• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Gençlerden şikâyet mi var?

23 Mart 2019
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Siyasi muhalefet, akla, vicdana sığmaz itiraz ve şikâyetlere, tiryakilik doğuracak derecede alıştırdı. Zaten içki, kumar, sigara her kötülüğe tiryakilik kolay. Fedakârlığın, sevginin, saygının, hayânın, edebin tiryakisi olabilme için Yunuslar, Mehmet Akifler, Mevlanalar hangi kaynağa ulaşmışsa, oraya ulaşmak gerekiyor. Zor olan bu.

Mücerret şikâyet yanlış. “Gerçeği söyleyip uyarmayayım mı?” diyor. Çözüm teklifi konuşulmalı? Mücerret kötülük tasviri, Müslümanın vicdanına karanlık üflüyor. Ruhuna ağırlık yüklüyor. Sohbetlerimizi gül bahçesine çevirme imkânımız çok.

Bir kere gençlerden şikâyet yanlış. Elhamdülillah Türkiye’de camiler gençlerle dolup taşıyor. Dünyada her gün, milyonlarca insan Müslüman oluyor. “Ceviz olur da, çürüğü olmaz mı?” Her grupta yanlış olur. “Dini, İlahiyatçılar bozacak” diyor. Özellikle, belli bir kötülüğü ortadan kaldırmak için değil de, mücerret kötülük tasviri, ciddi bir yanlıştır. Sadece fitneciye zemin hazırlar. Söz, bir fayda doğurmalı.

Yanlış tasvirlerinden etkilenen samimi kimselerin naklettiğini düşünün, yanlış içinde boğuluruz. Genel değerlendirmelerle eleyelim. Elekte kalanlar üzerinde, fert, toplum ve millet olarak düşünüp sorumlulukla çözüm arayalım:

Bir. Bu iddiaların içinde doğrusundan çok, yanlışı var. Bunu her an görüyoruz. Tartışmaya gerek yok. Yarısını atalım.

İki. Yanlışımız artıyor da, doğrularımız artmıyor mu? Allah’a şükür doğrularımız, kendimize ümit olmayı aştı. Dünya için ümit olduk. Şaşı bakıp şaşırmayalım. Şükredelim. Yapmak, yıkmak kadar kolay ve hızlı değil. Bu şikâyetlerin çoğunu, inşallah yarın görmeyiz. Bu yarının da, yarıdan fazlasını atalım.

Üç: “Kul kusursuz olmaz” sözü, tecrübelerle sabit. Hiç kimse, tek yanlışla kalmıyor. Bilgi, tecrübe ve beceri artsa da yok edilemiyor. Her insanın, hayatında hata yapmamak için dikkat ettiği tek konu evlenirken seçeceği eştir. Boşanırken de söylenen tek gerekçe, “Hata.” Hayatta, birçok konuda hata bu kadar tabii. Hiç hataya yer olmayan konular da o kadar çok.

Bu derece yaygın ve yok edilemeyen bir hatanın, hikmetlerini düşünmemek olmaz. “En önemlisi veya bir kısım örneklerle sınırlandırmak” gibi bir yanlışa meydan vermemek dikkatiyle ifade edelim ki, “Kul kusursuz olmaz” sözü, af ve hoşgörüye, çağrıdır. Hoşgörü ve affı öğrenmek, kendimizle ve çevremizle barıştır. Büyük nimettir. En azından, hatamızı görüp düzeltme imkânıdır. İkaz edilmemizden memnun olmalıyız. İslam, “Müslüman, kardeşinin hatasını düzeltir” diyor. Müslüman kardeşimizin ikazını isteyelim. Bu, gurur balonumuzu da patlatır. Müslümanlar arasında, öğüdü,  nasihati, ikazı kolaylaştıralım ki, iki günümüzü denk bırakmayalım. Şikâyetin geriye kalanın yarısını da bu hoşgörüyle atarız.

Dört. İstikrarlı Ak Parti döneminde Türkiye kesintisiz kalkındı. Varlığı idare, yoklukta idareden zordur. Marifet varlıkta dengeyi bozmamaktır. 

Beş. Türkiye şartları şehirleşme ve zenginleşmeyle çok değişti. Globalleşen ve değişen dünya şartları da, yeni ilaveler yaptı. Bu değişime uyum zorluğu, “Batı” diye adlandırılan zirve devletleri bütünlüğünde ilk defa çatlaklar ortaya çıktı. Gidişat ayrılık ve küçülme ihtimalini artırıyor. Kendi büyüklükleri, kendilerine yük oluyor. Zor bir iş.

Netice: Elhamdülillah Müslümanız. Yani her problemi çözecek iman ve ahlak sahibiyiz. Önemli zorlukları aştık, aşıyoruz. Önemli zorluklarımız var. Allah’ın lütfu ile aşacağız. Milletçe, imanlı güçlü vahdetimiz, devletçe, imanlı güçlü iktidarımız var. Her engel, bu iki gücün istikrar içinde gayretiyle aşılır. Ülkelerin kalkınma, refah ve medeniyet iklimi, bu günlere kadar, ahlaki temele oturan millet ve devlet gücünün, istikrar içinde devamıyla sağlanmıştır. Sünnetullah’ta değişiklik olmaz. Yani sorumluluk bizde. “Kolaylık, zorlukla beraberdir.” Elhamdülillah, dikenli de olsa, yolumuz açık.

Hamd Allah’a! 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23