• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Parti ve Demirtaş anlayışı

09 Mart 2015
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Partiler, demokrasi sarayıdır. Millete hizmet yeridir. Milletin güvenliği, birliği, dirliği, refah ve itibarını yüceltmektir. Siyaset yönetimdir, akıl ve ehliyet sanatıdır. Bu çağda siyasilerin, tehdit, molotof ve cinayetten, başarı beklemesi, akıl ve ehliyetsizlik işaretidir. Bir kimse, eş başkanlığı geçip başkan olsa, hatta BAAS’ın Esat’ı, Nazi’lerin Hitler’i ve Musolini’si gücüne erişse, terörü, siyaset zannetme, felakettir, intihardır, ayaklarından asılmaktır. 

Savaşlar ekseriyetle, vatan hizmeti, birliği ve fedakarlığında zayıf kalışın, ağır faturasıdır. Terör, fitne ve darbeler ise, savaşların en çirkinidir. Kaypak, maskeli, düşman destekli, hıyanet ve utanç yüklü, en acı bir savaştır.

Demokrasilerde, herkes parti kurabildiği, aday olabildiği için bu gibi makamların gurur ve azamet doğurma şaşkınlığı büyük ölçüde kalmamıştır. Ne varki, kazanamayacağı makama aday olan bazı kimselerde bu adaylık gururu, mezara kadar gidebiliyor. Onun için ağa, bir işçisine fazla kızarsa “Kahya” yapar, sonra işten çıkarır, zavallı, “Ben kahyaydım” diye iş beğenmez, işsiz kalırmış.  

Demokrasinin henüz halledemediği asıl konu, partiler yarışının ahlaki sınırı aşmasıdır. İktidara çelme takıp, hizmet engelleyerek öne geçmenin, başarı sayılacak kadar yaygınlaşmış ve tabiileşmiş olmasıdır. Bu yarış, terör ve fitneyle dışarıya taşmakta, ülke itibar ve imkanı tahrip edilmektedir. Bu iklim, partileri, varlık nedeninin inkarı olan ahlaki bir yozlaşmaya sürüklemektedir.

Siyasi sistem, yönetimde hayati önemde bir yol ve imkandır. Fakat her işte en büyük imkan, akıl ve vicdanla yaratılmış, iman ve ahlakla ile, tüm mahlukattan üstün kılınmış insandır. Bu fıtrat üstünlüğünün şuuru ve onu kaybetmeme dikkat ve gayretiyle, sorumluluklarına bilgi, hikmet ve fedakarlıkla sahip insanın üstünde bir değer ve imkan yoktur. Bu insani, imani ve ahlaki üstünlük kaybedilirse, bu zirveyi başka bir zenginlik ve güçle telafi imkanı da bulunmamaktadır.

Hatalar doğurgandır. Özellikle ahlakı tahrip edecek ilk hatayı yapmama dikkati hayati önem taşır. İnsanın, ahlaki sağlığında saygı ve nasihat gibi imkanları kaybetmesi, binlerce yıllık hayat tecrübelerinin ışığını kaybetmektir. Yeni medeniyetler inşası için, değişmez değerlerin aydınlığına, toplumların mutlak ihtiyacı vardır. Ölümsüz değerlerden habersiz başı boş bir özgürlük, zincirini koparan bir canlının otobana fırlaması kadar tehlikelidir. Doğru bilinirse, yanlış anlaşılır. Yanlışın zıttıyla doğru aramak, yanılgıyı koyulaştırır. 

BARIŞ SÜRECİ, salim düşünceye kapı aralamakla önemli bir görev yapmıştır. Şimdi, maskeli molotoflu vahşet önlenmelidir. Barış kongresine tepkinin, terörü çözüm görenlerden gelmesi, kongre için müspet bir puandır. Terörü besleyen dış düşman, ümitsiz de yaşar. Onun varlığı, milli bütünlüğe engel olamaz.

Kongre gündemi, neticede dilek ve temennilerdir. Asıl önemli olan kongrenin hedeflediği konudur. Bir kongre ile parti mi kurulacak, yönetici mi seçilecek? Önemli olan bunlar. Bu kongre, silahları terk kongresi. Ana madde budur. Asıl üzerinde durulması gereken konu da budur.

Bin yıl kardeş olarak yaşamış, aynı cephelerde, aynı imanla, aynı gaye için savaşmış, aynı şehitlik rütbesiyle rütbelenmiş bir milleti, bir ümmeti, düşman yapıp birbirine kırdırmak, Suriye ve Irak’ta olduğu gibi paramparça edip, yutulacak lokma yapmak, ne olacağı, nerede duracağı belli olmayan bir maceraya, bir fitneye sürüklemek çabaları kadar büyük hıyanet düşünülemez.

“Silahların Bırakılması” haberi, Türk Kürt, bütün milletimizi ve her ırktan bütün ümmetimizi, yani, dünya nüfusunun en azından dörtte birini, bir milyar 650 milyon Müslümanı sevindirmiştir. Bu sevinç, eşsiz bir dua ve nimet kapısıdır. Kafir ve münafıklar istemese de Allah, nurunu tamamlayacaktır. Hamd Allah’a! 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23