• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Halil Kışlacık
Halil Kışlacık
TÜM YAZILARI

Narsistik bir dürtüye 4 trilyon dolar!

28 Temmuz 2019
A


Halil Kışlacık İletişim: [email protected]

Çok sevdiğim bir laf var: “Eğer bir iktisadi işletme size bedelsiz mal veya hizmet sunuyorsa, o işletmenin ticari konusu sizsiniz demektir.”

Bu önerme, özellikle internetin hayatımıza girmesiyle karşılığını buldu.

Telefonunuza ücretsiz bir program indirdiğinizde, ya sizden bazı verilerinize ulaşmak için izin ister ya da size reklam gösterir.

Sosyal medya da hakeza, verilerinizi toplar, size reklam izletir.

Haber siteleri size haber sunar, yayınladığı reklamlardan para kazanır...

Video paylaşım siteleri de öyle... Eskiden televizyonda reklam izlemekten sıkılan bu mecraya kaçardı, şimdi televizyonda daha az reklam var...

Bazı rakamlar vereyim...

Anadolu Üniversitesi SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Levent Eraslan, “Ülkemizde 43 milyon Facebook, 38 milyon Instagram, 9 milyon Twitter, 28,8 milyon da Youtube kullanıcısı var” diyor ve Türk toplumunun günün 5 saatini telefon ekranındaki sosyal medyada geçirdiğini belirtiyor... Eraslan ayrıca, Türkçe’nin dünyadaki sosyal medya kullanıcıları arasında en çok konuşulan 8. dil konumunda olduğunu ifade ediyor.

Bir başka rakam ise Amerika’dan... Yale Üniversitesi’nden Michael Kwet, dijital sömürgeciliğe dikkat çekiyor ve “Google, Amazon, Facebook, Apple ve Microsoft’tan oluşan beşlinin değeri 4 trilyon doları aştı. Bu şirketler ne kadar fazla endüstriyi domine ederse o kadar kaçılmaz ve vazgeçilmez oluyorlar” ifadelerini kullanıyor.

Belki hatırlayan olacaktır, geçen yıl Facebook’ta 50 milyon kullanıcının verilerinin Amerikalı bir veri analizi şirketine satıldığı ortaya çıkmış, bu verileri kullanan şirketin 2916’da Donald Trump’ın seçimi kazanması için seçmeni maniple ettiği iddia edilmişti.

Geçtiğimiz hafta, ABD Federal Ticaret Komisyonu Facebook’a bu skandal sebebiyle 5 milyar dolar ceza kesti. Ceza sonrası şirketin piyasa değeri de 6 milyar dolar düşerek 570 milyar dolara indi. 

570 milyar dolar demek, ülke olsa, ekonomisi en büyük 23. ülke olurdu demek...

Ve bu sadece bir tek platform...

Totalde 4 trilyon dolar...

Bu kadar para nasıl dönüyor?

İlk paragrafı tekrar okuyun...

2.3 milyar profil, reklam izleyerek ve verilerini kullandırarak adamlara bu parayı kazandırıyor.

Neden peki?

Narsistik bir dürtü yüzünden.

Ve bu işin sonu hiç de iyiye gitmiyor.

Bakın Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Tumba ne diyor: “Aralık 2018’de Preventive Medicine Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, günde 7 saat veya daha fazla ekran başında geçiren çocuk ve ergenlerde depresyon, anksiyete bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıkların görülme olasılığının bu yaş grubunun toplumsal ortalamasına göre iki kat daha fazla olduğu belirtildi. Sosyal bağlar kurmak için harcanması gereken zaman ve emek artık tamamen görmezden gelinmiş düzeyde. Bu bağlamda çevrimiçi dünyada kendisini ifade etme arzusu ve bunu da çoğu zaman gerçek dışı kimliklerle yapabilme imkanı çoğu açıdan sosyal, duygusal, entelektüel gelişimi ile gerçek hayata adaptasyon becerilerini olumsuz yönde etkiliyor.”

Teknoloji bizim için mi var, biz mi teknoloji için varız artık bir karar vermek zorundayız.

İnternet son yüzyılın en büyük icadı, büyük bir imkan... Tüfek de büyük bir icat ama bir ara “Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu” dedirtti...

İnşallah aynısını yaşamayız...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23