• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Yüce Meclis, anayasayı millete sundu

13 Şubat 2017
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Geçen dönem, TBMM’deki partiler ittifakla, “Bu anayasa değişmeli” deyip, eşit oyla müşterek komisyon kurup iki sene çalıştılar, epeyce maddede anlaştılar. Sonunda, iktidar, “Anlaştığınız maddeleri kanunlaştıralım” diye ısrar etmesine rağmen, “Darbe anayasasında kalalım, millete darbesiz anayasa yapma imkanı vermeyelim” isteyenler, onca emeği çöpe attırmıştı. 

  TBMM, ancak 2/3 ekseriyetle toplanabilir diye, akla, hukuka, vicdana aykırı, tatbik imkanı olmayan bir keşif yaptılar. Kendi yolu tıkanan TBMM, halka yeni yol açtı. Millet Cumhurbaşkanı seçti. Milletin seçtiği Cumhurbaşkanına, kanun lazım. Karşı çıktıkları bu kanun? 

İki senelik emeği çöpe attıran CHP, şimdi de, “Millete anayasa yapma fırsatı vermeyelim” diye kavga çıkarıp, TBMM’nin kürsüsünü dahi söktüler ama, sabahlara kadar çalışıp, anayasayı milletin önüne getirdiler. Şimdi de, “Darbe anayasası elden gidiyor” feryadındalar.

İki hatıra: 1) Milletvekili olduğum günden (1961) beri mecliste bulunan bütün zabıtları almış ve ciltleterek (Çok zabıt vardı. Öyle ki bir maaşım, ciltlenmesine yetmemişti) merak ettiğim konularla ilgili bölümlere daha fazla eğilmiştim. En çok merak ettiğim hususlardan birisi, CHP, yıllarca tek parti iktidar oluyor. En fazla önem verdiği, Batılılaşma ve eğitim. Bu yönelişle, alfabeyi, yazıyı, kılık kıyafeti değiştiriyor. Geçmişle ilgi zayıflıyor. Ama CHP, yıllarca iktidarda. Muhalefet de yok. Ortaokulu bitirdiğimde (1948) Maraş gibi büyük bir şehirde dahi lise yoktu? Demek, 30 ilde dahi lise yoktu? Şimdi üniversite ve bölümleri olan il ve ilçelerin, onda biri kadar lise yok demek? Meclis zabıtlarında dolaşırken neler gördüm:

Güzel araştırmalar yaptırmışlar, Parasını ödemişler. Yani, millet parasını ödemiş. Ama millete faydası dokunacak tek adım atmamışlar. Örnek: 

Balıkçılık hakkında en son Almanya’dan heyet getirilmiş. Alman raporundan hâlâ hatırımda çok şey var. Bir tanesi: “Türkiye’nin üç tarafı deniz. Yalnız İstanbul boğazından geçen balıklar, dünyanın en leziz balıkları. Buradan elde edilecek kadar dahi konservesi yok. Mısır’ın yalnız İskenderiye’de ürettiği konserve ve balık, Türkiye’nin tamamından fazla” diyordu. 

CHP, hiç değişmiyor. Hâlâ konuşmaya, rapor yazmaya, araştırma yapmaya var. Ama bu çalışmaları, bilgileri, iş ve eser haline getirip, yol, köprü, baraj yapmaya ve yapılmasına, millete hizmete dönüştürmeye gönül rızasıyla izin vermesine imkan yok. Bu bilgilerin bedeli ödenecek. Masada kalacak. Taksim meydanının yeniden tanzimine Belediye meclisinde ittifakla oy verip, Gezi ayaklanmasına, gece yarılarına kadar tencere, teneke çalarak katkı sağlayan CHP değil mi?

Merhum Necmeddin Erbakan’dan bir hatıra:

Bu anayasa için, hatıradan önce kısa bir önsöz: CHP, 1950’de şeklen gitti. Gerçekte Celal Bayar, İnönü’den daha fazla CHP’liydi. Darbeciler de öyle. “Millete hizmet diyen” Menderes ve takımını da ne yaptılar?

Ecevit-Erbakan hükümetine kadar, yani CHP, DP, darbeler ve AP hükümetlerinde, her suçlu, canisi, komünisti af olmuş, yalnız Müslümanlıkla ilgili ithamlar, suçlar, hiçbir zaman af edilmemişti. Onun için Merhum Erbakan, “Müslümanı affedip” şartlanmışlığı kıralım dedi ve meşhur af kanunu çıktı. 

Düşünüyorum da demek ki, CHP için anayasa; Af kanunlarında sınırlamalar, “Başörtülü Çankaya’ya çıkamaz”türü konularda böylesine değişmez inançları var. 

Rahmetli Erbakan ve Ecevit, “Müslüman affedilemez” tabu zincirlerini kırmışlardı. Şimdi milletimiz, seçim mührüyle, CHP’nin son değişmezi, “Anayasa” değişecek. CHP itiraz edecek başka bir iş bulamayınca, o da yol, su, hızlı tren nükleer gibi konulara dönerse,  hayırlı bir iş daha olacak.

Meclis, iktidar, muhalefet, sabahlara kadar çalışarak, kanunu milletin önüne kadar getirdi. Bu kadar geniş meseleleri içeren bir kanunda, “Şu da olsaydı veya olmasaydı” demek her zaman mümkün olabilir? Ancak bu derece önemli bir tercih noktasında, basit teferruatlarla, darbe anayasasına çivilenip kalmak, milletin yoluna, istikbaline set çekmektir. Artık vebal millette. “Milletler layık olduğu idareye kavuşurlar.” 

Allah hayırlı mübarek kılsın. Amin!..

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23