• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Venezuela’ya Trump, sömürge valisi atayamaz

28 Ocak 2019
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Amerika halkı dahil insanlık, bir ülkenin diğer bir ülkeye Cumhurbaşkanı atamasının doğuracağı felaketleri düşünecek ve karşı çıkarak önlemeye çalışacak, bugün olmazsa yarın başaracaktır. Zulmün ömrü kısadır. Zamanla daha da kısalır. 

Geçen asır, BM beşlisinden biriyle anlaşmadan, darbe olmadı? Venezuela’da bir grup gösteri yaptı diye mi Trump, Venezuela’nın yeni Cumhurbaşkanını ilan etti? Petrol ülkesi Suudi Arabistan’da Selman nasıl geldi? Fransa’da haftalardır gösteri var. Trump, Fransa’ya neden bir sömürge valisi bulamıyor?

Mısır’da ilk demokratik seçimin, ilk turunda % 52 oyla seçilen Muhammed Mursi’ye, ilk yıl hizmetlerini dahi anlatmaya fırsat vermeden, Sisi ile darbe yaptılar. Türkiye’de, “İki ağaç yer değiştirdi” deyip, darbe başlatıldı. Kılıçdaroğlu heyecana kapılıp, miting diye Kadıköy’de topladığı kalabalığı, köprüden taksime yürütmüştü. Esat, halkına soykırım uyguluyor. Suriye’de, darbe için bir hain aranmıyor. Esat’ın avantajı, darbeci varisi olması mı?

Filistin’de 70 yıldan beri, Yahudi soykırım uyguluyor. Milyonlarca insan, hapishaneden bin beter bir kuşatmada. Elektriksiz, susuz, ilaçsız. Filistin halkı, tarih boyu önemli bir insanlık merkezinin halkı ama Batı devletlerinin gücüyle dünyadan derlenen insanlar tarafından soykırıma uğratılmış, sığınmacı olmuş milyonlardan geriye, direnerek, şehadetle vatanını terk etmeyen milyonlara, hapishanedeki idam mahkûmu kadar hak tanınmıyor. Feryatlar, çocuk, kadın demeden kurşunlanıyor. ABD, terör gücüne, sadece “Zulmünüzü artırın!” diyor. Zulüm, böyle gelebilir. Böyle devam edemez.

Bu dünya düzenine, insanlığa ve hukuka, nasıl bir meydan okumaktır? ABD, meşru iktidara karşı, Venezuela halkını 20 milyon dolar borçlandırıp, bu parayı, vali tayin eder gibi, Cumhurbaşkanı dediği kimseye veriyor. “İhtiyaç olursa daha veririz” sözü de, garantisi. Venezuela ekonomisinin baltalanacağı tehdit kılıcının keskin ağzı elbet dünyaya dönüktü. Zira 20.000 dolar, 20.000 Gezicinin, ayda 1.000 dolardan maaşlarıyla kalmayacak, Venezuela petrolü borçlanmaya devam edecek demek değil miydi? Böyle bir düzen ne kadar sürer? Daha önemlisi, nasıl biter?

ABD, dünyaya ilan ettiği bu tavrı, “Kendi milletine karşı, Trump temsilcisi olmak isteyen kendini göstersin” davetiyesi midir? Güç odaklı bu tür davetiyelerin hıyanete müsait zihnine ekilmiş bir fitne tohumu olduğu hem millete, hem hastalarına zarar verdiği çok görülen vakalardandır. Darbeci de, terörist de bu fitnenin kurbanıdır. 

Diyojen Akademisinin, ilim ve sanatlar hakkındaki yarışmasına ters, fakat hayati bir gerçeğe dikkat çeken Jean J. Rousseau, “Benim için önemli olan, dostunu düşmanımı tanımaktır. İlim ve sanatların gelişti. Kim dost, kim düşman anlayamaz oldum? İyi günde herkes yanımda; heyhat ki kara günde yoklar. “Dost ve düşmanı, o kara günden önce bilmekten daha önemli bir imkân yoktur.”.

Trump’ın ektiği bu fitne tohumu, Venezuela’da; teröristten müttefik edinme tohumu, Ortadoğu’da kurutulmalıdır. Aksi, millet hainleriyle, milletlerin, iç savaşı demektir. İç savaşlar uzun sürer. Ama Rousseau’nun dostunu, düşmanını önceden tanımak imkânını da büyük ölçüde sağlayabilir.

Venezuela’da ordunun ve halkın kendi seçtiği Cumhurbaşkanıyla beraber olması; Maduro’nun dik durması ve aracı kabul etmesi, çözüm imkânlarıdır. Bu yorumlardan benim, Amerika düşmanı olduğum çıkarılmamalıdır. Müslüman, zulmün ve her kötülüğün karşısındadır. Amerikalı ile fıtratta, insan olarak kardeşiz. Müslüman olamamış her insana da, “Müslüman olacak, bir de din ve ahlak kardeşi olacağımız kimse” diye bakarız. İslam, Müslümanı bu gayretle sorumlu kılar.

Gücü, yani Trump’ı takip eden yöneticiler, üç guruptur. 1) Kuvvetten yana olanlar. 2) Kolaya talip olanlar. 3) Mahallesi devlet yapılmış, kendine unvan verilmiş zaten güç bağımlısı olanlar. Tarih, böyle gösteriyor. Yoksa hiçbir millet ve devlet, ülkesinin, gayriresmi bir sömürge valisi ile yönetilmesini istemez. Komşuları için de böyle bir felaketi temenni etmeleri düşünülemez. 

Bütün tecrübeler gösteriyor ki, en kötü yönetim, en iyi darbe yönetiminden daha iyidir. Onun içindir ki, 1) Darbe teşviki fitnedir. 2) Devletlerin terörist üretip ittifakı fitnedir. 3) İsrail zulmünü teşvik fitnedir. Devlet, fitne üretmez. 

Amerika birçok ülkede darbe yaptırmıştır. Venezuela onlardan biri değildir. Fitne silahıyla açıktan insanlığı tehdit, bardağı taşıracak damla olur.

Alçakların alçaklığını tasvirle, daha alçağa düşürmek imkânı yoktur. Ama namuslu ve şerefli insanlar, daima yalan ve iftiralarla yıpratılmıştır. Darbe ve terör felaketleri doğmuştur. Halkın ilk turda % 52 oyla seçtiği Cumhurbaşkanı Mursi, maaşını dahi almadan çalıştı. Hizmetleriyle takdir topladı. Darbeci Sisi’nin, siyasi zindanlarından arkası arkasına tabut çıkıyor. Aynı şekilde Menderes rahmetli, milletine hizmet için çalışırken idama götürüldü. 

 Terör ortaklığı ve Venezuela, Amerika’yı, Küba’dan farklı ve fazla yoracak

“Mevla, görelim neyler. Neylerse güzel eyler”  

 Hamd Allah’a!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23