• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Açık Oy Gizli Tasnifle Aldatılmak

18 Ocak 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Tarih tekerrür etmez, ders alınmadığı için tekerrür ettirilir.

Tarih, okunmak ve anlatmak için yazılmaz. Bir memleketin, bir milletin yol haritasını belirleyen yön levhalarıdır.

Eğer resmi ideolojinin, tarihimizden koparılma baskısıyla tarihimizi reddetmeseydik, eğitim ve kültür hayatımızı, yabancı tarih ve edebiyatla donattığımız kadar kendimizle örebilseydik, bugün gelmek istediğimiz noktayı çoktan aşmıştık.

Malum büyük puntolu gündem başlıklarımızdan birisi anayasa meselemizdir.

Devlet ve millet hesabına yapılan her türlü yeniliğe, küflenmiş ideolojileriyle karşı çıkan ve anarşiden başka bir yol bilmeyen CHP ve yoldaşlarının, anayasa görüşmeleri sırasında TBMM’de sergiledikleri hallerini duymayan ve bilmeyen kalmamıştır.

CHP zihniyeti zaten yorgunluk demektir. Tarih sahnesine çıktıkları günden bu yana, milleti ve devleti yoran ve yolan tek partidir.

Suriye’deki yandaşları ve yoldaşlarının yüzünden Halep kalmadı ama Türkiye ve geçmişleri buradadır.

Binlerce örneklerden birisi Mersin’in Arslanköy’üdür. Arslanköy, CHP zulmüne ve baskısına boyun eğmeyen; “açık oy gizli tasnif” sahtekârlığına son veren bir köydür.

CHP zihniyetini anlatan hadise bu köyde, 1947 muhtarlık seçiminde yaşanır. Namuslu tarihçiler olayı yerinde gidip incelemişlerdir.

Bir kısım tarih kaçkınları ise böyle bir köy olmadığını yazacak kadar küçülmüş ve inkâr ederek, yazanları ispiyonlayıp cezalanmalarını istemişlerdir. Geçelim.

¥

Mersin Arslanköylülerin, “sandık namusumuzdur” diye sandıklarını sahiplenmelerinin hikâyesini paylaşarak, hatırlanmak ve ders almak üzere tarihe not düşelim.

Yıllardır halkın ensesinden inmeyen dipçik baskısı ve şiddeti dayanılmaz haldedir. 1946 seçiminin sonucu ilk işareti vermiş, CHP’yi telaşlandırmıştır.

Sene 1947, aylardan Şubat, günlerden 21 Mart’tır. Arslanköy muhtarını seçecektir.

ık oy gizli tasnif garabeti devreye sokulur ve en küçük köyde dahi muhtarlıkların kaybedilmesi istenmez. Muhtarlıkları Demokrat Partiye kaptırma korkusu, CHP’lileri iyice zıvanadan çıkarmıştır.

Baskının dozajı arttırılabildiği kadar artırılır. Valisiyle, kaymakamıyla, askeri güçlerle her türlü yolu deneyerek seçimi kaybetmeyi göze alamazlar.

İşte ilk faturayı Arslanköy öder.

Karacaoğlan diyarı, Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy, İstiklal Mücadelesinde gösterdiği kahramanlıklardan bu yana demokrat ağırlıklı bir köydür.

Yaklaşık sekiz yıldır köyü dipçik ve hükümet baskısıyla yöneten CHP’li muhtar, sandığın partinin propaganda merkezi olan Halkevine konulmasını ister.

Haliyle “sandık namusumuzdur” diye itiraz edilir ve seçim iki gün sonraya ertelenir. Bu sefer sandık köy odasına konulur ve oy verme işlemi başlar.

Akşama doğru oy kullananlardan seçimin rengi tahmin edilince, nahiye müdürü hasta olduğunu beyan ederek, sayımın ertesi güne bırakılmasını sağlar.

Müdür sandığın karakolda beklemesi istese de Arslanköy’ün yiğit anaları, müsaade etmez ve köy odasının önünde, jandarma erleriyle birlikte sabaha kadar kışın soğuğunda sandık beklerler.

Devamı yarına.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23