• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Hicri yılbaşımız bize ne söyler?

19 Ekim 2015
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Tarih olarak Hicret, cehalet ve zulmün hakim olduğu yerden, insanı güvenilir kılan, ahlakı ve adaleti sağlayan devlet nizam ve medeniyeti kurmaktır. Hicret, her konuda kötülüğü terk edip, iyiliği inşa etmektir. 

Hicri yılbaşımız bize, Yaratanı, hayattan üstün değerleri, sorumluluklarımızı, ölümü de öldüren ebediyeti, Hz. Adem’le başlayan, Ebedi Risaletle devam eden, İslam ile kemale eren insani yüceliğin ve medeniyetin müjdesidir.

Hicret, acı tatlı ibretleriyle 15 asrı aydınlattı. Bu ışık, insan yaşadıkça devam edecek. Nice asırları aydınlatacaktır. 

Zulümle hicrete zorlanan Müslümanlar, on yıl sonra, kan dökmeden Mekke’yi fethettiler. Affettiler, cehaleti, kini, zulmü yok ettiler. İslam medeniyeti, hicreti, tarih başı yaptı.

 Osmanlı’nın yenilgisiyle, İslami kavramların hayattan çıkarılması, geçen asırda, yalnız Müslüman’ın değil, insanlığın kaybı olmuştur. “Hicret Mecmuası” çıkaran bir kimse olmama rağmen, “Bugün 1 Muharrem” diye uyanamadım. Çünkü Noel, haftalar öncesi vitrinleri işgal ederken hicret, hayatın dışına atıldı. 

  1 Muharrem tebrikinin ilki Yeni Akit gazetesinden. Arkadan dostların mesajları rahmet olup yağdı. Bu değerli anışlara, dualara hep gönülden fazlasıyla mukabeleye gayret ettim ve tebriklerimi sundum ama ses olup ulaştıramadım. Bu yazı imkanıyla teşekkür ve tebriklerimi tekrar sunuyorum. Şu notu da ekleyeyim: Şimdi benden ayrılmayan dostum ihtiyarlık, lütfedip, benim eksiklerimi, kendi üzerine alarak beni teselli ediyor, sağolsun.

Hicret, menfisi-müspetiyle insanlık tarihinin, cehaletten medeniyete devir teslim çizgisidir. Tarihtir, ibrettir, şeklen göç ise de, gerçekte, eşsiz bir iman dinamizmi ve aksiyonudur. İnsana, gayrın derdini dert edindiren ve O’nu, edep ve irfan zirvesine taşıyan iman ve ahlak değerleridir. 

İman ve insanlıktan gaflet, kalp gözünü kör eder. Artık, görülebilen nihai nokta mezar taşıdır. Kavga, bu yol boyudur, mezarda biter. İslam’a ulaşamamak, mezar taşını aşıp, ölümsüzlük diyarına geçememektir. İslam’a giden yol, edeb irfan yoludur. Edeb, kendini, Rabbini bilmekle başlar, haddini, teşekkürü bilmekle devam eder. Edepsizlik, iyilik için yaratılan insanı, ters çevirir, yaratılmışların en aşağısına atar. Önce nankör, sonra hain, terörist, canlı bomba... yapar.  

Hicretle başlayan İslam devletleri, 15 asırda güzel örnekler verdi. Müslüman birliğini kaybedince felaketler doğdu. Aklı olana ibret oldu. Devlet nimetinin ne demek olduğunu bilen, nimete kör bakmayan Anadolu insanına, “Çarıklı Erkan-ı Harp” denir. Çarıklı Erkan-ı Harp, Hakk’tan ayrılmayan, birlik olan, devletini kaosa atmadan, istikrarı kaybetmeden, yıkmadan yapıcı davranandır. Kardeşliğini unutup, dağınıklığa düşüp, milletinin gücünü sıfırlamayandır.

HİCRET İBRETİ, MÜSLÜMAN’A NE DİYOR? 

Bugün sınırlarımıza dayandırdıkları yangını, ilk fırsatta sınırı aşırmak, ülkemizi 3. dünya savaşının yangın alanı yapmak istiyorlar. Yangını başlattılar. Acı derinleşti. Dış ve iç hainler ittifakı açıklık kazandı. Devletimizi itibarsızlaştırıp, vatanı parçalamaya çalışıyorlar. Milleti millet yapan, devleti devlet yapan her değere edepsizce saldırıyorlar. Böyle bir zamanda ülkeyi kaosa sürüklemek, hainliğin en büyüğüdür. 1 Kasım seçimleri, istikrarı korumanın, düşmanlara haddini bildirmenin, Hicretle gelen basirete sahiplenmenin tam zamanı ve fırsatıdır. 

Tarihin her döneminde, geçit noktalarında millet ve devletçe birliğe, kardeşliğe sahiplenmek, büyük başarılara kapı araladığı gibi, tefrika ve fitneyle dağınıklığa düşmek aynı derecede büyük felaketler doğurmaktadır. “Sen ben desin efrat, aradan vahdeti kaldır. / Milletler için işte kıyamet o zamandır.”

Allah’ın lutfuyla birliğimizden büyük hamleler doğacaktır. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23