• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

100 Soruda Sarıkamış Harekâtı

16 Aralık 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu topraklar acılı topraklar. Her metrekaresinde Anadolu insanının ya gözyaşı ya feryatları ya evlatları var.

Velhasıl bu topraklar, Anadolu insanının ruhu ve bedeniyle sahip olma savaşı verdiği ve tarihini yazdığı topraklardır.

Öyle bir vatan ki, öyle bir millet ki; canından, malından, anasından, babasından, evladından, eşinden, dostundan, yarınından öte kutlu saydığı ve Kelime-i Tevhid sancağını bunların önüne koyduğu; “Bu sancak olmaz ve dalgalanmazsa, geri kalanların bir hükmü kalmaz” diye kanını, canını, bedenini şahit olarak bıraktığı topraklardır.

İşte Sarıkamış harekâtı da bunlardan birisidir. On binlerce yiğidimiz, devletin bekasına, istiklaline, istikbaline şahitlik etmek ve sahiplik etmek üzere, Sarıkamış dağlarında topraklarımızın, vatanımızın bekçiliğini yapmaktadır.

………………

Sarıkamış harekâtının artısı, eksisi, hatası, günahı, yanlışı, doğrusu, yıllardır konuşulur, tartışılır. Konuşanlar da tartışanlar da kendi bilgi ve öğrendiklerinin çerçevesinde düşüncelerini aktarırlar.

Şimdi bu hususlarda yeni bir kitap daha yayınlandı. Rumuz Yayınevi’nden çıkan eserin adı, “100 Soruda Sarıkamış Harekâtı”. 100 soruya cevap veren ise Tarihçi Prof. Dr. Tuncay Öğün.

Savaşlarda beklenmeyen ve tahmin edilemeyen neticelerin çeşitli sebepleri olabilir ama iki neden önemlidir.

Ya karargâhta yapılan plan, cephede değişmiş veya değiştirilmiştir. Ya da cephede yapılan planlar, karargâha bilerek ve isteyerek sunulmamış ve onay alınmamış olabilir.

Sadece Sarıkamış değil, II. Abdülhamid Han’ın tahttan indirilmesinden sonra girilen bütün savaşlarda, karargâhlarla cepheler arasında sürekli ihtilaflar olmuş ve mesele; vatan, millet mücadelesinden ziyade; kişilerin, grupların, daha çok da İttihatçıların nefislerinin mücadelesi halini almıştır.

Neyse sözü uzatmayalım ve kitaba geçelim. 100 soruyu ayrıntılarıyla cevaplayan Prof. Dr. Tuncay Öğün eser hakkında özetle şöyle diyor:

………………….

“Sarıkamış harekâtı, Kafkas cephesindeki Rus kuvvetlerini kuşatarak yok etmek amacıyla “22 Aralık 1914 ile 4 Ocak 1915” tarihleri arasında Enver Paşa komutasında icra edilen en büyük kış taarruzudur.

Kaybedilen toprakları geri almak, Kafkasya ve Türkistan’ı ele geçirip Çarlık Rusya’sını parçalayarak, ‘Büyük Turan İdeali’ni gerçekleştirmek gibi askeri ve siyasi açıdan büyük hedefleri vardı.

Ancak kış şartlarını ve kışlık donanım noksanlarını göz önüne almadan yapılan bu harekât, Türk tarihinde benzeri görülmemiş ağır bir yenilgiyle sonuçlandı.

Enver Paşa, büyük hayal kırıklığıyla sonuçlanan Sarıkamış bozgununu halktan ve kabine üyeleri dâhil bütün yetkili makamlardan sakladı.

Sarıkamış’ta büyük bir zafer kazandığını açıkladı. Katı bir sansüre tabi olan Türk basını, savaş bitinceye kadar büyük bozgun hakkında tek satır bile yazamadı”.

………………..

Ezcümle:

Her savaş ardında yüzlerce soru bırakır. Sarıkamış’ı merak edenler ve öğrenmek isteyenler için yeterli cevapların olduğu bir kitap.

Eser hakkında: Rumuz Yayınları; 

0216-530 07 50

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

meçhul

Sarıkamış ta amcam ( Dedem in kardeşi' abisi ) nöbet mahallinde donarak şehit olmuş.. Sarıkamış şehitleri ni Rahmetle yadediyoruz..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23