• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

27 Mayıs’ın gerçek yüzü ne zaman yazılacak

29 Mayıs 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Neler yapacağız? Onu bu topraklar haykırıyor bize”? Adnan Menderes.

Önce merhum Menderes ve ahirete irtihal etmiş arkadaşlarını rahmetle anarak (isteyenlerimizle) ruhlarına birer Fatiha okuyalım.

Menderes’in yukarıdaki sözü üzerinde genişçe durmak lazım gelir.

Bu topraklardan kastettiği, maddi açıdan bakarak sadece yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin milletimize ve devletimize kazandırmak olmadığını insaflı her insanımız bilir.

Bir de bu sözün esas manevi boyutu vardır. Menderes bu toprakların bir Hilal toprağı olduğunu ve Kelime-i Tevhid Sancağının kıyamete kadar topraklarımızda yaşayacağını bildiği için söylemiştir.

Kendisi 10 yıllık iktidarı boyunca bu düşüncesini defalarca dile getirmiş ve inandığı değerlerden taviz vermemiştir.

Ezanı Şerifimizin aslına döndürülmesi hayati icraatlarından birisidir.

Bu sözlerimin arkasından bazı muhafazakâr kimlikli kardeşlerden, İstanbul’daki yol açma sırasında yok edilen kabirler hatırlatılabilir.

Menderes kusursuz demiyoruz. Lakin bu milletin cüzdanından, vicdanından, ensesinden, dininden, CHP zulmünü çekip almış ve CHP hâlâ iktidar için çırpınmaktadır.

Neyse meseleyi uzatmayalım. Yazının muhtevası değişir. Geçelim.

………………….

Menderes’in topraklarımıza-vatanımıza dair bir sözünü daha da hatırlatalım:

“Bizim milletimiz Müslümandır ve Müslüman kalacaktır. Bu memlekette din hürriyetine tecavüz etmek kimsenin haddi değildir. Hakiki mümin ve samimi Müslüman olanlar, din hürriyetinden tamamen emin olabilirler”.

Menderes’in CHP zihniyetlilere hitaben sarf ettiği bu ifadeler, merhumun idamına sebep olan konuşmasından birisidir. Tarihçiler öyle değerlendiriyorlar.

Tarihçiler deyince yazının başlığına dönelim.

Sahi 27 Mayıs darbesinin gerçek yüzü, imha edilmemiş olan arşivler varsa, oralardaki bilgiler eşliğinde ne zaman yazılacak?

Gerçi soru yanlış oldu galiba. Tarih dersinin seçmeli olması istendiği bir memlekette, devletimizin ve milletimizin tarihini doğru yazsanız ne olur?

Hâlâ inanasım gelmiyor tarih dersinin seçmeli olacağına. Ne olur sayın milli eğitim bakanı lütfen haklı gerekçenizi anlatın.

………………

Bu toprakların fetih mühürleri; Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihidir. Hâlâ ne Selçuklu ne de Osmanlı devri tarih kitaplarında hakiki yönüyle yazılmış-anlatılmış değildir.

İstiklal Mücadelesi başta olmak üzere Cumhuriyet tarihi de tüm iç yüzüyle anlatılmış-yazılmış değildir. Milletimizle tarihimiz arasındaki bağı sıkılayalım dedikçe gevşetiyoruz. 

Mesela bütün darbeler okullarda ders olarak okutulmadıktan sonra gelecek nesillere bu ülkeye dair hiçbir şey anlatamayız. Bugün anlatamadığımız gibi.

Ezcümle:

Bin yılı aşkın tarihimiz hangi çöp okyanusuna atılacak. Bu görkemli tarih ders olarak okutulmayacaksa, nasıl bir milli kimlik ve tarih şuuru oluşturacağız?

Mesela “Zulüm 1453’te Başladı” diyenler, hangi eğitim sisteminin ürünleri acaba? Zaten resmi ideolojinin milli tarih nefreti yüzünden, yıllarca bir tarih travması yaşamıyor muyuz?

Güya 27 Mayıs ve Menderes üzerine yolculuk edecektim. Dert bir değil ki!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23