• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Halil Kışlacık
Halil Kışlacık
TÜM YAZILARI

Yüzde 5 yetmez, en az yüzde 20 lazım!

11 Haziran 2018
A


Halil Kışlacık İletişim: [email protected]

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilde tasarım sürecinin başladığını, teknik ve mali analiz çalışması yaptıklarını, bu çalışmanın tamamlandığını açıklamış.

“Projenin temel parametreleri ortaya çıktı. 3,2 milyar avroluk bir yatırım yapacağız.” diyen Bakan Özlü, “200 bin araç üretim kapasitesine ulaşacak bir bir tesis olacak. 5 model araç olacak. Araç başından beri düşündüğümüz elektrikli araç olacak. Teknolojinin son ürünü bir proje olacak. Akıllı sürüş sistemleri olacak. Batarya, elektrikli bir proje olacak. Ne çok lüks ne çok alt gruba hitap edecek. Daha çok B ve C segmentinde bir araç düşünüyoruz. Emsallerinden en az yüzde 5 daha ucuz olacak. Emsallerinden daha kaliteli bir araç yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullanmış.

Şimdi...

Bir defa, gelişmeler güzel gidiyor, hakkını teslim edelim...

Fakat bir sıkıntı var... Bu açıklanan rakam tatmin edici değil. Türkiye’de, tamamiyle yerli imkanlarla üretilen bir otomobile yine dünyanın parasını ödeyeceksek, açık konuşalım, yüzde 5’lik bir fiyat avantajı hiçbir şey demek...

“Binilebilir” elektrikli otomobil fiyatlarının yaklaşık 120 bin liradan başladığını düşünürsek, 6 bin liralık bir farkı vatandaş ciddiye almayacaktır...

“Bu işe soyunan babayiğitler hiç para kazanmasın, maliyetine yapsın bu işi” demiyorum, demem de zaten. 

Ama bu maliyetle yapılacak ve bu şekilde pazara sokulacaksa bu araç, alıcısı olmaz, baştan söyleyelim... 

Zaten ÖTV’den muaf tutulması bu aracı ithal araçlardan yüzde 3 ile yüzde 15 arası daha ucuz yapacaktı... Sayın Bakan’ın açıklamasına göre, fiyatta bu ucuzluğu da göremeyeceğiz.

Sırf yerli üretim diye, insanlar dünyanın parasını verip, fiyat avantajı olmayan bir arabayı almazlar.

Hemen hemen aynı maliyetle yapılacaksa bu iş, niye yapıyoruz ki? Başka alanlara yönelelim, mikroçip üretelim, uzay teknolojilerine yatırım yapalım, sırf “Biz de otomobil üretiyoruz” demek için bu kadar işgücünü boşa harcamanın alemi ne?

Hem hani sürümden kazanacaktık? Fiyat avantajı olmazsa nasıl olacak bu iş, nasıl sürümden kazanacağız?

İnşallah konunun ilgilileri bu hususta daha fazla çalışır, bu ülkenin insanına binilebilir, güvenilir bir aracı uygun fiyatla alma imkanını sağlarlar.

Öbür türlü, yine elin gavurunun yaptığı otomobillere muhtaç kalırız, değişen hiçbir şey olmaz...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23