boşa dalış yapan FETÖ ile hesaplaşma konusunda Kırgızistan’da ciddi bir konjonktür oluştu. Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, Türkiye ile ilişkilere önem veriyor. Türkiye bu konjonktür üzerinden hareket ederek uluslararası terörizmle mücadele ile ilgili talep ve başvurularını usulüne göre yapmalı. Devletimiz Kırgızistan konusunda kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldıracak kanalları açık tutmalı. FETÖ’nün kurtarılmış bölgesi şeklindeki algı, Kırgızistan’a yönelik sivil girişimler konusundaki cesareti azaltıyor. Böyle bir atmosfer ise sadece Pennsylvanialı Şeytanın askerlerinin işine geliyor. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bu neçe aydınlatmadır?

"Atambek Atabayev Zambirzimbirov" şimdi bu herif; apocu mu ayy, fetocu mu, yoksa fetocular mı buna öperasyon çekiyorlar? Konunun künhüne vakıf olamadım şahsen. Yazar konuyu aydınlatacağına o da aynı şeyi sormuş ve oturmuş aşağı. Benden ne farkı kaldı?

Adnan

Atambek değil Almazbek Atambekov Herkesi aynı torbaya koymak ,aklını bir kenara koymaktır.İşimiz gücümüz inanmak istediğimizi yazıp konuşmak
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23